fbpx

Voor wie meer wil weten over de zoektocht naar geluk, is het boek van Sonja Lyubomirsky een goed begin. Lyubomirsky is een gezaghebbende onderzoeker binnen de Positieve Psychologie. Ze concentreert zich vooral op onderzoek naar geluk en dan vooral geluk voor individuen. Met andere woorden: wat kun je het best doen als je gelukkiger wilt worden. Omdat er zoveel praktische tips in staan, is het een boek waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt.

Geluk1Bestel dit boek nu!

Veel belangrijk onderzoek komt in het boek aan bod. Lyubomirsky zet bijvoorbeeld uiteen dat geluk voor een groot deel erfelijk is. Dat is niet verwonderlijk, ook van depressie is bijvoorbeeld bekend dat het erfelijk is. Onze genen bepalen echter niet volledig hoe we ons voelen. We kunnen zelf handelingen ondernemen waardoor ons geluksgevoel langdurig verhoogd wordt. We hebben ons geluk dus niet volledig in de hand, maar wel voor een belangrijk deel.

Een andere belangrijke bevinding die ze bespreekt is dat geld niet gelukkig maakt. Het blijkt namelijk dat mensen die de loterij winnen zich binnen 2 jaar weer op hun oude geluksniveau bevinden. Ook andersom gaat dat op. Mensen die verlamd raken zitten na twee jaar ook weer op hetzelfde geluksniveau als voor de verlamming. In het jargon heet dit hedonistische adaptatie. We passen ons snel aan nieuwe omstandigheden aan en worden hier niet langdurig gelukkiger of ongelukkiger van. Er zijn wel acties die ons geluk langdurig verhogen, maar daarbij gaat het niet over het veranderen van onze omstandigheden. Eerder hebben we het dan over de manier waarop we denken over ons leven en hoe we dat leven waarderen.

Je kunt dus zelf invloed uitoefenen op je geluksgevoel, maar je doet dit niet door meer spullen te verzamelen of meer te verdienen. Hoe je dan wel gelukkiger wordt staat uitgelegd in de rest van het boek. Zoals Lyubomirsky zelf al aangeeft liggen veel van de methoden die zij aandraagt nogal voor de hand. Dankbaarheid tonen, optimisme cultiveren, vriendelijk zijn, je inzetten voor je doelen, het neigt allemaal naar tegeltjeswijsheid. Het bijzondere van dit boek is dat Lyubomirsky aan de hand van onderzoeksgegevens uitlegt waarom iets werkt. Daarnaast legt ze uit hoe je de methoden het best in je dagelijks leven kunt inpassen. Ze zegt dus niet alleen dat je dankbaar moet zijn, maar legt ook uit hoe je dat betrekkelijk vage advies moet omzetten in gedrag. In dit geval door dankbrieven te schrijven (en misschien zelfs te sturen) naar mensen die je geholpen hebben.

Het boek is duidelijk geschreven door iemand die meer dan vertrouwd is met de literatuur uit de positieve psychologie. De uitleg van de wetenschappelijke gegevens is duidelijk en de uitleg bij de specifieke geluksmethoden ook. De maakbaarheid van het geluk is daarom een uitstekende gids voor mensen die zich graag op dagelijkse basis wat gelukkiger willen voelen.

Bij Brout willen we iedereen helpen zijn volste potentie te behalen, dus ook jouw geluksniveau. Brouteers zijn dan ook professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Wil jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken? Of heb je vragen wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!