fbpx

Ontslag en outplacement horen bijna altijd bij elkaar. Er worden maar zeer zelden outplacementtrajecten aangeboden als een werknemer zelf ontevreden is over het werk (in dat geval kan het natuurlijk wel zo zijn dat de werknemer zelf betaald). Een ontslag is een van de meest stressvolle dingen die je kunt meemaken in je leven, zo blijkt uit onderzoek. Hoe ga je hiermee om en hoe kan outplacement je hier bij helpen.

Omgaan met ontslag

Ontslag en outplacement gaan meestal samen, dus je kunt je er op voorbereiden. Als het niet goed gaat met het bedrijf waar je werkt, of je merkt dat het niet goed klikt tussen jou en je nieuwe leidinggevende, is het tijd om je te gaan beramen op je “employability”. Met dat woord bedoelen we de ruime inspanningen die je kunt doen om jezelf aantrekkelijk te houden voor de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld het bijhouden van je Linkedin contacten en je vakkennis.

Je leest dit stuk echter waarschijnlijk als je net ontslagen bent. In dat geval is het vooral belangrijk om te bedenken dat het voorlopig niet zo erg is als je denkt. Met een WW-uitkering kunnen veel mensen het uitzingen totdat ze een nieuwe baan hebben gevonden. Je hebt nog voldoende tijd om je voor te bereiden op de grote consequenties (een huis verkopen, de auto de deur uit doen).

Daarnaast is het belangrijk om je te beseffen dat een baan vinden niet onmogelijk is en geld verdienen als zelfstandige ook niet. Optimisme is een belangrijke psychologische kracht voor elke werkzoekende, net als doorzettingsvermogen.

Outplacement bij ontslag

Een outplacementtraject kan je helpen bij het vinden van een nieuwe baan en het behouden van je optimisme en je doorzettingsvermogen. Hier alvast een aantal simpele tips:

  • Er is altijd werk. Hoe slecht het ook gaat met de economie, er is altijd werk.
  • De meeste mensen vinden geen werk omdat ze niet goed zoeken, niet omdat het werk er niet is. De meeste mensen sturen 1 sollicitatiebrief per week. Wij richten ons op tien.
  • Je kunt alleen maar je best doen. Je hebt het verloop van een sollicitatieprocedure niet zelf in de hand. Je bent altijd afhankelijk van iemand anders die jou de baan geeft.
  • Trek het jezelf niet aan! Een afwijzing is niet een afwijzing van jou. Het geeft alleen aan dat de wensen van de organisatie niet aansluiten op wat jij te bieden hebt.

Het lijkt je nu misschien onmogelijk om een goede baan te vinden. Maar stel je voor dat wij exact helder weten te krijgen wat jou toegevoegde waarde is voor een werkgever. En stel je voor dat we ook weten hoe je die werkgevers goed kunt benaderen. Stel tenslotte dan we je er toe kunnen aanzetten om dan proces niet wekelijks, maar meerdere keren op een dag te doorlopen. Dan moet er toch op den duur een werkgever opstaan die jou kennis en kunde kan gebruiken?

Bij Brout willen we iedereen helpen zijn volste potentie te behalen. Brouteers zijn dan ook professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Wil jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken? Of heb je vragen wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!