fbpx

Het IvPP biedt verschillende trajecten aan. Twee daarvan zijn outplacement en loopbaanadvies. De vraag die we nog wel eens krijgen is: wat is het nu het verschil tussen die twee? In dit artikel gaat het over de verschillen en overeenkomsten tussen de twee verschillende soorten begeleiding.

Loopbaanadvies

Laten we beginnen met loopbaanadvies. Loopbaanadviestrajecten worden voor verschillende vragen ingezet:

  • De werknemer heeft een baan, presteert daar ook goed en wil weten welke ontwikkelmogelijkheden er nog zijn.  In dit soort adviestrajecten kijken we naar de capaciteiten, de minder goed ontwikkelde punten, het lerende vermogen en natuurlijk naar de kansen. Daarbij kijken we altijd binnen en buiten de organisatie.
  • De werknemer heeft een baan en heeft het daar niet naar zijn zin. Dit is vaak (een variatie op) de vraag: “Welke baan is geschikt voor mij?”. Ook hier kijken we naar de kennis en de kunde, de krachten en de kansen binnen de arbeidsmarkt. Dit zijn over het algemeen betrekkelijk korte trajecten (ongeveer 3 gesprekken).
  • Loopbaanadviesgesprekken kunnen ook gaan over de huidige baan. In dat geval zit men goed op zijn plek en er zijn voldoende ontwikkelingsmogelijkheden. De vraag concentreert zich dan meestal rond vraagstukken over stress en de scheiding tussen werk en privé.

Nu we weten welke soorten loopbaanadviestrajecten er zijn, kunnen we kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze soort trajecten en outplacementtrajecten.

Outplacement

Het grote verschil tussen outplacement en loopbaanadvies is dat er bij outplacement vaak sprake is van (naderend) ontslag.

Dat betekent dat het altijd gaat over een verandering van werkkring. Bij een outplacementtraject is er dan ook meer aandacht voor de praktische problemen die er bij het solliciteren kunnen spelen. Denk daarbij aan het schrijven van een goede brief, netwerken, inzetten van social media en dergelijke.

Dat outplacementtrajecten volgen op ontslag , heeft ook een implicatie voor de eerste gesprekken. In loopbaanadviesgesprekken is er meestal sprake van enthousiaste, gemotiveerde kandidaten. In outplacementtrajecten is men begrijpelijkerwijs in eerste instantie minder enthousiast. Het heeft vaak even wat tijd nodig voordat men de periode van “rouw” voorbij is en weer kan uitkijken naar een nieuwe functie.

De vraag: “Welke baan past bij mij?” komt in outplacementtrajecten vaak ook aan de orde. Simpelweg omdat je meer kans maakt als je solliciteert op een baan die goed bij je past. Daarnaast is het gemakkelijker om een sollicitatiegesprek te voeren als je precies weet wat je sterke en minder sterke punten zijn.

Tot slot zijn outplacementtrajecten vaak langdurig van aard. Zeker voor oudere werknemers kan het even duren voordat men weer een nieuwe baan gevonden heeft. Het komt dan ook regelmatig voor dat outplacementtrajecten voor een heel jaar ingekocht worden.  In die tijd wordt de werknemer constant begeleid bij het zoeken naar een baan. Het werk namelijk het best wanneer het zoeken naar een baan gezien wordt als een baan op zichzelf waaraan dus ook gerust veertig uur per week besteed mag worden.

Samenvattend

Loopbaanadviestrajecten en outplacementtrajecten liggen in elkaars verlengde. Ze gaan allebei over het werk, maar de insteek verschilt. Outplacement wordt meestal ingezet wanneer men gedwongen wordt om te veranderen van werkkring, terwijl loopbaanadvies meestal op eigen initiatief is. Dat heeft allerlei gevolgen die hier boven beschreven zijn.

Is het je nog steeds niet helemaal helder wat het verschil is tussen loopbaanadvies en outplacement? Neem dan gerust even contact op om te bespreken welke vraag je hebt. Welk etiket je er aan hangt is tenslotte ondergeschikt aan het feit dat je gewoon geholpen wilt worden.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!