inner leadership, outer change

Outplacement

Een outplacementtraject wordt ingezet voor medewerkers die de organisatie moeten verlaten. Een goed outplacementtraject is meer dan alleen het vinden van een nieuwe baan. In een dergelijk traject wordt gereflecteerd op de loopbaan tot nu toe, worden nieuwe plannen gesmeed en wordt de algehele employability versterkt.

Het instituut voor Positieve Psychologie biedt outplacementtrajecten die effectief en no-nonsense zijn waarbij we altijd voor de positieve insteek kiezen.

Outplacement

Je hebt te horen gekregen dat je werkgever en jij niet samen verder gaan. Dat kan als een behoorlijke klap komen. Je bent je zekerheid kwijt en twijfelt of je nog wel aan een nieuwe baan zult komen. Zeker in deze economie. Daarom wil je voortvarend op zoek gaan naar een baan die bij je past. Wij kunnen je helpen om inzichtelijk te maken wat jouw ideale baan is en hoe je die kunt krijgen.

Een outplacementtraject is niet simpelweg een sollicitatietraining. Het voeren van sollicitatiegesprekken en het schrijven van een goede brief zijn wel onderdeel van dit traject, maar het behelst veel meer. Ten eerste zijn veel mensen emotioneel aangeslagen door het verlies van hun baan. Het is belangrijk dat deze emoties een plaats krijgen voordat er met solliciteren gestart wordt.

Daarnaast liggen er twee fundamentele vragen ten grondslag aan het traject: wat wil ik en wat kan ik? Daarom is psychologische begeleiding belangrijk in de start van een outplacementtraject. Dit in combinatie met een praktische en doelgerichte benadering van de arbeidsmarkt.

  • VoOR WERKNEMERS
  • VOOR WERKGEVERS

De inhoud

In eerste instantie besteden we aandacht aan je motivatie. Hoe sta je tegenover het verwerven van een nieuwe baan en hoe kijk je aan tegen de afwikkeling van je vorige contract. Eventuele schuldgevoelens en emoties als schaamte, woede en pessimisme pakken we aan voordat we de rest van het programma starten.

Daarna starten we de outplacement met een uitgebreide psychologische scan. Met een aantal vragenlijsten in combinatie met praktische opdrachten krijgen we helder welke baan aansluit op je krachten, kansen, kennis en kunde. We gebruiken hierbij ondermeer de door ons in samenwerking met de Rotterdam School of Management ontwikkelde krachtenvragenlijst.

Op basis van die analyse schrijven we de “rode draad” van je loopbaan tot dusverre. Die rode draad gebruiken we bij het vormgeven van je sollicitatiebrief en je CV.

Vervolgens gaan we beginnen met het benaderen van de arbeidsmarkt. We helpen je bij het benaderen van werving en selectiebureau’s, stellen een strategie op voor het bijhouden van vacaturesites en het inzetten van je netwerk. Daarnaast besteden we aandacht aan de mogelijkheid om als ondernemer te beginnen of combinaties van ondernemerschap en traditionele dienstverbanden vorm te geven.

Wat krijg je?

Baangarantie kunnen we niet leveren, al blijkt dat outplacement trajecten over het algemeen goede resultaten hebben. In ieder geval verlaat je het traject met:

  • een goed inzicht in je 4 K’s: krachten, kennis, kunde en kansen
  • een duidelijk verhaal over je loopbaan dat je kort en krachtig onder woorden kan brengen
  • een strategie voor het benaderen van de arbeidsmarkt die je zelfstandig kunt voortzetten
  • een positieve insteek en en zelfverzekerde presentatie tijdens sollicitatiegesprekken

De outplacementgesprekken duren steeds 1 uur en vinden zoveel mogelijk wekelijks plaats. Het solliciteren is een fulltime baan en tussen de afspraken door werk je dan ook volop zelfstandig door. Contact via de email is ondertussen altijd mogelijk.

The magic starts here

Direct reserveren

Heb je interesse in een outplacement traject? Neem dan contact op voor een intakegesprek via 0202604050 of via het formulier hiernaast.

We werken altijd met een vrijblijvend intakegesprek waarin we kunnen kennis maken en ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen. 

Contactformulier

Meer informatie over onze outplacementtrajecten

Outplacementtraject

De outplacementtrajecten van Brout worden op maat gemaakt en kunnen van situatie tot situatie dus verschillen. Wel is er sprake van een aantal “bouwstenen” waaruit het traject bestaat. Die bouwstenen zullen we hieronder in het kort beschrijven.

Omgaan met Rouw

Ontslag krijgen is voor veel medewerkers een traumatische ervaring. Er spoelen veel gevoelens mee, zoals schaamte, het gevoel gefaald te hebben en boosheid tegenover de organisatie. Daarnaast spelen er gevoelens van angst en onzekerheid mee over de toekomst. Het is niet per se noodzakelijk dat al deze gevoelen opgelost worden voordat er met het solliciteren begonnen kan worden, maar het is wel belangrijk dat men hier mee om kan gaan.

Of dit onderdeel uitmaakt van een outplacementtraject, heeft vooral te maken met de redenen van ontslag en de omstandigheden. Ontslag maakt bij oudere werknemers meer los dan bij jongere werknemers en ontslagen worden bij je droombaan in vervelender dan ontslag bij een baan waar je maar weinig om geeft. In het intakegesprek kijken we hoe je tegen je ontslag aankijkt en op basis daarvan schatten we in hoeveel tijd we moeten besteden aan rouwverwerking.

Persoonlijkheidsanalyse

Als je wilt weten welke baan goed bij je past, moet je eerst weten wie jij eigenlijk precies bent. In de persoonlijkheidsanalyse gaan we aan de slag om dat helder te krijgen. Daarbij maken we gebruik van een aantal bestaande vragenlijsten in combinatie met een aantal vragenlijst die door onszelf ontwikkeld zijn.

De reguliere vragenlijsten richten zich vooral op je persoonlijkheid in het algemeen. Daarmee proberen we te ontdekken of je meer introvert bent of juist extravert en of je goed tegen stress kunt of het juist liever wat rustiger aan doet.

Met de door ons ontwikkelde krachtenvragenlijst proberen we te ontdekken wat je sterke punten zijn. Dit zijn de eigenschappen waar je energie van krijgt en waar je graag mee bezig bent. Deze benadering is specifiek voor Brout. We kiezen hiervoor omdat het ontwikkelen van je krachten volgens ons de beste resultaten geeft.

Nadat je de vragenlijsten hebt afgenomen, bespreken we de uitkomsten uitgebreid na. Het zal je in het sollicitatieproces namelijk ook helpen wanneer je een duidelijk beeld van je eigen vaardigheden en krachten kunt schetsen.

Loopbaaninventarisatie

In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garanties voor de toekomst. Toch wordt er in sollicitatieprocedures uitvoerig gekeken naar je CV. Wij willen je uitnodigen om dit ook te doen. We proberen dan om een antwoord te vinden op vragen zoals: wanneer was je het gelukkigst op je werk? Wat vond je absoluut niet leuk in de verschillende functies op je werk? Waar heb je nog wel eens heimwee aan en waar denk je met afschuw aan terug? Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen om helder te krijgen waar je met je carrière naartoe wilt.

Wat je tot op heden gedaan hebt, hoeft natuurlijk niet te bepalen wat je in de toekomst gaat doen. Een inventarisatie van je loopbaan is dan ook niet bedoeld om je toekomst te bepalen. Het is eerder een methode om te ontdekken wat je kunt en waar je je op kunt laten voorstaan.

Zoekstrategie

Als je weet welke baan je wilt is de vraag hoe je daar gaat komen. Hoewel we meer manieren hebben om de arbeidsmarkt te benaderen, maken we zeker ook gebruik van vacatures die open staan. Om die vacatures op het spoor te komen is het handig om een duidelijke zoekstrategie te hebben.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan inventariseren van vacaturesites, het aanschrijven van werving en selectiebureaus en het activeren van je netwerk. Alles om er voor te zorgen dat je het laaghangende fruit aan de vacatureboom niet over het hoofd ziet.