fbpx

Ben je subassertief en vraag  je je af hoe dat komt en wat je er aan kan doen? Zo ja, dan is dit artikel voor jou geschreven. Ik ga namelijk de oorzaken behandelen van subassertief gedrag en wat de oplossing is.

Het verschil tussen subassertief, assertief en agressief gedrag

Hier zijn kort de definities:

  • Subassertief: de belangen van anderen vind je belangrijker dan je eigen belangen. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk over je heen laat lopen en snel toegeeft aan anderen.
  • Agressief: je vindt je eigen belangen belangrijk. Wat iemand anders wil of denkt, komt op de tweede plaats. Als je zo denkt, ga je gemakkelijk aan de belangen van anderen voorbij.
  • Assertief: Dit is de tussenweg. Je hecht even veel belang aan je eigen belangen als die van de ander. Je komt voor jezelf op, maar houdt daarbij ook rekening met de ander.

Hieronder staat een afbeelding van het continuüm van subassertief, assertief en agressief gedrag.

De oorzaken van subassertief gedrag

Waar komt assertief gedrag nu vandaan? Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:

  • Subassertiviteit kan in het verleden zijn afgedwongen door bijvoorbeeld je ouders of door je leraren op school: “Mensen die vragen worden overgeslagen” of “Wees stil als er volwassenen bij zijn”. Hierdoor heb je onbewust aangeleerde gekregen dat assertief gedrag fout is.
  • Een gebrek aan sociale vaardigheden. In dat geval voel je wel de neiging om soms je mond open te doen, maar je twijfelt of je wel de juiste formulering gebruikt. Je weet met andere woorden niet hoe je het op een handige manier moet doen.
  • Onzekerheid: je bent bang om op een weerwoord als je je mond opendoet. Je wordt al bang bij het idee en hebt geen flauw idee hoe je je dan moet gedragen.
  • Verwachtingen: je verwacht dat mensen niet naar je luisteren en dat ze niet vriendelijk zullen reageren. Om die reden probeer je het niet eens.

Deze vier oorzaken van subassertief gedrag hebben uiteraard hebben ook wat overlappingen met elkaar, maar dit zijn wel de belangrijkste.

De gevolgen van subassertief gedrag

Als je subassertief bent, zijn er een heel aantal vervelende gevolgen die kunnen ontstaan. Hieronder staan de belangrijkste:

  • Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt: subassertieve mensen durven vaak geen ‘nee’ te zeggen op verzoeken. Dus als hun baas vraagt of ze willen overwerken (terwijl ze al een afspraak hebben gemaakt met vrienden of familie) zeggen ze alsnog ‘ja’. De angst om ‘nee’ te zeggen is namelijk groter dan de angst om hun vrije tijd te laten opslokken.
  • Je krijgt niet wat je wilt: door niet assertief te zijn in de dingen die je wilt, zoals je baas vragen voor een salarisverhoging, een promotie etc. krijg je nooit wat je wilt. Als je het namelijk niet probeert, weet je altijd zeker dat het je niet gaat lukken. Ook in intieme relaties kan dit problemen gaan opleveren.
  • Conflicten worden nooit opgelost: doordat je conflicten het liefst vermijdt, blijven die meestal altijd doorlopen. Dit creëert uiteraard stress en een vervelende sfeer tussen jou en de conflictpartij.
  • Relatieproblemen: als je continue hoort ‘ik weet het niet, kies jij maar’, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je relaties. De subassertieve partij krijgt dan al snel een ondergeschikte rol en dat vindt niet iedereen prettig.
  • Je bent minder gelukkig: het uiteindelijk gevolg is dat je een minder gelukkig mens wordt. Je relaties, werk etc. leiden namelijk allemaal onder je subassertiviteit en leveren veel stress en teleurstellingen op. Hierdoor ben je misschien wel geneigd om sociale contacten meer te vermijden en uit onderzoek is gebleken dat mensen die weinig sociale contacten hebben minder gelukkiger zijn dan mensen die veel sociale contacten hebben.

Genoeg gehad van subassertiviteit?

Ben jij het zat en wil je meer geluk ervaren door assertiever te worden? De beste kans om dit te verwezenlijken is met behulp een assertiviteitstraining. Dit is een training waarin onze trainers jou de handvatten geven om meer assertief te worden.

Ons team is niet alleen ervaren, maar de assertiviteitstraining is ook gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor is de effectiviteit van de training gewaarborgd. Je leert onder andere de volgende zaken:

  • Manieren om snel je sociale vaardigheden een boost te geven.
  • Hoe je ‘nee’ durft te zeggen op verzoeken.
  • Hoe je sneller en makkelijker de aandacht krijgt.
  • De stap-voor-stap methode om iemand een verzoek te doen.
  • Wat je overtuigingen zijn die assertief gedrag ondermijnen en hoe je dit kunt veranderen.
  • Hoe je beslissingen kunt maken zonder lang te twijfelen.
  • Hoe je iemand iets duidelijk kan maken zonder opdringerig over te komen.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!