fbpx

Leiden of lijden? Het ligt niet ver van elkaar. Een leider die niet goed leidt, zorgt ervoor dat het hele team lijdt. En dat is zonde. In dit blog lees je de do’s & dont’s van leiderschap. 

De touwtjes in of uit handen?

Don’t: Vind je het lastig om dingen uit handen te geven? Het moet toch. Een manager die altijd de touwtjes in handen heeft, ontneemt teamleden de kans om zich te ontwikkelen. Een daarmee maak je jezelf onmisbaar. Alle energie moet uit jou komen. Ben jij er niet? Dan gebeurt er in jouw team ook niets. Daarnaast maak je jouw teamleden alleen maar afhankelijk. Ze durven zelf geen keuzes te maken of leiderschap te nemen en vragen vaker om goedkeuring.

Do: Als manager ben je leidinggevende. Het woord zegt het al: je gééft leiding. Loslaten dus! Draag taken en verantwoordelijkheden over aan teamleden. Geef ruimte, vertrouwen, uitdaging en compassie. Bemoei je niet meer met het hoe, maar stuur op het resultaat dat je verwacht. Hiermee creëer je ruimte voor jezelf en zorg je dat je teamleden actief gaan bijdragen.

Feedback versus waardering

Don’t: Het werk moet beter, je komt vaak te laat, je communiceert niet goed, je moet meer leiding nemen… Of het nu opbouwend bedoeld is of uit frustratie voortkomt: negatieve feedback is zó gegeven. Hoewel het soms leerzaam is, is het niet altijd leuk. Zeker niet als de negatieve feedback niet wordt gecompenseerd met iets positiefs. Alleen negatieve terugkoppeling krijgen, maakt mensen onzeker en gefrustreerd. Dat heeft effect op de betrokkenheid, loyaliteit en productiviteit.

Do: Geef naast feedback ook waardering aan je teamleden. Dat hoeft niet in de vorm van geld. Sterker nog: een geldbeloning geeft maar een relatief korte prikkel. Wat beter werkt? Geef een compliment! Het is helemaal gratis en kost weinig moeite. Waardering zit vooral in de kleine dingen. Laat mensen voelen dat ze van waarde zijn en dat je ziet hoe hard ze werken. Wanneer mensen het gevoel krijgen dat ze het goed doen, zullen ze nog meer gemotiveerd raken.

(Mis)communicatie

Don’t: De grootste vijand van succes? Onduidelijkheid. Teamleden kunnen geen gedachte lezen. Als ze niet weten wie wat er wordt verwacht, dan zie je dit terug in de samenwerking en in het resultaat. Teamleden maken sneller fouten, doen dingen dubbel of laten dingen juist liggen. De productiviteit daalt en de irritatie neemt toe.

Do: Hoe duidelijker je bent, hoe beter jouw team hierop kan inspelen. Laat mensen weten waar ze aan toe zijn. Verpak het niet in ingewikkelde woorden, maar durf te zeggen waar het op staat. Als je te bang bent dat je mensen onzeker maakt, krijg je ruis op de lijn. In respect en vertrouwen, kun je alles bespreken.

Managen of leiden?

Don’t: Teamleiders verwarren ‘aansturen’ weleens met ‘managen’. Voor je het weet, bestaat je hele dag uit het regelen van kleine klusjes, beantwoorden van vragen, blussen van brandjes en bedenken van oplossingen. Dat is zonde van je tijd en je benut het potentieel van je mensen niet. Wil je dat mensen zelfstandig werken, verantwoordelijkheid nemen, initiatief nemen en verbeteren? Gedraag jezelf dan niet langer als operationeel manager.

Do: Wat je team nodig heeft, is inspiratie, richting en coaching. Kies om te leiden, werk aan je team en zorg dat teamleden zich (blijven) ontwikkelen. Ga denken vanuit de behoefte van je team. Hoe kun je jouw mensen motiveren en faciliteren om het beste uit zichzelf te halen? Op deze manier ga je de potentie van je volledige team benutten.

leider

Een sterke cultuur

Don’t: Verborgen agenda’s, weinig transparantie en veel afwezigheid… Als er iets slecht is voor een team of organisatie, dan is het angst. Het zorgt voor wantrouwen, paranoia en vernietigt loyaliteit en betrokkenheid.

Do: Zorg voor een veilige omgeving. Als mensen zich veilig en op hun gemak voelen, krijg je er vertrouwen en samenwerking voor terug. Verwacht je een open cultuur en communicatie van jouw team? Dan moet je zelf het goede voorbeeld moeten. Laat je teamleden weten dat je er bent, dat ze met vragen bij je kunnen komen, dat je ze graag helpt en naar hen luistert. Dan gaan ze het vanzelf terugdoen.

Groeien als teamleider?

Wil je groeien in jouw leiderschap? Ons programma Leading Others is speciaal voor teamleiders. Leer jouw team leiden in plaats van managen. Zo halen jouw mensen het beste uit zichzelf en jij het beste uit jouw team.