fbpx

Samenwerken is altijd beter, toch? Nee, samenwerken is de standaard. Maar wat wéten we eigenlijk teamwork? Tijd om jouw kennis te testen. 6 stellingen over teams. Zijn ze waar of niet waar?

Stelling 1:

‘De belangrijkste factor voor een écht succesvol team is een goede samenstelling op basis van persoonlijke stijlen.’

Niet waar. Veel organisatiegoeroes focussen op de persoonlijke stijlen van teamleden. Denk bijvoorbeeld aan de teamrollen van Belbin, het Enneagram, de DISC-methode of de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Het idee is: mensen verschillen en dat bepaalt de dynamiek in een team. Bij een optimale samenstelling ontstaat er synergie. Klinkt overtuigend, toch? Onderzoek laat echter zien dat teamsamenstelling niet de belángrijkste factor is voor succes. Nog belangrijker zijn: deskundigheid, goede communicatie en probleemoplossend vermogen. Wil jij alles uit jouw team halen? Zorg dan vooral dat jouw teamleden over de juiste vaardigheden beschikken om zich persoonlijke te ontwikkelen.

Stelling 2:

‘In een managementteam van 7 personen zijn gemiddeld méér dan 2 leden het niet eens met de bedrijfsstrategie.’

Waar. Onderzoek onder 3.000 managementteams in Europa toonde aan dat maar liefst 38% van de managers het éigenlijk niet eens is met de strategie van de organisatie. Dat is omgerekend (bijna) 3 van de 7 teamleden. Dat is zonde. Draagvlak is enorm belangrijk bij het uitrollen van een nieuwe strategie. Hoe meer twijfel er is over de gekozen koers, hoe moeilijker het is om de rest van de organisatie mee te krijgen. Het is daarom belangrijk dat managers en zich durven uitspreken, dat is echt leiderschap. Blijf als team in gesprek. Zo kun je het draagvlak en dus het succes vergroten.

Stelling 3:

‘In een goed presterend team is er ook meer discussie.’

Waar. Teams die goed presteren zijn het maar liefst 75% vaker met elkaar oneens dan niet-productieve teams. Dat komt doordat goed presterende teams vaker bestaan uit deskundige en communicatief sterke teamleden. Zij durven leiderschap te tonen en zich uit te spreken. Het gevolg? Meer kennis en inzicht, maar ook meer discussie. Er gaat meer tijd verloren aan overleg, maar dat leidt uiteindelijk wel tot een beter resultaat.

Stelling 4:

‘Teamleden hebben vaak een gedeelde opvatting over wat er misgaat in een team.’

Niet waar. Mensen verschillen. Teamleden maken misschien dezelfde situatie mee, maar beleven dit vaak anders. Stel, je merkt als team dat deadlines vaak niet worden gehaald. Hoe komt dat dan? Teamlid A ziet té scherpe deadlines als oorzaak. Teamlid B wijst op een slechte interne communicatie, waardoor er veel onduidelijkheid is. Teamlid C zegt dat afspraken simpelweg niet worden nagekomen. Eén situatie, maar drie perspectieven. Door met elkaar in gesprek te gaan, kun je samen werken aan beter.

Stelling 5:

‘Bij een gebrek aan vertrouwen moet de teamleider het groepsproces aan de orde te stellen.’

Niet waar. Een groepsproces is het gevolg van hoe teamleden handelen. Het heeft te maken met individuele opvattingen en verwachtingen. Zorg daarom dat teamleden niet alleen weten wat de projectdoelen zijn, maar ook wat er verwacht wordt van de samenwerking. Wil je werken aan vertrouwen? Dan bereik je meestal meer met het scheppen van duidelijkheid en openheid dan met een ingewikkeld groepsgesprek.

Stelling 6:

‘Een individu is productiever dan een team.’

Waar én niet waar. Veel mensen werken graag samen. Dat betekent niet dat het áltijd beter is om in teams te werken. Sommige taken lenen zich simpelweg niet goed voor samenwerken. Zelfstandig iets oppakken is dan gewoon veel effectiever en efficiënter. Vraag jezelf daarom altijd af: kan ik dit eigenlijk beter alleen? Is het antwoord ja, doe het dan ook. Samenwerken is nooit een doel, altijd een middel. Leent een taak of project zich wel voor samenwerking? En ben je als team op elkaar ingespeeld? Dan kun je met elkaar wel meer bereiken dan alleen. Eén plus één is dan opeens drie.

Werken aan leiderschap

Succes komt niet vanzelf. Wil je meer uit jouw team halen en werken aan persoonlijk leiderschap? Wil je leren hoe je jouw mensen kunt leiden in plaats van managen? Kijk dan eens naar ons programma Leading others. Verbeter jouw skills, leer krachtige tools en haal eruit wat erin zit.