fbpx

In dit artikel leggen we uit wat je het best kunt doen aan voorbereiding als je uitgenodigd bent voor een assessment. We maken hierbij onderscheid tussen een ontwikkelassessment en een selectie-assessment.

Selectie-Assessment

Bij het doen van een selectie-assessment wordt je beoordeeld op je geschiktheid voor een specifieke functie. Vaak wordt dit assessment ingezet als je in aanmerking wilt komen voor een nieuwe baan of wanneer je binnen de organisatie wilt doorgroeien.

Het is in je eigen belang om je van je beste kant te laten zien tijdens een selectie-assessment. Spreek open over wat je sterke kanten zijn en wat je zoal allemaal gepresteerd hebt. Het zal niet snel voorkomen dat een assessor denkt dat je opschept of iets dergelijk. In een assessment is het juist normaal om over je capaciteiten te praten.

Daarnaast is het ook zaak om niet te overdrijven. Wanneer je jezelf presenteert als een absolute alleskunner kan dat verschillende negatieve gevolgen hebben. Allereerst is dit nogal ongeloofwaardig. Het kan dus voorkomen dat de assessor zijn kanttekeningen plaatst bij de uitkomsten en dat komt uiteraard niet sterk over. Daarnaast kan het, als je toch aangenomen worden, behoorlijk tegen je werken als dan blijkt dat je er maar weinig van kunt.

Doe je dus zo goed mogelijk, maar niet beter dan je bent voor. Dat werkt het best.

Vaak moet je tijdens een selectie-assessment ook capaciteitentesten doen. Hierbij wordt er gekeken naar je schoolniveau. Intelligentietesten worden niet vaak gedaan, omdat deze nogal veelomvattend zijn. Daarom wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van testen die het schoolniveau meten.

Het is absoluut aan te raden om deze vragenlijsten te oefenen. Als je ze al eens eerder gezien hebt, helpt dit je enorm bij het invullen van de testen. Testen die veel gebruikt worden zijn syllogismen, cijferreeksen, antoniementesten, analogiën en ruimtelijk inzicht. De links leiden je naar een gratis vragenlijst, na enig zoeken op het internet zul je er nog veel meer vinden. Dit boek van Wim Bloemers is een klassieker als je je echt grondig wilt voorbereiden.

Ontwikkelassessment

Bij een ontwikkelassessment is het vaak minder nodig om je grondig voor te bereiden. Deze test doe je vooral om zicht te krijgen in je eigen ontwikkeling en daarbij hoef je je dus minder zorgen te maken over je presteren. Het is vaak wel aan te raden om eens goed na te denken over de vraag die je wilt beantwoorden met het assessment.

Tot slot

Er zijn een hoop bedrijven actief die je trainen voor het assessment. Over het algemeen is dit niet noodzakelijk. Als je een goede kracht bent, mag je er ook vanuit gaan dat je zo uit het assessment komt. Als je niet de geschikte persoon bent voor de functie, is het ook niet handig om positief uit het assessment te komen. Uiteindelijk zul je die baan die niet goed bij je past dan immers ook daadwerkelijk moeten gaan vervullen. Misschien is het dan verstandiger om even door te zoeken naar een baan die wel bij je past.