fbpx

Eenzaamheid komt betrekkelijk veel voor in Nederland. Ruim 10% van de bevolking geeft aan zich behoorlijk eenzaam te voelen. Het gevoel dat je niet bij anderen betrokken bent, kan sterk negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Mensen met een groot netwerk zijn namelijk vaak gelukkiger en bovendien weerbaarder. Een netwerk kan je immers inzetten wanneer het je een keertje tegen zit en dat helpt je in moeilijke tijden. In dit artikel bespreek ik wat eenzaamheid is en wat je er aan kunt doen.

Wat is eenzaamheid

Het is belangrijk om je te beseffen dat mensen een verschillende behoefte hebben aan sociaal contact. Bijna iedereen heeft wel eens gehoord over het verschil tussen extraverte en introverte mensen. De eerste categorie leeft op in het contact met anderen en is liever op een feestje dan thuis. Introverte hebben niet zo veel behoefte aan contact. Voor hen zijn een paar goede, hechte vriendschappen belangrijker dan een groot sociaal netwerk van (vage) kennissen.

Eenzaamheid zit hem dan ook niet alleen in de hoeveelheid sociaal contact die je hebt, maar vooral in de kwaliteit van die contacten. Natuurlijk zullen mensen die sociaal geïsoleerd zijn (en dus niet of nauwelijks contact hebben met anderen) zich vaak eenzaam voelen. Los daarvan is eenzaamheid echter vooral een gevoel dat veroorzaakt wordt door een gebrek aan diepgaande contacten. Je kunt op je werk dus talloze collega’s hebben, maar je thuis nog steeds eenzaam voelen.

Wat kun je er aan doen?

Eenzaamheid kan met verschillende factoren te maken hebben. Ik noem er hier drie:

  • Sociale Angst: Sommige mensen zijn bang om contact met anderen te leggen. Ze vinden het vervelend om afgewezen te worden en gaan het contact daarom maar helemaal uit de weg. Het beste advies is hier om je angsten onder ogen te zien en toch proberen om contacten te leggen.
  • Gebrek aan Sociale Vaardigheid: Een praatje maken of een vriendschap opbouwen is tot op zekere hoogte een vaardigheid. Als je een paar goede openingszinnen hebt en enigszins snapt hoe een conversatie over het algemeen verloopt, kom je vaak al een heel eind. Sommige mensen hebben deze vaardigheden echter niet ontwikkeld. Daar zijn verschillende redenen voor, die hier niet per se allemaal even interessant zijn. Belangrijker is dat het nooit te laat is om deze vaardigheden alsnog te ontwikkelen.
  • Weinig zelfvertrouwen: Sommige mensen hebben zo een laag zelfbeeld, dat ze er bij voorbaat van uitgaan dat anderen niet op hen zitten te wachten. Een bekend gezegde is dat je eerst van je zelf moet houden voordat anderen van je kunnen houden en ik ben van mening dat daar veel waarheid in zit. Om je gebrek aan eenzaamheid te doorbreken zou je mijn boek over zelfvertrouwen kunnen lezen.

Eenzaamheid, niets om je voor te schamen

Hoewel het exacte percentage van onderzoek tot onderzoek verschilt, blijkt uit ieder onderzoek dat er behoorlijk wat Nederlanders zijn die zich eenzaam voelen. Het is dus iets wat betrekkelijk vaak voorkomt en je hoeft je er dan ook niet voor te schamen. De eerste stap om met je eenzaamheid om te kunnen gaan is om te accepteren dat je meer sociaal contact zou willen. De stappen die daarna volgen zijn afhankelijk van jouw specifieke probleem. Maar onthoud, het is mogelijk om socialer te worden en weer een netwerk op te bouwen waar jij je gesteund door voelt.

Doe een assertiviteitstraining

Je kunt ook een assertiviteitstraining doen om je zelfvertrouwen te verhogen. Daarin leer je voor jezelf op te komen, adviezen om meer sociale vaardigheden te krijgen en hoe je duidelijk maakt wat jij wel en niet wilt. Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!