fbpx

In 2006 werd het best bezochte college aan Harvard gegeven door Tal Ben-Shahar. Het college ging over Positieve Psychologie. En wie de colleges nu terug ziet (ze zijn op het internet te vinden), begrijpt meteen waarom deze zo goed bezocht werden. Het ging tijdens de lessen namelijk niet alleen over de theorie, maar vooral ook over de integratie van die theorie in de praktijk. Er werd, met andere woorden, vanuit de collegebanken gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van de studenten.

Ben-Shahar zag het potentieel van de Positieve Psychologie en geeft inmiddels fulltime lezingen over dit onderwerp. “Gelukkiger” is het resultaat van zijn lezingen en zijn collegereeks. Dat hij die ervaring heeft, valt duidelijk aan het boek te merken. Het biedt, meer dan andere boeken over positieve psychologie, een duidelijke en gestructureerde visie op persoonlijke ontwikkeling. Het is een lopend verhaal en geen opsomming van feiten.

De hoofdstelling van het boek is het idee dat geluk de “ultieme valuta” is. Uiteindelijk streven we met al onze acties een groter geluk na. Het woord Valuta wordt met opzet gebruikt omdat veel mensen lijken te denken dat geld het belangrijkste is dat we moeten nastreven. Veel mensen streven rijkdom, macht of succes na, zonder zich af te vragen waarom ze dat doen. Rijkdom is een doel op zich geworden en geen middel om geluk te bereiken. Ben-Shahar legt duidelijk uit, daarbij citerend uit allerlei onderzoek, dat rijkdom nauwelijks bijdraagt aan geluk en dat er betere manieren zijn om gelukkiger te worden.

In de laatste hoofdstukken wordt de stap van de theorie naar de praktijk gemaakt. Hier wordt in zeven “geluksmeditaties” beschreven hoe wij gelukkiger kunnen worden in ons leven. In deze meditaties blijkt wederom waarom de colleges van Ben-Shahar zo populair waren. Hier wordt onderzoek naar geluk eenvoudig vertaald naar praktische handvatten. Deze meditaties vormen een directe handleiding voor stappen die je in de praktijk kunt nemen. Dit is persoonlijke ontwikkeling op zijn best.

Het gaat hierbij onder andere over het belang van rust in je leven en over het gebruik van visualisaties. Ook worden de “geluksboosters” besproken. Een aantal praktische stappen om gelukkiger te worden zonder je situatie ingrijpend te veranderen. Wie gelukkiger wil worden heeft namelijk al snel de neiging om zijn omgeving te veranderen. Bijvoorbeeld door ander werk te nemen of door te verhuizen. In veel gevallen is dat echter niet praktisch haalbaar of in ieder geval heel moeilijk. Hier blijkt echter dat het ook mogelijk is om gelukkiger te worden met je huidige situatie.

De geluksrevolutie

Dat het Ben-Shahar menens is, blijkt uit het laatste hoofdstuk waarin hij over de geluksrevolutie spreekt. Hierin geeft hij aan dat de samenleving meer ingericht moet worden op het vergroten van het geluk van haar inwoners. In de hoofdstukken over geluk binnen het onderwijs en op het werk geeft hij hier voorbeelden van. Uit deze hoofdstukken blijkt duidelijk hoe ver we nog van die geluksrevolutie af staan. Het onderwijs is nu nog vooral bedoeld om mensen op te leiden die iets kunnen bijdragen aan de economie. En op de werkvloer is ook alles gericht op geld verdienen. Het uiteindelijke doel van die inspanningen, het vergroten van het geluk, zijn we geheel uit het oog verloren.

In “Gelukkiger” weet Ben-Shahar het onderzoek uit de positieve psychologie op een duidelijke en vooral overtuigende manier te beschrijven. Het knappe is dat hij een visie heeft ontwikkeld en niet alleen losstaand onderzoek behandelt. Het laatste deel, waarin het belang van geluk voor onze maatschappij besproken wordt, maakte mij als lezer extra gemotiveerd om met deze zaken aan het werk te gaan. Met het schrijven van dit boek heeft Ben-Shahar duidelijk een eerste stap gezet in zijn revolutie.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!