fbpx

Wat is het verschil tussen gewoon moe zijn of “toe aan vakantie” en een echte Burnout? Wat is Burnout nu eigenlijk? In dit artikel bespreken we de drie symptomen die bij Burnout horen en hoe je die kan herkennen.

Vermoeidheid

Het woord Burnout zegt het eigenlijk al: opgebrand. Het gevoel dat je energie onvoldoende is om nog goed je werk te kunnen doen. Dit gevoel van vermoeidheid staat centraal als we het hebben over burnout. Mensen die voor coaching bij ons komen zeggen vaak: “ik ben gewoon doodmoe”.

We hebben het dan niet over een fysieke vermoeidheid. Die vermoeidheid die je hebt wanneer je een dag druk aan het werk geweest bent. Dat is een gezonde vermoeidheid en daar is niets mis mee. De vermoeidheid waar we hier over hebben is langdurig en is zo ingrijpend dat er vaak onvoldoende mogelijkheden gevonden worden om weer te herstellen. Je bent moe en je blijft ook moe. Zelfs als je een paar dagen rust neemt.

De nederlandse onderzoekers Bakker en Schaufeli spreken wel over bevlogenheid als tegenhanger van burnout. Die bevlogenheid is het soort energie waar we op doelen: de zin om aan het werk te gaan, motivatie om het onderscheid te maken en betrokkenheid bij je werk. Het gaat met andere woorden over geestelijke energie en niet per se over lichamelijke energie.

Voorbeelden:

  • ’s Ochtends moeilijk je bed uit kunnen komen
  • Afleiding zoeken tijdens het werk
  • Het gevoel hebben dat er een grijze deken over alles heen ligt
  • Niet meer opknappen van een weekeind niets doen

Cynisme, verlies van betrokkenheid

Wanneer het werk meer eisen aan mensen stelt dan ze aankunnen, reageren ze daar vaak op door minder betrokken te raken bij het werk. Het is een begrijpelijk verdedigingsmechanisme: als je niet meer aan alle eisen kan voldoen, zeg je tegen jezelf dat het zo belangrijk ook allemaal niet is. Dit is geen weloverwogen beslissing, maar een onbewuste manier van doen.

Mensen die zich op het randje van een burnout zitten hebben vaak heftige kritiek op hun leidinggevende en op de organisatie in het algemeen. Dit zorgt er voor dat ze door collega’s vaak ook niet zo gewaardeerd worden.

Voorbeelden:

  • het gevoel hebben dat het toch allemaal niets uitmaakt?
  • waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?
  • het is allemaal een grote kermis

Afnemende prestaties

Het is logisch dat je prestaties afnemen als je constant moe bent. Mensen die tegen een burnout aanzitten, zijn hier echter ook nog extra kritisch op. Ze kunnen niet meer aan hun eigen eisen voldoen en dat stoort ze.

Voorbeelden:

  • schaamte over de prestaties die je aflevert
  • angstig over je toekomst binnen het bedrijf en de toekomst van je loopbaan
  • gevoelens van minderwaardigheid

Kort samengevat: wat is burnout?

Mensen die een burnout hebben, voelen zich vaak vermoeid, verliezen de betrokkenheid bij hun werk en presteren (daarom) ook minder. De vermoeidheid wordt over het algemeen veroorzaakt doordat hun ideeën over het werk niet meer overeenkomen met de praktijk. Dat kan veroorzaakt worden door een conflict met een specifieke collega of doordat de organisatie een koers neemt die afwijkt van wat de werknemer prettig vindt.

Burnout: hoe kom je er weer af?

Het IvPP geeft coaching voor mensen die weer vitaler willen worden. Daarbij kan het gaan over een actuele burnout of situaties waarin een burnout op de loer ligt. Tijdens onze coaching kijken we naar de oorzaken van de burnout. Wat is er gebeurd dat de gezonde spanning is overgeslagen naar gevoelens van burnout.

Vervolgens gaan we op zoek naar een werkritme dat je energie geeft en aansluit op je talenten. Meestal valt dat binnen de huidige organisatie te realiseren en soms is het noodzakelijk om weer eens om je heen te kijken.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!