fbpx

Werkongeluk

Al jaren is stress op het werk de grootste boosdoener op het gebied van “werkongeluk”.  Uit onderzoek van TNO en een rapport van het CBS uit 2019 wordt bijna een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt door werk gerelateerde klachten. Deze worden veelal veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, door werkdruk en door disengagement bij wat we aan het doen zijn. Geen leuk werk, te zwaar werk of werk zonder “betekenis” heeft een directe invloed op ons geluk!

Eerst even een klein testje: Klaag je veel over je werk? Uitjes met collega’s zijn een energielek? Bij alles wat je doet op het werk is het glas halfleeg? Je krijgt fysieke klachten? Je bent lichtgeraakt op het werk?  Drie van de vijf een ja? Lees dan verder!

Het PERMA Model

Martin Seligman heeft een model en vragenlijst opgesteld die de mate van jouw geluk meet:

PERMA: Positive Emotion, Engagement, Relationships, Meaning en Achievement.

Het hoeft geen verdere uitleg dat deze vijf elementen JUIST in het werk dat je doet uitermate bepalend zijn. Aangezien we bijna allemaal 32-40 uur werken per week, bepaalt het werk dat we doen en met wie en waarvoor in grote mate ons geluk. Kijk voor een uitgebreide uitleg van het model.

loopbaancoach

De Loopbaancoach

Een slechte dag op het werk heeft iedereen wel eens. Werkvermogen, in het Engels: workability, is het geluk dat jij krijgt van je werk. Sta je ’s ochtends op en denk je: ‘yes, ik mag weer!’? Of voelt het bijna als een straf?

Als je baalt van je werk, of je bent doodmoe en zonder energie of je wordt bijna depressief van het idee dat je weer aan het werk moet, dan kan het inschakelen van een loopbaancoach best een goed idee zijn. Een loopbaan coach kan samen met jou en het Perma Model van Seligman in kaart brengen waar bij jou energie wegloopt en waarom. Of samen met jou bepalen wat echt bij je past en waar je gelukkig van wordt.

Coaches bij Brout werken veel met dit model. Het model helpt jou en je coach te bepalen hoe het er bij jou in de verschillende vijf elementen van het model voorstaat. Samen met je coach werk je aan je workability: De mate waarin jij lichamelijk en geestelijk in staat bent om je werk te doen en er blij van te worden en te zijn. Kijk voor meer uitleg de BLOG van Thijs van Wersch, coach bij Brout.

Wat kost een Loopbaan coach en helpt het wel?

Een loopbaancoach is dus iemand die jou ondersteunt in de ontwikkeling van jezelf in je loopbaan.

Wie ben je? Wat vind je echt leuk? Wat past nou bij je? Waar word je gelukkig van? Een zoektocht naar jezelf, je purpose, je competentie en je “engagement”: waar loop jij nou echt warm voor? Veel mensen stappen ook naar een loopbaancoach met een ‘probleem’: Dat ‘probleem’ kan variëren van de werkdruk niet aankunnen, je ongelukkig voelen in je werk en geen grenzen kunnen stellen tot het continu in de clinch liggen met je manager en collega’s.

Iedereen mag zich tegenwoordig coach noemen, want het is een vrij beroep en tarieven verschillen nogal. Een effectieve loopbaancoach kost geld, ongeveer 150,- tot 200,- euro per gesprek. Ervaring leert dat je gemiddeld ongeveer 6 gesprekken nodig hebt om resultaat te behalen: dat is al snel 1.000,- euro of meer. Dat klinkt wellicht als een heleboel geld en dat is het voor jou misschien ook wel. Bedenk je echter wel wat jouw ongeluk in je werk je kost, ik denk dat dat niet in geld uit te drukken valt. En als jouw coach je ook nog eens helpt niet meer in dezelfde valkuilen te stappen, dan zit je voor de rest van je leven gebeiteld. En dan is 1.000,- euro een schijntje, vind je niet? Wil je weten welke loopbaancoach bij jou past? Neem een kijkje op https://www.brout.nl/over-ons/.