fbpx

Leestijd: 3 minuten 

Succesvolle organisaties kiezen ervoor om hun managers op te leiden tot coaches via een training coachend leidinggeven. Maar waarom 

Hoge betrokkenheid, productiviteit en werkplezier zijn ontzettend belangrijk voor ieder bedrijf. Dit lukt alleen als mensen in hun kracht worden gezet. Daar is goede begeleiding voor nodig, vooral ook omdat iedereen andere talenten en een andere persoonlijkheid heeft.  

Dit leer je tijdens een opleiding ‘coachend leidinggeven‘.  

Wat kan een coachend leidinggevende?  

Coachen en leidinggeven zijn twee verschillende zaken. De coachende leider heeft zowel leidinggevende als coachende vaardigheden. En kan deze los van elkaar inzetten in situaties die hierom vragen. 

Coachende vaardigheden geven je de mogelijkheid om de persoonlijke drijfveren van medewerkers naar boven te halen. Zo leer je bijvoorbeeld beter vragenstellen, luisteren en doorvragen. Daarmee kom je er snel achter wat er echt in iemand omgaat. Ook leer je theoretische modellen kennen waarmee je mensen tot nieuwe inzichten brengt over zichzelf en hun gedrag.  Je geeft mensen inzicht in de impact van hun gedrag, zo kom je tot een gesprek waarin je samen onderzoekt hoe hij of zij effectiever kan worden. Hierdoor verbeteren medewerkers zich, omdat zij dit willen en niet omdat het moet.  

Een ander belangrijk voordeel van coachend leidinggeven is dat je dichtbij je mensen kunt komen. En ze dus veel beter leert kennen. Hierdoor kun je veel beter inschatten waar zij goed in zijn. En daarmee de rollen en taken effectief en efficiënt verdelen 

De do’s van een coachend leidinggeven:  

 

  • Vraag altijd om toestemming

    Iemand proberen te coachen die daar geen toestemming voor heeft gegeven, werkt niet. Vooral als leidinggevende is dit erg belangrijk, omdat je meerdere petten op kunt hebben richting jouw medewerker. Maak daarom altijd duidelijk welke pet je op hebt. Die van de manager of van de coach. 

     

  • Creëer veiligheid

    Coach iemand altijd in een veilige omgeving. Doe dit dus niet in een ruimte waar anderen jullie kunnen horen of zien. Tenzij iemand heeft aangegeven hier geen hinder van te ondervinden. Iemand zal alleen geneigd zijn zich open te stellen als er geen angst is om beoordeelt te worden. 

 

  • Wees regelmatig even stil.

    Juist op de momenten dat jij als coach stil bent, creëer je ruimte om na te denken en goed antwoord te geven. Vaak krijg je het beste antwoord door even niets te vragen.

 

  • Benut situaties en gedrag in het hier en nu.

    Een coachee laat het gedrag dat ineffectief is vaak ook in het gesprek zelf zien. Dit doet hij wanneer hij of zij onder druk komt te staan. Benoem dit. Dit is confronterend, maar maakt veel impact op het inzicht dat iemand in zijn eigen gedrag krijgt. 

 

  • Gebruik werkelijke voorbeelden.

    Je maak het pas tastbaar voor de ander als je met voorbeelden gaat werken die echt zijn gebeurd. 

     

De dont’s van coachend leidinggeven: 

 

  • Coach niet autobiografisch

    Ieder mens is anders, wat voor jou heeft gewerkt, hoeft niet te werken voor een ander. Zorg ervoor dat jouw gesprekken over de coachee gaan en zo min mogelijk over jezelf. 

 

  • Stel geen sturende vragen

    Hiermee loop je de kans dat je tegen weerstand aanloopt of dat je verkeerde conclusies gaat trekken omdat je iemand een bepaalde hoek in hebt gedrukt. De kunst van coaching is iemand zelf tot nieuwe inzichten brengen door en open vizier te houden 

 

  • Niet oordelen

    Hemel iemand niet op, maar brandt hem ook niet af om gedrag. Benoem alleen wat wel en niet effectief gedrag is en vraag wat hij of zij denkt dat de impact hiervan is. Zo creëer je gelijkwaardigheid in het gesprek. 

 

  • Geef nooit gratis tips!

    Tips zijn goed bedoeld, maar maken weinig impact. Een coachee moet zelf tot inzichten en besluiten komen om echt aan de slag te gaan. 

 

 

Hopelijk heeft deze blog je meer inzicht gegeven in coachend leidinggeven en de waarde ervan. Mocht je meer willen weten, kun je altijd een gratis koffiecoachkwartier met één van onze coaches inschieten. Zij kunnen je alles vertellen over de opleiding coachend leidinggeven.