fbpx

Insights Training: verandering start met inzicht: Waarom je vaak blijft doen wat je altijd deed en blijft krijgen wat je altijd kreeg.

Hoe reageer jij op verandering?

In het huidige Corona tijdperk verandert er veel. Sta jij met jouw team voor een aantal forse veranderingen? Mag ik jou in het kader van een Insights training dan een vraag stellen: hoe pak jij dit aan?

 1. Ik analyseer de situatie, maak een gewenste uitkomst en formuleer dan een strategie om daar te komen. Overzicht van het proces heeft mijn voorkeur
 2. Ik presenteer mijn voorstellen aan de leidende coalitie en zorg dat we al improviserend aan de slag kunnen. De reis is belangrijker dan het einddoel.
 3. Ik weet hoe mijn mensen zich voelen en zorg voor een democratisch proces. Draagvlak op basis van gedeelde waarden is daarbij het uitgangspunt.
 4. Yes, een verandering. Ik pak het meteen aan en neem het liefst de regie.. Verandering is de enige constante en het halen van de vooraf afgesproken resultaten is key.

Alle vier effectieve manieren om een verandering in te zetten. Waarschijnlijk heb je ze allemaal wel eens toegepast en is er één extra herkenbaar. Als je een Insights Discovery training gevolgd hebt, weet je dat dit wat zegt over je voorkeuren. Wat belangrijk is: jouw voorkeuren bepalen grotendeels wat je ‘automatisch’ doet, wat je snel inzet.

Alleen deze tijden vragen om meer zoals zelfinzicht en flexibiliteit in gedrag. Dan maakt het niet zoveel uit welk veranderingsmodel of training je gebruikt, zonder zelfinzicht geen effectieve verandering.

Persoonlijkheidstypen

De manier waarop je met veranderingen omgaat, heeft te maken met jouw voorkeuren. Dat kan je leren in een Insights Discovery workshop, in dit blog enkele handvatten. Let wel: Gelukkig ben je geen vast persoonlijkheidstype, het is belangrijk om te kijken waar jouw voorkeuren liggen. Dat geeft inzicht om effectiever om te gaan met verandering.

Insights Discovery is een toegankelijk kleurenmodel dat mensen meer inzicht geeft in zichzelf en anderen. Een sterke basis voor effectieve samenwerking en optimaal functioneren. De bovenstaande vier gedragingen kan je linken aan de vier kleuren van Insights Discovery:

 1. Blauw: willen de wereld om hen heen kennen en begrijp, informatie op een rij hebben vanuit een afstandelijk en objectief standpunt
 2. Geel: enthousiast en moedigen anderen aan, willen graag betrokken worden, zijn overtuigend, innemend en hartelijk
 3. Groen: streven naar harmonie en diepgang, het individu staat centraal, ieder standpunt wordt meegenomen in de besluitvorming
 4. Rood: positieve actie en duidelijke koers, open en direct in de omgang, focus op resultaat, willen een specifieke en tastbare uitkomst

Let wel: je bent niet één kleur, je gebruikt alle vier de kleuren alleen heb je voorkeuren in het gebruik ervan. Bijvoorbeeld eerst groen, dan geel, wellicht nog wat blauw en rood bijna niet. Dat zegt dan wat over hoe jij reageert op verandering en door de curve heen gaat.

Wat kan ik doen aan training?

Train jezelf om je voorkeursgedrag meer kleur te geven. Naast het volgen van bijvoorbeeld Leading Self of intensief te werken aan jezelf met een coach, kan jij jezelf trainen. Als je alleen maar met rood schildert, kan het goed zijn om ook andere kleuren toe te laten. Dat maakt het schilderij compleet.

Train jezelf door je voorkeurstijl te verrijken:

 1. Blauw + anderen betrekken, nog voordat de plannen af zijn. Je kunt best een brainstorm houden zonder dat het proces al duidelijk is.
 2. Geel + zet voor jezelf ook een punt op de horizon waar je naar toe wilt werken en zet ook een tijd voor elke stap die je gaat nemen. Neem tijd om stil te staan.
 3. Groen + houdt ook vaart in het proces. Realiseer je dat bij elke verandering er mensen zijn die het niet met je eens zijn. Erken dat en ga door.
 4. Rood + zorg voor draagvlak voordat je onderweg gaat met de verandering. Betrek mensen erbij en geef de verschillende gevoelens ook ruimte.

Conclusie

Let komende tijd goed op jezelf en het gedrag dat je laat zien. Stel daarbij de vraag: wat doe ik dat dit gebeurt? En stel dan je gedrag bij, kleur het meer. Ja, soms zal dat onwennig voelen maar kijk eens wat het resultaat is. Veranderingen gaan effectiever en je krijgt meer mensen mee.

Behoefte aan advies of coaching bij het inzetten van Insights Discovery?

Heb je meer behoefte aan persoonlijke begeleiding en ondersteuning? Brout helpt je graag verder. Heb je als organisatie ondersteuning nodig bij het implementeren van Insights Discovery? Wij gaan graag een goed gesprek met je aan in ons Broutlab.