fbpx

Als teamleider weet je heel goed wat er wel of niet goed gaat bij jouw collega’s. Maar kijk je ook weleens in de spiegel? Jouw stijl van leidinggeven heeft veel invloed op de dynamiek in het team. Deze vijf eigenschappen verhogen de effectiviteit van een leider.

  1. Verbinden en communiceren 

Zonder vertrouwen is een team niets. Een goede leider zorgt ervoor dat teamleden zich veilig voelen. Hoe? Door te communiceren! Het lijkt simpel. Een open deur zelfs. Toch wordt de impact van persoonlijk contact nog te vaak onderschat. Even iets in het voorbijgaan naar elkaar roepen zorgt niet voor die sterke verbinding die je in een team wilt zien. Plan contactmomenten en investeer die tijd écht. Een team dat in verbinding is zorgt voor een cultuur waarin mensen elkaar durven aan te spreken op verantwoordelijkheden. En dat leidt tot effectievere samenwerking en betere resultaten. 

  1. Positieve instelling 

Soms zit het even tegen. Hoe graag je het ook wilt, het kan niet altijd goed gaan. Of het nu gaat om een misverstand of om een grote blunder: een goede leider gaat niet bij de pakken neerzitten. Die focust niet op de tegenvallers, maar op de positieve aspecten of kansen. Waar een negatieve houding demotiveert, geeft een positieve houding juist voor frisse energie. Het zorgt ervoor dat teamleden met meer afstand naar een probleem gaan kijken en zo tot (andere) oplossingen komen. Het gevolg? Een toegewijd en geïnspireerd team.

  1. Geef het goede voorbeeld

Laat jij je graag de les lezen? Nee? Dat geldt voor jouw teamleden ook. Iemand vertellen hoe die iets moet doen, leidt nooit tot échte betrokkenheid. Goede leiders vertellen niet wat iemand moet doen, maar laten het zien. Door als coach anderen bewust van de keuzes die ze onderweg tegenkomen, worden ze bewust van hun rol. Het resultaat is dat mensen meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen. Be the change you wish to see in the world.

  1. Zelfreflectie en feedback vragen 

Iedereen heeft blinde vlekken. Ook teamleiders en managers. Bijvoorbeeld als het gaat om het beoordelen van hun eigen leiderschapsstijl. Ze denken dat ze het zelf kunnen. Dat is zonde. Het betrekken van andere mensen kan van enorme waarde zijn. Of het nu gaat om feedback van een mentor, andere leiders of teamleden: het geeft je een andere kijk op jouw aanpak en stijl. Een coach die je helpt om een plan te maken om jouw doelen waar te maken, kan meer motiveren dan menig managementboek of seminar. Het geeft je een concrete handvatten van terreinen waar verbetering mogelijk én nodig is. 

  1. Intrinsieke motivatie 

Is geld jouw drijfveer of wil je oprecht mensen inspireren zodat zij het beste van zichzelf kunnen geven? Goede leiders hebben daar geen twijfel over. Leiderschap is voor hen een eer of zelfs roeping! Zij willen met hun leiderschap een verschil gaan maken in de organisatie en in de wereld. Vraag je eens af: hoe wil ik het bedrijf, de organisatie of misschien wel de maatschappij of wereld achterlaten voor hen die na mij komen? Neem je antwoord als drijfveer en kijk hoe jouw team of organisatie daarbij kan helpen.

Nu jij!

Wil je aan de slag met jouw leiderschap? Kijk eens kritisch naar jezelf. Hoe zie jij jouw leiderschap? Wat werkt er goed en wat niet? Wat zijn jouw ontwikkelpunten? En hoe kun je niet-effectief gedrag in de toekomst voorkomen? Ons programma Leading Others kan je daarbij helpen. Volg nu een gratis online try-out en ontdek in 1,5 uur wat dit voor jou kan betekenen.

leiderschap