fbpx

Het is moeilijk om vooraf in te schatten waar je gelukkig van wordt. Een veel voorkomende keuze is bijvoorbeeld die tussen de carrière en de opvoeding van de kinderen. Maakt meer geld verdienen nu gelukkiger? Of meer tijd met de kinderen doorbrengen? Het is vooraf vaak moeilijk in te schatten. Dat is jammer, want onze levenskeuzen bepalen voor een belangrijk deel hoe gelukkig we zijn.

Het is wel mogelijk om achteraf te bekijken wat ons gelukkig heeft gemaakt. Je kunt daar eenvoudig achter komen door een bepaalde periode bij te houden wat je doet en hoe gelukkig je daar van wordt. Achteraf kun je dan goed zien waar jouw geluk vandaan komt en waar je niet gelukkig van wordt. Vervolgens is het zaak om meer van de dingen te doen waar je gelukkig van wordt en minder dingen te doen waar je ongelukkig van wordt.

Een leuke manier om dat te doen is door De Gelukswijzer in te vullen. Deze site is een initiatief van de Rotterdamse hoogleraar Ruut Veenhoven die ook wel de geluksprofessor wordt genoemd. Hij doet al jaren onderzoek naar geluk en de manieren om geluk te bereiken. Een mooie inleiding op zijn visie op geluk is waar hij aangeeft dat het “kernprobleem” bij het zoeken naar geluk het vinden van “passende gedragsvormen” is. Oftewel: uitvinden welke acties je gelukkig maken is een van de belangrijkste onderdelen van de zoektocht naar geluk. Maar hoe kun je daar nu achter komen?

Ontdekken waar je gelukkig van wordt

Op de gelukswijzer word je gevraagd om een aantal keren per week of per maand in te vullen hoe gelukkig je bent. Dit gaat doormiddel van een simpele vraag: “hoe gelukkig voel je jezelf vandaag?” Uit talloze onderzoeken is namelijk gebleken dat dit de beste manier is om je geluk te meten. Daarnaast wordt je gevraagd om op te schrijven wat je vandaag gedaan hebt. Als je de vragenlijst een aantal keren hebt ingevuld, komt de mogelijkheid beschikbaar om jouw geluk met dat van anderen te vergelijken. Daarnaast kun je, door je dagboekaantekeningen naast je gelukscore te leggen, bekijken hoe gelukkig je wordt van bepaalde activiteiten.

Door de gelukswijzer een tijdje bij te houden, kun je een goed idee krijgen van wat jou gelukkig maakt. Je hebt er echter niet alleen zelf iets aan. Door de gelukswijzer in te vullen, help je ook het onderzoek naar geluk. Door alle ingevulde vragenlijsten naast elkaar te leggen kan bijvoorbeeld onderzocht worden waar mensen over het algemeen gelukkig van worden en in welke situaties we gelukkiger worden. Op basis van dat onderzoek kunnen tips en trucs voor het bereiken van geluk ontwikkeld worden die ons in de toekomst gelukkiger te maken. Zo draagt het werken aan je geluk nu bij aan het ontwikkelen van het geluk van vele anderen in de toekomst.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!