fbpx

Matts: “Ik was vooral bezig met wat anderen van mij verwachten.”

 

De Brout Story van Matts gaat over zelf gelukkig worden in plaats van doen wat anderen verwachten. Door een ervaring uit het verleden waardoor hij niets impulsiefs meer deed. Matts, erg Brout van je om je persoonlijke verhaal te delen als inspiratie voor anderen. 

De Brout Story van Matts

“In de basis vertel ik mezelf al 31 jaar dat ik niet goed genoeg ben. Daar ben ik achter gekomen door coaching. Ik wist waar de gedachten vandaan kwamen, al heb ik ze nooit écht ontrafeld. Totdat ik meedeed aan Leading Self, een persoonlijk leiderschapsprogramma van Brout.

In een tweetal groepsintervisies kwamen we tot mijn kern. We hadden het over een aantal momenten in je jeugd die bepalend zijn voor mijn ‘verhaal’. En dat verklaarde een hoop. Alles eigenlijk…”

In een van onze Brout Radio afleveringen is Matts te gast. Die aflevering gaat over “Hoe breng je het beste uit jezelf naar boven?”. In deze podcast stellen (gast)sprekers zich kwetsbaar en open op. Met verhalen, voorbeelden en ervaringen uit het verleden. Nieuwsgierig?

Luister naar Brout Radio

Vanaf dit moment deed ik nooit meer impulsief

“Van jongs af aan wilde ik al drummer worden. Die droom kwam uit op mijn verjaardag. Toen ik naar beneden rende en mijn cadeautjes ging uitpakken. In één van de cadeaus zaten drumstokjes. Ik was superblij!

Mijn ouders waren dat niet. Zij waren boos, omdat ik zonder hun de cadeaus had uitgepakt. Dat ik niet op ze had gewacht. Dat bleek een belangrijk moment in mijn leven. Vanaf dat moment deed ik niets impulsiefs meer. Ook al werd ik daar eigenlijk heel blij van.

In één van de cadeaus zaten drumstokjes. Ik was superblij!

Later, toen ik 7 was, vertelde mijn moeder dat mijn ouders gingen scheiden. De oppas die er toen bij was zei: ‘Nu ben jij de man in huis’. Dat had ik opgeslagen als: ‘Nu moet ik voor iedereen zorgen’. Maar dat deed ik dus niet. “

Vooral bezig met wat anderen verwachten

“In de gesprekken met Brout werd gevraagd wat het voor mij betekende om ‘de man in huis te zijn’. Voor mij betekende dat ik moest zijn zoals mijn vader. Ik lijk namelijk op mijn vader. Maar mijn moeder ging niet voor niets bij hem weg. Ik was vanwege mijn moeder dan ook heel erg bezig om vooral niet op mijn vader te lijken. En ja, daardoor kon ik niet mezelf zijn.

Dit gedrag in combinatie met het vooral niets impulsiefs doen, maakte het dat ik vooral bezig ben met wat anderen van mij verwachten.”

Door dit inzicht is alles veranderd

“Mijn gedrag en mijn gevoel vielen op hun plek. Op dat moment ben ik gaan doen wat ik zelf leuk vind. En dat heeft een hoop veranderd.

Ik ben een stuk rustiger en gelukkiger geworden. Inmiddels heb ik een bedrijf in kersttruien. Vorig jaar maakte ik een trui met een pizza slice erop. Vroeger zou ik hebben gedacht ‘Dat vindt iedereen vast heel raar’. Dan had ik het ook niet gedurfd. Nu werd het mijn bestverkochte ontwerp. En ik heb er met plezier aan gewerkt. Zonder dat ik de goedkeuring van anderen nodig had.”

Meer vertrouwen op mijn gevoel

“Dat neemt niet weg dat ik het nog steeds spannend vind om m’n nieuwe gedrag te tonen. Ik heb er nu eenmaal dertig jaar over gedaan om om dit aan te leren. Het zal dus nog wel even duren voordat het helemaal automatisch gaat. Ik probeer in ieder geval steeds meer te vertrouwen op mijn gevoel. Wat voelt goed en wat niet. Om vanuit daar te handelen. Om niet meer de goedkeuring van anderen te vragen.”

Impact van mijn gedrag

“Leading Self van Brout gaf mij nog een inzicht in mezelf. Ik was tijdens de groepsmomenten het beste jongetje van de klas aan het spelen. Ik kwam erachter dat ik het leven aanschouwde, zonder er zelf aan mee te doen. Ik deed mijn opdrachten en vertelde gevoelloos, achteroverleunend, wat ik had geleerd over mezelf. Zo liet ik vooral zien hoe goed ik bezig ben.

Dat zag de trainer van Brout ook. Die pakte me bij de lurven en zei: ‘Ga nou eens in je gevoel zitten!!’

En toen voelde ik voor het eerst wat het voor me betekende wat ik deed. Ik ervaarde de impact van mijn gedrag. Dat is de start van mijn verandering geweest. Dit maakt het persoonlijk leiderschapsprogramma van Brout anders dan al het andere wat ik daarvoor had geleerd.

Toen voelde ik voor het eerst wat het voor me betekende wat ik deed.

Inmiddels ben ik een jaar verder na deze training. Mijn relatie is uit en ik heb een nieuwe plek gevonden als coach in het onderwijs. Ik doe waar ik zelf blij van word!

De Matts van vóór Leading Self probeert iedereen gelukkig te maken, maar niet zichzelf. De Matts van ná Leading Self probeert zichzelf in ieder geval gelukkig te maken. Heel ‘Brout’, zoals ze dat hier zeggen.”

Matts

Wil je ook zo’n Brouteske groei?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Matts? Ervaar zelf de impact bij Brout en wat het jou kan brengen. Maak kennis met onze werkwijze en meld je nu aan voor onze gratis try out.

Maak kennis met Brout
visualssummerschool 06