fbpx

Inspirerend leider of tiran?

Velen van ons maken deel uit van een team op het werk. Maar wat maakt een team nou een succesvol team? Sommige teams gaan voor elkaar door het vuur terwijl in andere teams men elkaar juist het vuur aan de schenen legt. Sommige teams worden aangestuurd door een inspirerende leider en andere teams door een heuse tiran. Misschien stuur jij mensen aan, misschien word je aangestuurd. Wat jouw situatie ook is en welke rol je ook hebt binnen je team: Jij kan jouw team verder helpen dan je denkt!

T.E.A.M.

Een team of ploeg is een (klein) aantal mensen (een groep), dat bij elkaar is gebracht om één gemeenschappelijk doel te bereiken en het in grote lijnen eens is over de weg naar dit doel.

Het woord team komt van het proto-germaanse tau(h)maz. Later verzonnen mensen allerhande mooie woorden die het woord team spellen, zoals Together Everyone Achieves More. Als trainer of teamcoach heb ik me de laatste twaalf jaar beziggehouden met het helpen van teams om hun maximale effectiviteit te bereiken en om de samenwerking te optimaliseren.

Lencioni

Hoe kan het toch dat mensen in het ene team elkaar durven te vertrouwen terwijl in het andere team mensen zich onkwetsbaar opstellen uit angst om anderen te vertrouwen of vertrouwen te krijgen. Waarom kan het ene team productieve conflicten met elkaar hebben terwijl in het andere team vooral een schijnharmonie heerst. Hoe kan het dat in sommige teams de mensen betrokkenheid tonen daar waar in andere teams de vaagheid overheerst? Waarom neemt men in het ene team wél verantwoordelijkheid terwijl in het andere team mensen genoegen nemen met een lage standaard? Waarom staat in het ene team het behalen van resultaten uiteindelijk centraal terwijl in het andere team het vooral draait om ego en om status.

Het antwoord op deze vragen krijg je tijdens een cursus teamcoaching. Hier leer je aan de hand van inzichten van Patrick Lencioni (auteur van onder andere “de 5 frustaties van teamwork”) hoe je van een disfunctioneel team naar een succesvol functionerend team kunt geraken.

Natuur en teamcoaching 

Wij mensen kunnen nog zo veel leren van de natuur om ons heen. Hoe groepen dieren in perfecte harmonie met elkaar kunnen leven. Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel training een kolonie mieren op jaarbasis krijgt? Hoeveel cursussen een zwerm ganzen gehad hebben? Puur op instinct weten zij het beste in elkaar naar boven te halen. Ze coachen elkaar naar succes en zijn bereid om eigen gewin op te geven voor het groepsbelang. Bekijk hier een prachtig filmpje over hoe ganzen met elkaar samenwerken.

Coach

Wil jij jouw team en jezelf verder helpen door ze te coachen? Laat ons jou dan coachen hoe je dit het beste kunt doen! Bij Brout weten we als geen ander hoe we jou kunnen opstellen voor succes. Hoe we jou kunnen klaarstomen om het beste in je mensen naar boven te halen. Lees hier meer over hoe we dat doen.

Een goede teamcoach heeft zelf ook een coach. Want wat leren mensen van een leidinggevende die zelf gestopt is te leren? Wees de teamspeler die je graag in jouw team zou willen hebben. Toon persoonlijk leiderschap door je kwetsbaar op te stellen. Met onze open programma’s leer je precies hoe.

Liever één op één ontwikkeling? Kies voor een van onze ervaren coaches.

 

We bring out the best in you!