fbpx

Hoe vind ik een baan? Deze vraag wordt ons bijna dagelijks gesteld. Sinds het begin van de crisis is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Simpelweg een opleiding afronden is lang niet meer genoeg, ook niet als je daarnaast in het bestuur van een studentenvereniging hebt gezeten. Tot overmaat van ramp wordt er bij elke vacature ‘werkervaring’ gevraagd. Werkervaring die je natuurlijk nooit kan op doen als je niet eerst een baan vindt! Hoe kan je er voor zorgen dat je jouw kansen op het vinden van een baan vergroot?

Werk aan je employability

De kennis, vaardigheden en attitudes die nodig zijn voor het vinden van een passende baan worden samen ook wel ‘Employability’ genoemd. Om de vraag ‘hoe vind ik een baan’  te beantwoorden, ligt het daarom voor de hand om wetenschappelijke literatuur over employability in te duiken. Volgens Jessie Koen, die in 2013 cum-laude promoveerde op het onderwerp employability (waarbij ik de eer had om paranimf te zijn) is het niet genoeg om heel hard naar een baan te zoeken. Volgens haar is het belangrijk om aan je employability te werken. Employability bestaat uit 4 componenten: career identity, career adaptability, persoonlijk kapitaal en sociaal kapitaal.

Career identity

Jouw career identity, ofterwijl jouw carrière-identiteit wordt gevormd door de motivatie en waarden die jij belangrijk vindt in jouw (toekomstige) carrière. Volgens het onderzoek naar de rol van de carrière-identiteit helpt het als je een duidelijk toekomstbeeld voor ogen hebt. Dat toekomstbeeld kan je namelijk helpen om gemotiveerd te blijven en doortastend te zijn in het zoeken naar mogelijkheden.  Wat zijn jouw waarden? Wat is jouw kracht? In ons test-centrum kan je er gratis achter komen door de Values In Action (VIA) vragenlijst in te vullen.

Career adaptability

De term career adaptability (er is niet echt een goede Nederlandse vertaling) duidt op de bereidheid om te plannen, mogelijkheden te verkennen, het hebben van zelfvertrouwen en het vermogen om knopen door te hakken. Heb jij een plan klaarliggen? Ken jij de arbeidsmarkt en weet jij hoe je gaat beslissen of een baan bij je past?

Persoonlijk Kapitaal

Persoonlijk kapitaal gaat over jouw eigen kennis, vaardigheden en ervaring. Hoewel dit dus niet genoeg is om een passende baan te vinden, is het meestal wel een voorwaarde om überhaupt voor een vacature in aanmerking te komen! Het is dan ook belangrijk om ook tijdens het zoeken van een baan aan jouw persoonlijk kapitaal te werken. Zoek je een baan in de marketing? kijk dan of je (part-time, zodat je wel tijd overhoudt om verder te zoeken) stage kan lopen bij een bedrijf dat je aanspreekt. Een andere optie is om te zoeken naar vrijwilligerswerk dat aansluit op jouw ambities. Zo werk je niet alleen aan je persoonlijk kapitaal, maar tevens aan je sociale kapitaal.

Sociaal Kapitaal

Met sociaal kapitaal wordt gedoeld op jouw sociale netwerk. Niet alleen je vrienden, maar ook (en misschien wel vooral) je professionele netwerk. Hoewel er verbazingwekkend weinig onderzoek naar is gedaan, lijkt ‘netwerken’ (bijvoorbeeld op een congres of borrel) de kansen op het vinden van een baan te kunnen vergroten. Datzelfde geldt voor online netwerken via diverse social media zoals linkedin en facebook of een eigen blog. Dat laatste is niet zo verwonderlijk, steeds meer bedrijven werven hun personeel actief via deze kanalen (let maar eens op de ‘we’re hiring’ posts van recruiters op linkedin). Zorg dus dat je je netwerk goed onderhoudt en dat je (op een positieve manier!) zichtbaar bent op de verschillende social media.

Hopelijk hebben we je met deze informatie een zetje in de juiste richting gegeven. Voel jij de behoefte om samen met ons aan jouw employability te werken en de kansen op het vinden van een passende baan te vergroten? Neem dan contact met ons op voor een afspraak!

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!