fbpx

Intervisie begeleiden: 5 tips!

 Leestijd: 2 minuten

 Wat is intervisie?

Intervisie is een sessie in groepsverband van ongeveer 6 personen. In een sessie van ca 2,5 uur hebben deelnemers de mogelijkheid om een actuele vraag of probleem in te brengen waar zij tegenaan lopen. De groep reageert op het probleem door open vragen te stellen. De discussie helpt de deelnemer om met een nieuwe verfrissende blik te kijken naar het probleem om tot de meest effectieve oplossing te komen.

Intervisie begeleiden: hoe doe ik dat?

De kracht van intervisie is het leren van én met elkaar. Je hebt geen intervisie training of een intervisie opleiding nodig voordat je aan de slag kunt. Je hoeft jezelf immers geen kennis eigen te maken, een boodschap over te brengen of anderen iets leren. Jouw taak is om de sessie te leiden. De deelnemers doen het werk!

 

Als je de volgende simpele maar effectieve vuistregels volgt, kun jij morgen al aan de slag met intervisie:

 

  1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk: cliché en waar. Het voordeel is dat je niet veel hoeft te doen. Zorg er alleen voor dat alle deelnemers van tevoren nagedacht hebben over hun probleem/vraag. Geef kaders mee. Bij leidinggevenden kun je bijvoorbeeld aangeven dat hun probleem of vraag moet gaan over hun functioneren als leidinggevende. Het krachtige aan intervisie is dat iedereen met een heel ander probleem kan komen. Geef dus niet een te specifieke opdracht mee. Voor iedereen is het anders. En dat is juist goed.

 

  1. Zorg voor een veilige omgeving en bewaak dit

Intervisie heeft de meeste impact als de deelnemers zich kwetsbaar op durven stellen. Pas dan komen de echte problemen en onzekerheden boven. En dus ook het meeste zicht op ontwikkeling. Stem bij aanvang af met de groep dat alles dat besproken wordt, binnen de groep blijft. Zorg ervoor dat iedereen hiermee instemt.

 

  1. Stel open vragen en houd je feedback

Zodra een probleeminbrenger zijn probleem heeft ingebracht zorg jij ervoor als facilitator dat de andere deelnemers alleen open vragen mogen stellen. Houd je feedback! Vragen stellen helpt de probleeminbrenger om tot nieuwe inzichten te komen. Hij moet het probleem immers zelf oplossen. Advies – hoe goed bedoeld ook – maakt in dit stadium geen impact. Bovendien gaat het ten koste van de veiligheid binnen de groep.

 

  1. Zorg voor voldoende mensen in je intervisie groep

De groepsgrootte is bepalend voor het succes van een intervisie sessie. Doe geen intervisie met minder dan 3 personen. Intervisie werkt alleen als er voldoende deelnemers zijn om vanuit verschillende perspectieven te kijken.

 

  1. Doe een aantal sessies (minimaal 3) met dezelfde groep met tussenpozen van minimaal 3 weken

Een traject maakt het mogelijk voor de deelnemers om opgedane inzichten toe te passen in de praktijk. Doordat deelnemers worden aangespoord om actie te nemenmen, gaan er dingen schuiven/veranderen. Op deze manier wordt de progressie zichtbaar en borg je de transfer van het geleerde in de praktijk. Het groepsproces heeft ook een niet te onderschatte positieve impact op de ontwikkeling van de deelnemers.

 

Ben je enthousiast en wil je graag meer doen met intervisie? Vind je het leuk om groepen te begeleiden, te coachen en mensen, teams, organisaties te ontwikkelen? Bekijk dan ons aanbod van trainingen/workshops of neem direct contactop. We kijken graag samen naar jouw leerdoel en geven je advies over hoe je dit kunt bereiken.