fbpx

Ieder mens is uniek. Toch leven veel mensen volgens de normen en waarden die hen opgelegd zijn door hun ouders of door de maatschappij. Ze bedenken zich niet wat ze zelf willen en waar ze zich zelf prettig bij voelen, maar ze leven het leven dat hun opgedragen wordt. Wanneer ze zich slecht voelen, wijten ze dat aan externe omstandigheden. Ze verdienen niet genoeg of ze krijgen te weinig aandacht van hun partner. Ze staan er niet bij stil dat het ongemakkelijke gevoel dat ze hebben, veroorzaakt wordt door de keuzes die ze zelf maken in hun leven. Je wordt niet gelukkig door iemand anders zijn leven te leiden. Je moet zelf onderzoeken wat je prettig vindt en wat goed voor je werkt.

Om gelukkig te worden, moet je weer op je zelf leren vertrouwen. Je moet er weer van overtuigd raken dat je zelf het best weet wat goed voor jou is en wat jij wilt. Wanneer we dat weten te bereiken, heeft dat een grote invloed op ons algehele functioneren. Zelfverzekerde mensen voelen zich bijvoorbeeld vaak gelukkiger dan mensen met een laag zelfbeeld. Ook zijn mensen met veel zelfvertrouwen meer geneigd om aan te pakken. Ze weten wat ze kunnen en ze handelen daar ook naar. Met meer zelfvertrouwen durf je dus meer en voel je je rustiger. Andere mensen kunnen je ook niet zo gemakkelijk van je stuk brengen omdat je zeker bent van je eigen oordeel. Met een groot zelfvertrouwen, leer je om zelfbewust je eigen koers te varen.

In een reeks van artikelen zal ik bespreken wat zelfvertrouwen is en hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Ik begin door uit te leggen dat een deel van je zelfvertrouwen is gebaseerd op vaardigheid. Daarna bespreek ik het deel van zelfvertrouwen dat is gebaseerd op waardigheid. Tot slot bespreek ik een aantal manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Het is belangrijk om hierbij te beseffen dat het IvPP is opgericht om up-to-date wetenschappelijke kennis te verspreiden. Het gaat hier niet over een programma van de zoveelste zelfhulpgoeroe, waarin je over vuur moet lopen en voor de spiegel moet gaan staan om jezelf bewonderend toe te spreken. Het programma dat hier gepresteerd wordt, is gebaseerd op talloze onderzoeken en jarenlange praktijkervaring van vooraanstaande experts op het gebied van zelfvertrouwen. Het is alles wat je moet weten over zelfvertrouwen.

  • Deel 1: zelfvertrouwen als vaardigheid
  • Deel 2: zelfvertrouwen als waardigheid
  • Deel 3: Waardiger worden door anders te denken en door te accepteren

Meer zelfvertrouwen krijgen?

Als je meer wilt weten over het opbouwen van je zelfvertrouwen, raad ik je van harte mijn boek “Vergroot je zelfvertrouwen” aan. Het is inmiddels aan zijn derde druk toe en geeft een uitgebreide toelichting op wat zelfvertrouwen is en hoe je het kunt vergroten.

Heb je wat hulp nodig bij het bouwen aan je zelfvertrouwen? Wil je ineens grote stappen maken. In dat geval is het coachingstraject iets voor je. In dat traject geven we je de bouwstenen om aan een stabiel hoog zelfvertrouwen te werken. Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!