fbpx

Het is tijdens een sollicitatiegesprek een veelgestelde vraag: wat zijn je sterke en zwakke punten? Het is dus handig om dit duidelijk van jezelf te weten. Niet alleen omdat je daarmee goed voorbereid een sollicitatiegesprek in gaat, maar vooral ook omdat je weet waar je überhaupt op moet solliciteren. In dit artikel een aantal manieren om je sterke en zwakke punten te ontdekken.

1. De VIA-Krachtenvragenlijst

De krachtenbenadering gaat er van uit dat je beter kunt werken op basis van je sterke punten. De vragenlijst die er specifiek voor ontwikkeld is, is de VIA-Krachtenvragenlijst. Je kunt die in ons testcentrum gratis maken.

Hoewel de test hier formeel niet voor ontworpen is, kun je met deze test ook een idee krijgen van je zwakkere punten. In de feedback van de test krijg je namelijk een terugkoppeling van alle 24 krachten en je kunt gerust stellen dat de laatste vijf je zwakke punten vertegenwoordigen.

2. Wat vind je leuk (en wat niet)

Dit is een van de beste manieren om te ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn. Ga er maar gerust van uit dat je goed bent in wat je leuk vindt en dat je minder goed bent in taken waar je een hekel aan hebt.

Je zult misschien zeggen: “Dat is wel heel makkelijk praten. Natuurlijk vind ik op het strand zitten geweldig, maar daar kan ik mijn brood niet mee te verdienen.” En ik ben het helemaal met je eens. Het is zo dat je van genieten over het algemeen niet je werk kunt maken. Er zijn echter verschillende vormen van genieten. Uit onderzoek naar geluk blijkt bijvoorbeeld dat we over het algemeen het gelukkigst zijn als we onze talenten kunnen inzetten (en dus niet tijdens het luieren). Werk kan dus ook heel leuk zijn. Je moet alleen ontdekken welk werk dat voor jou is.

3. Vraag het aan anderen

Het is niet altijd even gemakkelijk om een goed beeld van jezelf te krijgen. Het is met name lastig om te onderkennen dat je zwakke punten hebt. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van de mensen denkt dat ze beter kunnen autorijden dan gemiddeld? Het beeld dat we van onszelf hebben is dus positief gekleurd en dat kan zelfkennis in de weg staan.

Met een zogenaamde 360 graden feedback test kun je op een eenvoudige manier feedback vragen van anderen. Zij vullen in wat ze je sterke punten vinden en wat ze je zwakke punten vinden. Vervolgens kun je zelf de test ook invullen om te kijken in hoeverre jouw beeld van jezelf verschilt van het beeld dat anderen van je hebben.

Op deze site kun je gratis een 360 graden test doen.

Wat heb je er aan?

Het is logisch dat een werkgever vraagt naar je sterke en je zwakke punten. Hij wil weten of je sterke punten aansluiten bij het functieprofiel. Daarnaast wil hij weten of je zwakke punten hebt die je functioneren in de weg kunnen staan. Tot slot is het ook een manier om te testen hoe groot je zelfinzicht is. Als je weet wat je sterke en zwakke punten zijn, kun je daar in het vervullen van je functie rekening mee houden en dat is een prettige eigenschap.

Als voorbereiding voor een sollicitatiegesprek is het dus handig om deze vragen in kaart te brengen. In het ideale geval heb je er echter al eerder baat bij. Zodra je op zoek gaat naar een functie, moet je al duidelijk weten welk werk bij jouw krachten past. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je werk veel leuker zal gaan vinden, maar het heeft ook als resultaat dat je veel beter zult presteren.

Wil jij hulp bij het helder krijgen van je sterke en je zwakke punten? Zodat je helder krijgt wat je wilt en hoe je daar moet komen? Vraag dan nu een vrijblijvend intakegesprek aan voor onze loopbaancoaching.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!