fbpx

In onze outplacementtrajecten raden we altijd aan om ook contact op te nemen met werving en selectiebureaus. We zien echter vaak dat onze kandidaten hier slechte ervaringen mee hebben. Daardoor doen ze ook liever geen zaken met dergelijke bureau’s. Dat is wat ons betreft zonde. In dit artikel leggen we uit waarom werving en selectiebureau’s doen wat ze doen en hoe je ze het best in kan zetten.

Wat doen werving en selectiebureau’s

Het businessmodel van werving en selectiebureau’s is redelijk simpel. Hun opdrachtgevers zijn organisaties. Deze organisaties zetten hun vacatures uit bij een of meerdere werving- en selectiebureau’s. Deze bureau’s selecteren kandidaten en leveren ze aan bij de organisaties.

Zodra een kandidaat aangenomen wordt, krijgt het bureau een beloning die vaak afhankelijk is van het jaarinkomen van de werknemer. Als je iemand levert die een ton per jaar gaat verdienen, krijgt het werving en selectiebureau bijvoorbeeld 30% van dat jaarsalaris.

Je weet dus waarom een werving en selectiebureau bestaat en hoe zij denkt. Zij zijn er op gericht om geld te verdienen aan jou. Als je dat goed beseft, weet je wat je kunt verwachten en wordt je niet teleurgesteld. Kort samengevat:

  • een werving en selectiebureau is er niet om jou aan een baan te helpen
  • een werving en selectiebureau is er niet primair op gericht om jou aan je droombaan te helpen. Je moet goed kunnen functioneren (anders krijgen ze problemen met de organisatie), maar je hoeft het niet per se leuk te vinden.
  • Een werving en selectiebureau heeft geen persoonlijke band met je. Als je verder in je carrière komt (en dus meer waard bent bij een “transfer”) kan dit wel gaan spelen, maar in eerste instantie ben je gewoon een naam in de namenbak.

Hoe kan een werving en selectiebureau jou helpen?

In het bovenstaande deel van dit artikel ging het vooral over wat werving en selectiebureau’s niet zijn en wat je niet van hen hoeft te verwachten. We begonnen het artikel echter met de stelling dat werving en selectiebureaus handig zijn voor werkzoekenden. Hoe kunnen werving en selectiebureau’s jou helpen?

  • Allereerst is het zo dat deze bureau’s veel kennis van de markt hebben dan jij. Zij weten precies in welk deel van de markt de kansen liggen, omdat ze daar van afhankelijk zijn. Ze kunnen dus ook goed vaststellen waar je kansen liggen.
  • Daarnaast is het zo dat werving en selectiebureau’s in aanraking komen met banen. En wellicht dus ook de banen waar jij naar op zoek bent. Zo simpel is het.
  • Er zijn heel veel werving en selectiebureau’s en hoe meer je er spreekt, hoe meer kans je hebt dat zij een baan voor je hebben.

Het zoeken naar een baan is een kansenspel. Je moet proberen om je bij zoveel mogelijk werkgevers in de kijker te spelen, in de hoop dat er uiteindelijk een hapt. Werving en selectiebureau’s kunnen daar een rol in spelen. Als je bij veel bureau’s ingeschreven staat, zul je meer kans maken op een baan. Meer is het niet. Als je dat begrijpt en er niet meer van verwacht, kun je ze uitstekend inzetten voor het zoeken naar een nieuwe baan.

Heb je hulp nodig bij het zoeken naar een nieuwe baan? Kijk dan eens op onze pagina voor outplacement Amsterdam waar we uit de doeken doen hoe we in onze outplacementtrajecten werken aan de juiste baan voor jou.