fbpx

klik

Lig je liever te zonnen of te zoomen? 

Werkvermogen, in het Engels: workability, is de energie die jij krijgt van je werk – of die het je kost. Sta je ’s ochtends op en denk je: ‘yes, ik mag weer!’? Of voelt het bijna als een straf? Het is de mate waarin jij lichamelijk en geestelijk in staat bent om je werk te doen en bestaat uit drie factoren: 

  • Autonomie 
  • Competentie  
  • Engagement (ACE). 

 Bij Brout noemen wij dat de ACE of Hearts. Als je de hartenaas in handen hebt, ga je met energie naar je werk en dat draagt bij aan je geluk, gezondheid en effectiviteit.  

Brout Ace of hearts

 

We bespreken elke factor hieronder en leggen je wat stellingen voor. Kijk eens hoe het voor jou is, kun je meteen zien hoe het met jouw ACE of Hearts gesteld is. 

 Autonomie 

Autonomie gaat over de vraag of jij in jouw organisatie je eigen werkzaamheden hebt. Heb jij je eigen ‘laatje’? Waarvan je weet, dit is van mij. En als je die la hebt, voel je je dan op de vingers gekeken? Of word je juist helemaal vrijgelaten? Autonomie betekent dat je de vrijheid hebt om onafhankelijk beslissingen en keuzes te maken 

Je kunt te weinig autonomie hebben. Dan heb je geen enkele keuzevrijheid en is helemaal vastgelegd wat je moet doen, hoe je dat moet doen, wanneer je dat moet doen. Of te veel autonomie. Dan moet je bij wijze van spreken zelf de hele kast bouwen.  

 Stelling: ik word effectief aangestuurd 

Een controlerende leidinggevende kan jouw keuzevrijheid zeer beperken. Maar een leidinggevende die jou helemaal loslaat, laat ook jouw groei los. 

 Stelling: ik heb zeggenschap over de manier waarop ik mijn taken uitvoer 

Ben je autonoom binnen je team of organisatie? Of sta je (informeel) onder aan de pikorde en worden alle rotklusjes jou in de voeten geschoven? 

 Competentie 

 Welke competenties heb jij nodig om je werk goed uit te voeren? En heb je die ook? Doe jij iets wat je niet kunt (of heel moeilijk vindt)? Of wat je écht niet leuk vindt? Dan hou je dat niet lang vol en kan het zelfs leiden tot een burn-out. Of misschien  ben je wel té competent voor het werk dat je doet. Dan mist de uitdaging en kun je zelfs belanden in een bore-out. 

 Stelling: ik word door mijn collega’s serieus genomen 

 Engagement 

 Dat is vrij vertaald de betrokkenheid die je voelt bij je team en organisatie. En dan bedoelen we niet dat je de lunch lekker vindt en de vrijmibo’s zo gezellig. Dat is natuurlijk mooi meegenomen maar zegt niks over je engagement. Motiveren de doelstellingen jou? Zet jij die extra stap? Leg je je ziel en zaligheid in het werkproces? 

 Stelling: ik weet wat er speelt binnen onze organisatie 

 Stelling: ik spreek vol trots over mijn bedrijf op verjaardagen 

 Als jij engaged bent, geloof je in de organisatie en wil je actief bijdragen aan het succes ervan.  

 

Ga erover in gesprek 

 Wil je jouw werkvermogen verbeteren? Ga dan het gesprek aan. Met je leidinggevende, HR, een collega. Want alles wat je uitspreekt geeft lucht. Als je dat niet doet kost het je alleen maar energie, net alsof je constant een skippybal onder water aan het duwen bent.  

 Het Ace of Hearts kaartspel ontvangen met nog meer stellingen over Autonomie, Competenties en Engagement? Bestel via atyourservice@brout.nl en ga direct het gesprek met je collega’s aan! Het kaartspel kost 12,50 euro ex BTW.