fbpx

Het is zover… Koningsdag. Rommelmarkten, oranjezeeën, bier, muziek en Wimlex en Maxima. Dit jaar niet. Het is de eerste echte feestdag die we moeten missen vanwege Corona (Pasen telt niet echt mee, dan zit je toch al binnen met familie). Weer een verwachting die niet uitkomt. In mijn teleurstelling, en samen met mij 17 miljoen anderen, doorloop ik voor de zoveelste keer dit jaar de Kubler-Ross curve.

Fase 1: ontkenning – ik kan het niet geloven.

Geen Koningsdag is als een tompouce zonder slagroom. Deze fase is van korte duur. Corona is té aanwezig, we kunnen er niet omheen. Een ding is duidelijk, Koningsdag, it’s not gonna happen.

Fase 2: boosheid – deze fase duurt al wat langer.

Ik ben boos. Boos op het virus. Op de anderhalvemetersamenleving (wat een goed woord voor galgje) die vooralsnog toch vooral een thuisblijfsamenleving is. En verdrietig. Dat ik niet met vrienden door Amsterdam kan hossen. Maar gewoon thuiszit. En teleurgesteld. In mezelf vooral. Dat ik mezelf zo zielig vind, alleen maar omdat ik geen Koningsdag kan vieren.

Fase 3: onderhandelen – kijk, deze fase lucht op.

Hoef ik niet met mijn emoties te dealen. Onderhandelen klinkt in mijn hoofd zo: misschien kunnen we tóch een feestje vieren. Wie ken ik met een grote tuin? En welke DJ zou bereid zijn om daar stiekem te komen draaien? Met een beetje feestmuziek en de zon op mijn gezicht merk ik waarschijnlijk niet eens dat het niet écht Koningsdag is. Toch?

Fase 4: depressie – gadverdamme.

Krijg je ‘m twee keer zo hard terug in je gezicht. En dan heb ik het niet over de zonnestralen. Hoeveel dagen nog tot 19 mei? Te veel in ieder geval. Ik kan niet meer.

Fase 5: acceptatie – het heeft even geduurd.

Maar daar zijn we dan. In fase 5. En ik hoop dat jij, als lezer, je bij mij wilt voegen in deze fase. Want met acceptatie komt ook mogelijkheid. Wat is er mogelijk? Nu we echt accepteren dat er geen Koningsdag is dit jaar, althans, niet in de traditionele zin, kunnen we in ieder geval allemaal proberen op 27 april de koning van onze eigen woning te worden. Hoe doe je dat?

 

  • Stap 1: download ons King for a Day kaartspel hier. Helemaal gratis!
  • Stap 2: zorg voor medespelers op 27 april. Je vrouw, kinderen, de buurman, of wat vrienden via zoom.
  • Stap 3: test je koninklijke kennis en win!