fbpx

 We kunnen succes niet garanderen, maar er zijn vier pijlers die de kans erop wel zo groot mogelijk maken. Je kunt deze pijlers zien als vier poten van dezelfde tafel. Is een poot iets korter dan de ander? Dan wankelt de hele tafel. En daarmee ook het succes dat erop rust. 

leiderschap

 Commitment 

Wees geen schip zonder kompas, doelloos varend zonder ooit ergens te komen. Als je succes wilt hebben, op welk gebied dan ook, werk, liefde, geluk, gezondheid, inspirerend leiderschap, dan zul je jezelf eerst de vraag moeten stellen:  

Waar ben ik op uit? 

 En dan heb ik het niet over ‘een lekker broodje ham-kaas’ of ‘acht uur slaap’. Nee, dit gaat over je commitment. Wat wil je dat mensen over je zeggen als je er niet (meer) bent? Wat is jouw hogere doel? Wat geeft zin aan je leven 

Bijvoorbeeld dat je een inspirerende vader bent of dat je bijdraagt aan een duurzame wereld. Dat geeft namelijk ook richting aan alles waar jij dagelijks mee bezig bent. Als ik er op uit ben om anderen te laten groeien, zal ik mij daar ook elke dag naar moeten gedragen. 

En dat is direct de brug naar de tweede pijler van succes. 

 Integriteit 

 Want zodra jij weet wat je commitment is, kun je jezelf gaan afvragen of je daar integer in bent. Als jij een inspirerende vader wilt zijn, ben je daar niet integer over als je elke avond gaat zeuren over het huiswerk. Ben je gecommitteerd aan je relatie? Dan kun je niet elk weekend vreemdgaan. Doe je dat wel, dan ligt je commitment ergens anders. 

 Maar het gaat nog verder dan dat. Stel je bent uit op een open en transparante cultuur binnen jouw organisatie, dan kun je simpelweg niet gaan roddelen over je collega’s. Dat is precies het tegenovergestelde van waar je op uit bent. Sterker nog, heb je écht dat commitment, dan spreek je je collega’s erop aan als je hoort dat zij met elkaar roddelen. Dan creëer je waar je op uit bent. Gandhi zei het mooier: ‘be the change you want to see in the world’ 

En integriteit zit ook in de kleine dingen. Als jij om 09.00 uur een afspraak hebt, maar je bent er om 09.05 uur, dan ben je nog steeds te laat. Ook al is het ‘maar’ 5 minuten. Wees dan integer door dat te benoemen. Dus niet ‘mijn kat is ziek’, ‘mijn band was lek’ of ‘de brug stond open’. Maar wel: ‘sorry, we zouden om 09.00 uur afspreken, het is 09.05 uur, ik ben te laat, excuus’. 

Leiderschap 

 De derde pijler is leiderschap. En dat begint met leiderschap over je eigen handelen. Want om anderen te leiden, moet je eerst jezelf leiden. Je kunt, met betrekking tot het commitment dat je hebt, altijd de vraag stellen: ‘als niemand het doet, doe ik het dan, en moet ík het doen?’ Leiderschap is het goede voorbeeld geven en anderen in hun kracht zetten om bij te dragen aan dat commitment. Stuur je een team aan? Ga dan vooral niet het werk van al je teamleden zelf doen.   

Verantwoordelijkheid

Het is makkelijk om anderen de schuld te geven als jij je commitment niet haalt. Daar bereik je alleen helemaal niks mee. Heb je een teamlid dat tijdens de Coronacrisis de kantjes ervan af loopt? Stel jezelf dan eens de vraag: ‘wat doe ik, dat dit gebeurt’. Ben je onduidelijk? Ben je te controlerend? Los je zijn problemen de hele tijd voor hem op? Als je bereid bent om naar je eigen gedrag te kijken, heb je ook altijd de mogelijkheid om er invloed op uit te oefenen. En dus om succesvol te zijn. Waar je ook op uit bent. 

 Lukt het maar niet om je succes te behalen? Stop jij ook net iets te veel paaseitjes in je mond? Heeft je organisatie last van een roddelcultuur? Neem contact op. Brout helpt.