fbpx

Waar ligt de grens?

Soms heb je van die dagen dat je jezelf afvraagt, wat heb ik vandaag nou eigenlijk gedaan? Terwijl je wel echt heel, heel druk was… Alleen niet met de dingen die je die dag van plan was om te doen. Je was vooral bezig met mailtjes, telefoontjes, vragen beantwoorden, brandjes blussen. Kortom, hulp bieden aan je collega’s, vrienden en familie.

En waarom doe je dat eigenlijk? Kunnen ze het niet zonder jou oplossen? Ben je bang dat ze je stom vinden als je nee zegt? Is het stiekem wel lekker om de hele dag de redder in nood te zijn? Ga voor deze week eens na wat je allemaal voor anderen hebt opgelost. En kijk dan eens kritisch of jíj dat ook echt had moeten oplossen. Effectief werken, gaat ook over effectief taken verdelen.

Er zijn drie stappen om al dat over-de-schutting-gegooide-werk, daar te houden waar het ‘hoort’. Ga hiermee oefenen de komende tijd. Dat scheelt je op de lange termijn een hoop kopzorgen, frustraties, en zelfs je gezondheid.

Stap 1 – Bepaal je grens

Om grenzen aan te geven, zul je ze wel eerst moeten hebben. Als die grens voor jou al onduidelijk is, hoe kunnen anderen hem dan ooit kennen?

En die grens bepaal je op allerlei verschillende vlakken. Hoeveel werk ga je doen buiten kantooruren om? Hoe vaak ga je nog de rekening voorschieten bij die ene vriendin. Wat is nog acceptabel als je ruzie hebt met je partner? Schreeuwen, schelden…?

Stap 2 – Bewaak je grens

Heb je duidelijke grenzen? Dan kun je hem gaan bewaken. Zorg dat je je bewust bent van de momenten dat je er zelf overheen gaat, of als anderen dat doen. En dat is niet altijd makkelijk, jij bent namelijk de enige bewaker op de grensovergang.

Vraag jezelf eens af: Wat voor grensbewaker ben ik?

Ben ik iets te soepel met de regels? Ben ik bang voor conflict als ik mijn grens stel? Of dat mensen mij niet aardig vinden als ik ze er niet doorheen laat? Misschien ben ik wel bang dat mensen nooit meer naar mijn gebied komen als ik ze een keer weiger…

grenzen aangeven

Als je dat zelfinzicht hebt, kun je gaan oefenen. Moeite met nee zeggen tegen je veeleisende manager? Oefen dat dan eerst eens met je partner of een goede vriend(in). Wanneer je met nieuw gedrag aan de slag gaat, kan dat de eerst paar keer nog weleens anders gaan dan je had verwacht. Jouw proefkonijn kan je vertellen hoe je boodschap overkomt. Te bot. Of juist te lief. Niet duidelijk. Te veel tekst…

Stap 3 – Bescherm je grens

Nu weet je wat je grens is en hoe je hem bewaakt. Dan is het tijd voor het echte werk. Je grens beschermen. Let op wat er in je lijf gebeurt als iemand aan die grens komt. Ervaar je spanning? Word je boos? Of juist bang?

Voorkom dat je uit die emotie reageert, dat werkt bijna altijd averechts! Wees jezelf bewust van die emoties, laat die zakken door bijvoorbeeld even weg te lopen.

Ben je wat gekalmeerd? Spreek dan je grens duidelijk uit, bijvoorbeeld: ‘ik vind het niet prettig als je zo tegen mij praat’, of ‘ik vind het belangrijk om ’s avonds tijd met mijn gezin door te brengen, dus dan reageer ik pas de volgende dag op mails’. Geinterreseerd om verder te ontwikkelen? Bekijk ons Leading Self-programma of neem contact met ons op.