fbpx

Bert: “Ik voel vrijheid om te zeggen wat ik vind. Daardoor ervaar ik ook meer rust.”

Bert van Plateringen is zelfstandig ondernemer in de externe communicatie. Hij startte aan ons leiderschapsprogramma Leading Self met de vraag: ‘Vind ik mijn werk over vijf jaar ook nog leuk?’ Tijdens het traject ontdekte hij welke overtuiging hem al zijn hele leven in de weg stond.

Wakkerschudden 

Bert vertelt: ‘Ik vond ’t lekker om mezelf weer even wakker te schudden. Ik weet dat deelname aan zo’n programma je ogen opent. Het haalt de filters waardoor je naar situaties kijkt weg. Daar was ik echt aan toe.’

In een kleine groep van twaalf gelijkgestemden ging hij aan de slag met de 3I’s van Brout: inzicht, impact en invloed. ‘Het was een veilige omgeving waarbij iedereen durfde te delen wat hem of haar op het hart zat. Ik weet nog goed dat ik op “de kruk” terechtkwam en over mezelf vertelde. Dat was al een hele overwinning voor mij. Het was een drempel waar ik over ging, maar dat voelde warm, veilig en vertrouwd.’

Veilig op de achtergrond?

Als kind trad Bert niet graag op de voorgrond. Hij vertelt hoe hij op school een keer een liedje in de klas moest zingen. Alle kinderen moesten dit doen, maar nadat hij aan de beurt was geweest, zei de juffrouw: ‘Ja, niet alle kinderen zijn hier even goed in.’ Die opmerking heeft onbewust veel impact gehad. Nu zegt hij: ‘Op dat moment besloot ik: ik ga nooit meer het podium op. Letterlijk en figuurlijk. Ik blijf op de achtergrond.’

De belemmerende overtuiging dat hij niet goed genoeg was, heeft hem zijn leven lang achtervolgd. Hij vervolgt: ‘Soms waren er situaties waarin ik wist dat ik in mijn recht stond, maar dan liet ik het er toch bij zitten. Ik had het idee dat ik niet interessant genoeg was en wilde anderen niet tot last zijn.’

Assertiviteit en werkgeluk

Tijdens Leading Self ontdekte Bert de impact van deze overtuiging én ontwikkelde hij invloed om hierin te veranderen: ‘Ik weet nu dat ik mijn punt wél mag maken. Als je op een rustige manier aangeeft wat een situatie met jou doet, zijn anderen ook bereid om naar je te luisteren en dingen van je aan te nemen. Ik laat nu minder snel over mij heenlopen.’

In zijn privéleven, maar zeker ook als professional, heeft het zijn vruchten afgeworpen. Bert spreekt zich nu beter uit. ‘Ik ben altijd iemand geweest die openstaat voor de mening van anderen, maar dat kon weleens ten koste gaan van mijn eigen mening. Nu durf ik beter af te wegen. Als ik vind dat ik een punt heb, dan spreek ik me vaker uit.’ Door zijn herwonnen assertiviteit ervaart Bert meer werkgeluk. ‘Of het nu om kleine of grote dingen gaat: ik voel meer vrijheid om te zeggen wat ik vind. Daardoor ervaar ik ook meer rust.’

BertvplateringenPHOTO 3

Wil je ook zo’n Brouteske groei?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Bert? Ervaar zelf de impact bij Brout en ga met ons in gesprek over ons programma Leading Self.

Neem contact op met Brout
kerstkaart 2022naaruitkijken