fbpx

Startende leidinggevenden staan vaak voor de uitdaging om hun team gemotiveerd en betrokken te houden. Ben je benieuwd waarom je teamleden soms als sneeuw voor de zon verdwijnen? Drie symptomen maken volgens Patrick Lencioni van een baan een echte ramp: anonimiteit, onbelangrijkheid en ongemetenheid. Lees verder en ontdek hoe jij deze valkuilen kunt vermijden en je team happy houdt.

Anonimiteit

Anonimiteit – de sluipmoordenaar van werkplezier. Je teamleden voelen zich onzichtbaar, ongehoord en onbelangrijk. Ze krijgen geen schouderklopjes, geen erkenning, nada. Resultaat? Ze haken af. Herken je dit? Jij kunt dit veranderen. Begin met het zien van je mensen als mensen, niet als machines. Een simpel “Goed bezig!” kan wonderen doen. 

Onbelangrijkheid

Onbelangrijkheid – het gevoel dat je werk niks voorstelt. Je team ploetert voort, maar ziet het nut er niet van in. Frustratie alom. Herinner je die saaie repetitieve taken zonder enige glans? Precies. Zorg dat iedereen in je team snapt hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Geef ze taken die ertoe doen en zie hoe hun ogen weer gaan glinsteren. 

Ongemetenheid

Ongemetenheid – je team heeft geen idee hoe ze het doen. Feedback? Nooit van gehoord. Zonder richting lopen ze verloren rond. Dit wil je niet. Geef ze regelmatige feedback, houd voortgangsgesprekken en help ze groeien. Zo weten ze wat ze goed doen en waar ze kunnen verbeteren. Eenvoudig, toch? 

Oplossingen voor Startende Leidinggevenden

Persoonlijke Erkenning: Maak een einde aan anonimiteit door je teamleden te erkennen. Geef ze complimenten, benoem hun successen en wees niet bang om je waardering te tonen. Een kleine moeite, groot effect. 

Betekenisvol Werk: Tackel onbelangrijkheid door ervoor te zorgen dat iedereen weet hoe hun werk bijdraagt aan het grotere plaatje. Communiceer helder over de doelen en missie van je organisatie. Geef taken die uitdagend en zinvol zijn. Maak van elke taak een missie. 

Feedback en Evaluatie: Laat ongemetenheid achter je door een cultuur van open communicatie en feedback te creëren. Geef regelmatig prestatiebeoordelingen en voer één-op-één-gesprekken. Bied kansen voor groei en ontwikkeling. Zo weet je team precies waar ze staan en waar ze heen kunnen. 

Reflectie en actie

Even eerlijk: waar moet jij nog aan werken? Waarom vind je dat lastig? Wat kost het je als je hier niets aan doet? Zet jezelf aan het denken en kom in actie. Want ook jij kunt groeien als leidinggevende. 

Klaar om je leiderschapskills naar een hoger niveau te tillen?

Check ons programma Starten met Leidinggeven en word de leidinggevende die je altijd al wilde zijn.

Naar de training