fbpx

Nooit meer roken. Dat is vaak de grote angst van mensen die overwegen om te stoppen met roken. Net zoals nooit meer vlees en nooit meer alcohol de angst is van mensen die vegetarisch willen worden of willen stoppen met alcohol. Als je ergens mee wilt stoppen is dat vaak beangstigend, omdat de gedragsverandering zo gigantisch is. Dat weerhoudt veel mensen er van om überhaupt te proberen om te veranderen.

Hetzelfde geldt voor positieve verandering oftewel het aanleren van een nieuwe gewoonte. De uitdaging aangaan om vanaf nu goed te eten en meer te sporten, is voor veel mensen te onoverzichtelijk en te veeleisend. Ook hier rijst het spookbeeld dat we nooit meer een frikandel mogen eten en nooit meer eens een dag lui op de bank mogen liggen. Een handige manier om dit soort spookbeelden tegen te gaan, is de 30 dagen uitdaging. Deze uitdaging houdt in dat je een bepaald gedrag 30 dagen lang volhoudt of juist afzweert. Hiermee verplicht je jezelf niet meteen tot een volledige verandering. Daarentegen ga je slechts kijken hoe het nieuwe gedrag je bevalt. Om een goed beeld te krijgen is het nodig dat je de volle dertig dagen vol maakt, maar daarna is de keuze aan jou: stoppen of het nieuwe gedrag volhouden.

Het is belangrijk om te beseffen dat een 30 dagen uitdaging geen manier is om stiekem toch tot een langdurige verandering te komen. Als je wilt dat deze uitdaging werkt, is het van groot belang om jezelf volledig de vrijheid te gunnen om te stoppen na dertig dagen. Als je dat niet doet, valt het voordeel van de uitdaging weg en wordt het toch weer een alles of niets beslissing. Je kunt jezelf wat dat betreft niet voor de gek houden.

De voordelen

Echter, in veel gevallen blijkt dat mensen na dertig dagen toch door gaan. Wanneer je experimenteert met nieuw gedrag blijkt namelijk vaak dat de verandering niet zo ingrijpend is als dat je vooraf verwacht had. Stoppen met televisie lijkt voor veel mensen bijvoorbeeld een bijna onmogelijke opgave. Wanneer je het dertig dagen probeert, blijkt vaak dat de televisie nauwelijks gemist wordt. In veel gevallen is het nieuwe gedrag zelfs prettiger dan het oude gedrag. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat sporten energie kost. Wie echter dertig dagen gaat sporten, merkt dat het ook energie geeft. Als je niet zou hebben geëxperimenteerd met het nieuwe gedrag zou je dat nooit geweten hebben.

Je kent vast mensen die het beweren, maar dat betekent niet dat je het ook daadwerkelijk gelooft. Ervaring werkt daarbij veel sterker. Bovendien maakt het oefenen met nieuw gedrag het makkelijker om het gedrag op termijn vol te houden. Niet alleen doordat je meer vaardigheden krijgt, maar ook omdat je meer zelfdiscipline krijgt. Wie zich er bijvoorbeeld niet toe kan zetten om te gaan hard lopen, zal dertig dagen lang elke dag een strategie moeten bedenken om toch te gaan. Na die dertig dagen zal diegene meer zelfdiscipline hebben, beter kunnen lopen (waardoor het leuker wordt) en meer manieren weten om zich tot hardlopen te zetten. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om het gedrag langdurig in de praktijk te brengen.

Het experimentele karakter van de 30 dagen uitdaging maakt dat je ook gedrag kunt proberen waar je nog niet volledig het nut van inziet. Ik geef bijvoorbeeld ruiterlijk toe dat ik de morele afkeer van vlees niet zo sterk voel als andere mensen. Toch zal ik binnenkort eens een 30 dagen experiment doen met vegetarisch eten, omdat ik gehoord heb dat je er veel energie door krijgt. In die dertig dagen zal ik dan kijken of de kosten tegen de baten afwegen. Het is dus niet alleen een bruikbare methode om te oefen met gedrag dat je zeker wilt veranderen. Je kunt het ook gebruiken om te experimenteren met gedrag waar je nog niet zo zeker over bent.

Voorbeelden van uitdagingen

Dit zijn mogelijke onderwerpen voor een dertig dagen experiment:

  • Vegetarisch eten
  • Hardlopen of een andere sport
  • Een bepaald dieet of een meer gezonde manier van eten
  • Geen televisie kijken
  • Elke dag iets schrijven (bijvoorbeeld een blogpost)
  • Stoppen met roken, alcohol, koffie of een andere slechte gewoonte
  • Vroeg opstaan
  • Mediteren
  • Elke dag een bekende, iemand uit je netwerk of een vriend contacteren die je normaal niet zou bellen

Veel meer veranderingen in je leven kun je echter inpassen in een 30 dagen uitdaging. Je kunt je eigen ideeën achterlaten in de reacties.

*Dit artikel is gebaseerd op dit artikel van Steve Pavlina. Hij omschrijft zijn website als “persoonlijke groei voor intelligente mensen”. Dat is wat ik met deze site ook nastreef.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!