fbpx

Echt grote prestaties kunnen we niet alleen leveren. Je hebt vast heel veel talenten, maar je hebt ongetwijfeld ook blinde vlekken en bepaalde stokpaardjes. Het helpt dus wanneer je regelmatig met anderen kunt overleggen over je plannen. Napoleon Hill* raadde daarom aan om een “Mastermind” groep te starten. Een Mastermind groep is een verzameling mensen die met enige regelmaat samenkomt om te bespreken wat er in hun leven speelt. De voordelen van een dergelijke groep mensen zijn enorm:

  • Delen van het netwerk: Iedereen uit de groep heeft een ander netwerk. Wanneer je samenwerkt, wordt je netwerk dus ineens zes keer zo groot. (Of meer, als je meer dan zes leden hebt.)
  • Delen van kennis: “Twee weten meer dan één” is de stelregel en dat geldt natuurlijk helemaal wanneer ieder lid van de groep een andere expertise heeft. Bovendien beziet elk lid van de groep jouw probleem vanuit een ander perspectief, wat voor interessante nieuwe ideeën kan zorgen.
  • Groepsdruk: Dit klinkt misschien negatief, maar je kunt het juist in je voordeel gebruiken. Als je een maandelijkse bijeenkomst hebt, wil je niet de enige zijn die niets gepresteerd heeft. Daarom zul je harder werken.

Ik heb dit altijd een goed idee gevonden en bovendien een uitstekende term. Daarom adopteer ik het graag. Voor je echter begint, staat hieronder nog meer informatie over mastermind groepen.

Hoe ziet een mastermind groep er uit

Een mastermind groep bestaat meestal uit ongeveer 6 tot 8 mensen. Deze mensen komen regelmatig bij elkaar. Een keer per maand is waarschijnlijk een mooie frequentie als je daarnaast nog van het forum of van een mailinglijst gebruik maakt.

Het onderwerp van de mastermind groep is naar mijn mening van groot belang. Het zal vaak over ondernemen of carrièreontwikkeling gaan, maar het kan ook gebruikt worden voor sporters of voor mensen die ervaringen willen uitwisselen over opvoeden. Een training bij het IvPP kan een mooie start zijn van een mastermind groep. Wanneer je bijvoorbeeld aan je zelfvertrouwen werkt, zou je met je groep kunnen afspreken om nog een periode te blijven afspreken om er voor te zorgen dat de kennis niet wegzakt. Zelfhulpgroepen, intervisiegroepen of lotgenoten groepen zijn natuurlijk ook voorstelbaar.

Waarschijnlijk is het ook handig om iemand aan te wijzen als “voorzitter”. Die kan dan de spreektijd in de gaten houden en eventueel een agenda. Je kunt deze taak eventueel elke bijeenkomst aan iemand anders toewijzen. Iemand uit de groep kan er ook voor zorgen dat er aantekening gemaakt worden of dat er een opname van de bijeenkomst komt. Die kun je vervolgens weer delen op het internet.

Het belangrijkste van alles is dat er iemand begint. Iemand moet het aandurven om toe te geven dat hij niet perfect is en dat hij niet alle kennis in pacht heeft en dat hij graag wat leert van anderen. En wie kan dat beter zijn dan ikzelf? Daarom bij deze een oproep aan mensen in de omgeving van Amsterdam die het belang inzien van een “mastermindgroep” over ondernemerschap. Je kunt je interesse tonen op het forum. Ik hoor graag van jullie.

*Het boek waarin Hill dit idee opperde, is “Think and Grow Rich”. Het is een klassiek zelfhulpboek. Klassiek als in dat het al behoorlijk oud is en nog steeds veel gelezen wordt, maar vooral klassiek in de zin dat het aan de basis staat van veel onnozele ideeën uit de zelfhulphoek. De titel zegt het al: je hoeft maar aan geld te denken en je wordt al rijk. Wie het toch wil lezen, kan de Engelse versie hier inkijken (.pdf).

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!