fbpx

Succes is niet te garanderen. We kunnen de kans op succes wel zo groot mogelijk maken. Daarvoor gebruiken we de vier pijlers. Je kunt ze zien als vier poten van dezelfde tafel. Is één poot iets korter dan de ander? Dan wankelt de hele tafel. En daarmee ook het succes dat erop rust.

Pijler 1: Commitment

Wees geen schip zonder kompas! Als je succes wilt – of het nu gaat om werk, liefde, geluk of leiderschap – bepaal dan eerst je doel. Stel jezelf de vraag: ‘Waar ben ik op uit?’ Het gaat om commitment. Wil je een inspirerende leider zijn die bijdraagt aan een duurzame wereld? Of een hardwerkende collega op wie anderen kunnen bouwen? Jouw koers bepaalt waar je dagelijks mee bezig bent.

Pijler 2: Integriteit

Weet je jouw doel? Zorg dan dat je integer bent. Toon het gedrag dat je wilt zien. Wil je een open en transparante cultuur in jouw organisatie? Dan moet je niet roddelen over je collega’s. Dat is immers het tegenovergestelde van waar je op uit bent. Heb je écht dat commitment? Dan spreek je collega’s erop aan als zij roddelen. Dan creëer je waar je op uit bent. Of zoals Gandhi zei: ‘Be the change you want to see in the world.’

Integriteit zit ook in kleine dingen. Heb je om 09.00 uur een afspraak, maar ben je er pas om 09.05 uur? Dan ben je dus te laat. Al is het maar een paar minuten, wees integer en benoem het. Zeg niet: ‘De brug stond open’, maar wel: ‘Sorry, we zouden om 09.00 uur afspreken en het is nu 09.05 uur. Ik ben te laat. Excuus!’

Pijler 3: Leiderschap

De derde pijler is leiderschap. Om anderen te leiden, moet je eerst jezelf leiden. Stel jezelf daarom eerst de vraag: ‘Als niemand het doet, doe ik het dan? En moet ík het doen?’ Leiderschap is het goede voorbeeld geven en anderen in hun kracht zetten om bij te dragen. Stuur je een team aan? Ga dan niet het werk van al je teamleden zelf doen. Geef hen de gelegenheid om bij te dragen.

Pijler 4: Verantwoordelijkheid

Het is makkelijk om anderen de schuld te geven als jij je commitment niet haalt. Je bereikt er alleen niets mee. Loopt een collega de kantjes ervan af? Stel jezelf dan eens de vraag: ‘Wat doe ik, dat dit gebeurt?’ Ben je onduidelijk, (te) controlerend of los je zijn problemen de hele tijd voor hem op? Als je bereid bent om naar je eigen gedrag te kijken, heb je ook de mogelijkheid om er invloed op uit te oefenen. En dus om succesvol te zijn. Waar je ook op uit bent.

Het begint met visie

Het woord ‘pijler’ zegt het al: commitment, integriteit, leiderschap en verantwoordelijkheid ondersteunen iets. Ze houden een visie overeind. Een droom, een goed voornemen. Hoe helderder die visie is, hoe beter.

Je mag dromen, je mag te gekke dingen willen. Want als het je lukt om de vier pijlers voor succes te laten werken voor jouw visie, is er werkelijk niets dat jij niet kunt bereiken.

Wat is jouw visie?

Heb je jouw visie al helder? Of kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!