Uit onderzoek blijkt dat je meer plezier hebt in je werk als je de mogelijkheid krijgt om te doen waar je goed in bent. In de Verenigde Staten is Marcus Buckingham de voortrekker van deze “krachtenbenadering”. Hij beargumenteerd in boeken zoals “Ontdek je sterke punten” overtuigend dat we ons moeten richten op onze sterke punten en niet op onze zwakke punten.

Hoewel de boodschap van Buckingham motiveert en inspireert is deze aanpak nog niet goed onderzocht. In Nederland is Djoerd Hiemstra daarom gestart met een onderzoek naar de krachtenbenadering. Hiemstra promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft zelf een talentenvragenlijst vormgegeven. Deze kun je nu gratis doen als onderdeel van het onderzoek.

De vragenlijst is hier te vinden. Het afnemen duurt ongeveer 30 minuten. Als je de test hebt afgerond, wordt de uitkomst automatisch naar je e-mailadres gestuurd. Je krijgt dan meer uitleg over de uitkomsten en krijgt bovendien een oefening om op basis van deze vragenlijst je talenten verder te ontwikkelen. In zijn geheel is het een mooie inleiding in de krachtenbenadering.

Het IvPP moedigt onderzoek naar onderwerpen uit de Positieve Psychologie ten zeerste aan en wil dit onderwerp dan ook graag onder de aandacht brengen. Het mooie aan dit onderzoek is dat je niet alleen de wetenschap vooruit helpt, maar direct ook feedback krijgt waar je iets mee kunt. Ik raad je het invullen van de vragenlijst dan ook van harte aan.