fbpx

Medewerkers komen dagelijks met en voor je werken, omdat ze willen bijdragen aan betekenisvol werk. En omdat ze binnen dat werk vooruitgang willen boeken. Ze willen beter worden in wat ze doen en willen groeien in hun competenties. Gebeurt dat niet? Dan raak je ze vroeg of laat kwijt. Want als jij je medewerkers geen tijd en ruimte geeft om te leren, rekken en groeien, dan gaan ze op zoek naar een plek waar ze dat wel kunnen en krijgen.

Gebrek aan loopbaanontwikkeling

Laten we beginnen met de feiten. In 2019 onderzocht Mercer waarom medewerkers op zoek gaan naar een andere baan. Maar liefst een derde van de ondervraagden gaf een gebrek aan ontwikkeling of groei als reden voor vertrek. Dat is extra opvallend als je je bedenkt dat bijna alle van de 310 onderzochte organisaties in loopbaanontwikkeling hadden geïnvesteerd. Slechts 26% van de medewerkers beoordeelde de aangeboden trainingen en cursussen als nuttig. Waar hadden ze dan wél behoefte aan? Aan coaching door managers. Juist het ontbreken hieraan werd door de ondervraagden als een gemis ervaren.

Het gaat er dus niet alleen om dát je groei faciliteert, maar ook om wát je aan ontwikkeling en opleiding aanbiedt. Een coachende managementstijl maakt het verschil in hoe iemand ontwikkeling en groei ervaart. En het toeval wil dat coachen over de ander gaat; niet over jou. Tijd om jouw coachende vaardigheden eens onder de loep te nemen. Laat jij je medewerkers groeien of zit jouw ego je in de weg?

Kijk uit voor je ego!

Wie een reus wil zijn, verzamelt kabouters om zich heen. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je die kabouters klein houdt, zodat jouw reuzenego groot blijft. Hoe hoger je op de leiderschapsladder klimt, hoe meer je het risico loopt om een opgeblazen ego te krijgen. En als je eenmaal in jouw eigen bubbel zit, verlies je het contact met de mensen die je leidt en de cultuur waarvan je deel uitmaakt. Het is een valkuil waar veel leiders in trappen.

Enkele jaren geleden werden wij van Brout door de directie van een groot Nederlands bedrijf gevraagd voor leiderschapsontwikkeling in de gehele organisatie. De directeur, die steevast zijn dure auto naast de entree bij het bordje ‘directie’ parkeerde, was ook bij het traject betrokken. Op een geven moment zei hij zonder enige twijfel tegen zijn twaalfkoppige managementteam: ‘Ik weet zeker dat ik van jullie allemaal het grootste arbeidsethos heb.’ Niemand zei wat. Au. Toen duidelijk werd dat de directeur niet openstond voor feedback, hebben we de opdracht teruggegeven. Als de leiding niet in de spiegel durft te kijken, dan kunnen wij niets betekenen. Het zal je niet verbazen dat zijn volledige managementteam hem inmiddels heeft verlaten.

Zo’n ego ontstaat niet in een dag. Als je hogerop komt, verwerf je meer macht. En dat heeft grote gevolgen. Medewerkers gaan je eerder bevestigen, geven je niets meer terug, luisteren beter naar jou dan naar anderen, zijn het bijna altijd met je eens en lachen hard om je (flauwe?) grappen. Al die dingen kietelen jouw ego natuurlijk. En door dat gekietel wordt het groter! Zonder dat je het merkt, gaat jouw ego op zoek naar nog meer kracht en macht. Je ego vernauwt je kijk op dingen en maakt je corrupt. Je loopt zelfs het risico om tégen je eigen waarden in te handelen. Opletten dus.

Coachend leiderschap

Grote leiders zijn bescheiden. Ze weten dat het succes van de organisatie afhankelijk is van de mensen die er werken. Daarom ondersteunen ze hun medewerkers graag. Coachende leiders creëren een veilige cultuur waarin uitdagingen en frustraties worden besproken. Ze stimuleren hun mensen om regie te nemen, (gecalculeerde) risico’s te nemen en kansen te grijpen. Door medewerkers te steunen in hun ontwikkeling, neemt de betrokkenheid, het werkplezier en de effectiviteit toe.

Aan de slag

In ons nieuwe e-book Cupido’s Gids voor Managers gaan we in op de vraag waarom medewerkers organisaties verlaten. Eén hoofdstuk is gewijd aan de kracht van coachend leiderschap. We bespreken verschillende vormen van leiderschap en delen praktische tips en tools die jij direct kunt gebruiken. Meer weten? Je kunt het e-book hier gratis downloaden.