fbpx

Marc: “Ik heb geleerd dat ik mijn grenzen mag aangeven!

 

De Brout Story van Marc Bodeman gaat over het aangeven van grenzen en uitspreken van gevoelens. Marc volgde het programma Leading Self en ging een goed gesprek aan met zijn ouders. Nu weet hij waarom hij is geworden zoals hij nu is. Daardoor kan hij veel beter zijn eigen grenzen bewaken zónder dat hij bang is dat mensen hem niet aardig en goed genoeg vinden. Een persoonlijk verhaal waar Brout enorm veel respect voor heeft. Bedankt voor het delen, Marc.

De Brout Story van Marc

“Ik begon aan Leading Self zonder dat precies te weten wat me te wachten stond. Ik wist wel dat ik belemmerende overtuigingen had, maar die wist ik natuurlijk niet precies te benoemen. Laat staan dat ik wist hoe ik daar mee aan de slag zou moeten gaan.”

“Ik kwam erachter dat ik gedrag van mijn vader heb overgenomen.”

Nu begrijp ik goed welke belemmerende overtuigingen ik heb, en hoe deze zijn ontstaan. Mijn vader deed naast zijn drukke baan alles voor mijn moeder en ons als kinderen. Zetten zichzelf aan de kant en was er altijd voor ons. Als middelste kind tussen twee broers was ik nooit de moeilijkste en deed altijd wat mij gevraagd werd. Ik zorgde toen al op mijn manier dat alles zo soepel mogelijk liep. Begrijp me goed, ik ben meer dan happy met mijn jeugd en opvoeding, maar het mannelijk voorbeeld wat ik hieruit ontleend heb, nam ik mee.

 

In mijn laatste relatie had ik hier ook moeite mee, ging in eerste instantie voorbij aan waar ik behoefte aan had en deed alles voor mijn vriendin. Gelukkig merkte zij dit, zag dat iets mij dwars zat, maar ik had nog steeds hulp nodig om dit aan te passen. Naar aanleiding van de training Leading Self, sprak ik hierover met mijn ouders. Mijn moeder zei: “Jouw vader doet dat ook. Die heeft zijn hele leven zitten knarsetanden omdat hij alles binnenhield en spanning opbouwde. Dat is de reden dat hij nu een heel nieuw gebit moet”.

In mijn geval gaat het over het gedrag dat ik heb overgenomen van mijn vader en wat ik als kind zag gebeuren in de relatie van mijn ouders: jezelf te veel wegcijferen voor anderen, ten koste van wat je zelf nodig hebt. Nu realiseer ik mij dat ik dit patroon mag loslaten.

 

Iets doen wat ik nooit eerder deed

“Tijdens Leading Self kregen we een filmpje te zien over 5 dingen waar mensen het meest spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen. Een van die dingen is dat je niet aan degene van wie je houdt vertelt dat je van ze houdt. Ik ben naar mijn ouders gegaan en heb mijn ouders gezegd dat ik ze heel dankbaar ben voor wat ze mij gegeven hebben en dat ik van ze houd.

“Ik heb de meest liefdevolle ouders, maar had ze daar nooit voor bedankt.”

Het raakt me nu opnieuw. Ik heb de meest liefdevolle en zorgzame ouders, maar had ze daar nog nooit voor bedankt. Stel je voor dat ik te laat zou zijn geweest omdat ik denk “Ach, dat weten ze wel”. We hebben hier een heel mooi gesprek over gehad.“

Altijd voor iedereen klaar staan

“Mijn vader heeft altijd heel goed voor mijn moeder, mijn broers en mij gezorgd. Hij heeft zichzelf altijd helemaal weggecijferd, was daarin grenzeloos. Hij heeft nooit zijn eigen dromen nagejaagd als het gaat om vrije tijd, hobby’s of vrienden. Dat was ook mijn thema tijdens Leading Self. Ik wil ook altijd voor iedereen klaar staan.”

“Luisteren naar mijn hart, niet naar mijn ego.”

“Op mijn werk vind ik het heel moeilijk om aan te geven dat ik bepaalde deadlines niet ga halen. Ik plemp mijn agenda zodanig vol dat het ten koste gaat van mijn relatie of vriendschappen, maar bovenal van mezelf. Dat werkt niet goed dus ik heb moeten leren mijn eigen grenzen hierin aan te geven.”

“Ik heb tijdens Leading Self geleerd mezelf telkens af te vragen ‘Waarom doe ik dit? Voor wie doe ik dit? Wat brengt mij dat? Heb ik dat nodig, en wil ik dat ook?’ En dat te combineren met echt luisteren naar mijn hart, niet naar mijn ego.“

Creativiteit is vrijheid

Ik kan goed onder hoge druk presteren, dus mensen weten dat ze bij mij kunnen aankloppen voor een lastige klus. Als bijvoorbeeld tegen mij gezegd wordt “Ik realiseer me dat het een Mission Impossible is, maar ik weet dat jij dat kan, dus wil je dit en dat voor ons doen?” dan ga ik daar nu anders mee om. Vroeger zou ik meteen iemands probleem oplossen, nu vraag ik me eerst af wat het mij brengt. Ik ben dus vooral aan het leren mijn grenzen aan te geven.

“Wat brengt het mij dan?”

Aan het einde van het Leading Self programma maakt iedereen een mission statement voor zichzelf. Mijn mission statement is ‘Creativiteit is vrijheid!’. Niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn relatie heb ik creativiteit en vrijheid nodig. In mijn vorige relatie zag ik het ook gebeuren. Aan het begin waren we al gauw 7 dagen per week samen. Dat werkte op een gegeven moment niet meer, omdat ik erachter kwam dat ik mijn vrijheid nodig had. Voor mij heel moeilijk om aan te geven. Mijn vriendin snapte dat niet omdat het leek alsof ik me terugtrok uit de relatie. Toen zijn we daarover in gesprek gegaan.”

Nu laat ik mijn verleden in de archiefkast

“Ik heb heel veel aan gehad aan dat gesprek. Het belangrijkste voor mij is het inzicht van het belang van het aangeven van mijn grenzen. Dat had ik niet meegekregen vanuit mijn opvoeding.”

“Ik zie  Ton, de trainer, nog steeds staan. Hij vertelde hoe wij mensen in staat zijn gebeurtenissen verkeerd te archiveren en de hele archiefkast mee willen nemen het heden in. Nu laat ik het in de archiefkast. Dan is in het heden alles blanco en kan ik het doen zoals ik wil. Dat heeft Leading Self mij ook opgeleverd.”

Tot slot: En dat is, denk ik, van toepassing op iedereen: Het is megaf-ijn om steeds beter te begrijpen waar je vandaan komt, wat je heeft gemaakt tot wie je nu bent. En wat de dingen zijn die je dienen en die je los mag laten. Dat geeft zoveel rust! Dat vind ik heel mooi, allemaal dankzij een cursus. Ik ga hier de rest van mijn leven iets aan hebben!

80951552 9D9B 4926 97E9 B6F84A1196F9 1 201 a

Wil je ook zo’n Brouteske groei?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Marc? Ervaar zelf de impact bij Brout en ga met ons in gesprek over Leading Self. Download de brochure op onderstaande pagina en ontdek hoe wij jou verder helpen in persoonlijk leiderschap.

Maak kennis met Brout
visualssummerschool 06