fbpx

Huib: “Ik ben nu beter in staat mijn team te begeleiden in de uitdagingen waar we voor staan.”

 

De Brout-story van Huib de Mulder, Directeur Wonen bij Rabobank Nederland, gaat over het kaderen van je eigen grenzen en het helpen van anderen, vooral door hen te helpen het zelf te doen. Huib heeft geleerd dat hij zich als persoon veel meer mag scheiden van de functie op zijn werk. Hij laat zich daar nu veel vaker als duidelijke leider zien. Dat was en is een heel proces, dat tot op de dag van vandaag voortduurt. De opgedane inzichten tijdens de training hebben Huib meer rust en overzicht in zijn functie gegeven. Dank je wel voor het delen van je inzichten, Huib.

De Brout Story van Huib

“Mijn wieg stond in Nijmegen. Ik kom uit een harmonieus gezin, waarbij de basis was dat het belangrijk was om anderen te helpen. Dat zie je ook terug in mijn leiderschap: doordat ik er altijd wil zijn voor anderen, vergeet ik weleens wat mijn eigen behoeften zijn. Dat vormt een kracht en tegelijk een valkuil. Reden voor mij om, naast de teamcoaching die ik al deed via Brout, ook deel te nemen aan het programma Leading Organizations.”

“Ik heb geleerd als leider soms ook boven de groep te staan.”

“Als je op de website van Brout kijkt, dan lees je dat zij er zijn om jou te helpen met awareness: ‘Wat voor leider ben ik?’, en vooral: ‘Wat voor leider wil ik zijn?’ Binnen het domein Wonen zitten we op dit moment in een grote transitie. Er zijn forse uitdagingen in de markt en in de maatschappij en dat vraagt ook ander leiderschap van mij.”

Dienend leiderschap

“Ik geloof heel erg in dienend leiderschap en een leider die het goede voorbeeld geeft. Dat zou vooral niet hiërarchisch moeten zijn, maar ik heb leren inzien dat ik als leider soms ook boven de groep moet staan. Ik heb de neiging om zelf mee te gaan voetballen met de teams, terwijl ik als leider aan de zijlijn moet gaan staan om de boel aan te sturen. Dat kan voor de mensen in mijn team verwarrend zijn.”

“Tijdens de training namen we onder andere dit onderdeel onder handen tijdens een zogenoemde  ‘living leadership circle’. Dat houdt in dat mensen uit mijn team en omgeving mij feedback gaven op mijn leiderschap en gedrag. Dat was zo nu en dan ook wel confronterend om te horen.”

Impact van feedback

“Iemand zei dat ik af en toe best wel eens een eikel mag zijn, dat harde keuzes erbij horen en ik het niet voor iedereen goed kan doen. Door deze directe manier van trainen kwam de boodschap een stuk duidelijker binnen. Tegelijkertijd werd er tijdens de training voor gezorgd dat er een veilige, betrouwbare context was, waardoor ik de impact van deze feedback ook beter tot me door liet dringen.”

“De inzichten uit de training gaven mij aanleiding om gelijk veranderingen door te voeren.”

“Ik vraag steeds meer aan de mensen om me heen: ‘Wat heb jij nodig?’, in plaats van: ‘Wat kan ik voor jou doen?’ Ik heb ook nieuwe mensen aangenomen om dingen van mij over te nemen. Ik zie de mensen in mijn team hierdoor groeien: het management team versterkt elkaar meer op basis van ieders eigen kwaliteiten en werkt samen in de uitdagingen die we hebben. Goede samenwerking gaat ook over jezelf kwetsbaar opstellen, onderstroom benoemen en hulpvragen stellen. Dat alles begint in mijn ogen wel met hoe ik erin sta als leider. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.”

“Een ander belangrijk inzicht was voor mij dat ik me nu weer meer bewust ben geworden van waar mijn energie zit qua leiderschap, namelijk: ondernemen, verbinden, richting geven en zinvol werk doen voor anderen en dat met een groot element van plezier en genieten. Nu ik de verschillende verantwoordelijkheden duidelijker heb omschreven en belegd én ze overdraag, ervaar ik veel meer rust en overzicht.”

Veel bewuster

“Tijdens de training ben ik intensief bezig geweest met de opgedane inzichten. De kunst is, om ze ook daarna te blijven inzetten. Ik leer nog iedere dag: zo heb ik mezelf aangeleerd vaker een stapje terug te zetten en van een afstandje te kijken naar datgene wat ik doe.”

“De patronen van het voor iedereen goed willen doen en dat een conflict niet lang mag bestaan, daar ben ik me nu thuis ook veel bewuster van. Dus ik laat de kinderen ook lekker boos zijn als ze boos zijn. Dat is prima, dan maak ik het daarna goed in plaats van dat het meteen weer goed moet zijn. Ik ben ook duidelijker geworden in het aangeven van mijn eigen grenzen. Voor mezelf kiezen, daar was ik niet zo goed in.’

“Al met al ben heb ik een veel dieper inzicht gekregen in mijn leiderschap: in mijn eigen kracht én in mijn valkuilen.”

“Ook ben ik door de training gegroeid in systemisch denken en hoe dit zowel privé als zakelijk een belangrijke rol speelt. Dat maakt dat ik niet alleen beter leiding kan geven op de manier die het beste bij me past, maar ook dat ik naar de toekomst toe blijf groeien.”

“Ik maak scherpere keuzes en zeg nu soms ook ‘nee’, om zo ook meer ruimte te hebben om dingen beter te doen. Daar hoort ook bij dat ik duidelijker ben in mijn verwachtingen richting de mensen om me heen, wat ook meer helderheid en mandaat geeft aan mijn teamleden.”

Mijn belangrijkste inzicht

“Uiteindelijk is voor mij het belangrijkste inzicht: blijf dicht bij jezelf en scherp je eigen manier van leidinggeven aan met opgedane inzichten. Dat heeft het programma Leading Organizations mij zeker gebracht!”

057BF8FD F998 46E6 B71B 0AFB77E7BF54 4 5005 c

Wil je ook zo’n Brouteske groei?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Huib? Ervaar zelf de impact bij Brout en ga met ons in gesprek over Leading Organizations. Download de brochure op onderstaande pagina en ontdek hoe wij jou verder helpen in persoonlijk leiderschap.

Maak kennis met Brout
visualssummerschool 06