fbpx

Een goede vriendin van me, heeft tientallen kookboeken, maar ze kookt nooit. Het lezen van kookboeken en het kijken naar kookprogramma’s op de tv geeft haar blijkbaar voldoening op zich. Voor veel mensen gaat hetzelfde op voor zelfhulpboeken. Ze lezen die boeken omdat ze er een lekker gevoel van krijgen, maar ze veranderen niet daadwerkelijk. Vaak praten ze dit goed door tegen zichzelf te zeggen: “ik moet eerst nog wat meer over het onderwerp weten, voordat ik kan veranderen.”

Kolb leerstijlenDe Psycholoog Kolb gaf aan dat mensen op verschillende manieren leren. Sommige mensen leren vooral door iets concreet te ervaren: de doeners. Anderen leren door er over te lezen en door er een theorie over op te stellen: de denkers. Je hebt ook mensen die vooral praktisch zijn en simpelweg zoeken naar een manier die werkt: de beslissers. Tot slot heb je mensen die eerst een plan opstellen en vanuit daar pas veranderen: de ontwerpers.

Bovengenoemde mensen, de uitstellers, zijn vaak van het type ontwerper en denker. Voor ze ergens aan beginnen, willen ze het eerst volledig begrijpen en kunnen overzien. In het woord “volledig” schuilt dan het venijn, want dat is natuurlijk niet mogelijk. Boter, kaas en eieren kun je volledig doorgronden. Bij een spel met meer variabelen, zoals schaak, wordt dat al lastiger. Laat staan voor een zo enorm complex spel als het leven.

De Positieve Psychologie is in zeker zin een uitkomst voor dit soort mensen. Wie zich namelijk in de literatuur verdiept, kan nog jaren en jaren verder theoretiseren over hoe het precies zit. Als je bijvoorbeeld meer wil weten over zelfvertrouwen, kan ik je een stapel boeken en artikelen geven waarmee je een aantal jaren verder kunt. Hiermee ga je echter voorbij aan het doel. Dat is namelijk: verandering!

Denkers en ontwerpers moeten beseffen dat theorie je maar zo ver brengt. Een duidelijk voorbeeld daarvan is meditatie. Je kunt er honderd boeken over lezen, maar om er echt goed vertrouwt mee te raken, is het noodzakelijk om daadwerkelijk te mediteren. Als je meer sociale vaardigheden wilt, geldt hetzelfde. Je moet met mensen in aanraking komen en de vaardigheden in de praktijk oefenen anders zul je nooit verbeteren. Het kan weliswaar helpen om boeken te lezen over conversatievaardigheden, maar als je die niet in de praktijk toepast, zal de kennis uit dergelijke boeken weinig opleveren.

Dr. Tal Ben-Shahar gaf aan Harvard een aantal colleges over positieve psychologie. Tijdens die colleges gaf hij aan dat Positieve Psychologie niet alleen over informatie gaat, maar vooral over transformatie. Onder informatie verstaat hij onderzoeksgegevens, feitjes en weetjes. Met transformatie bedoelt hij onze persoonlijke ontwikkeling. De informatie dient om de transformatie te bewerkstelligen, maar staat er niet gelijk aan. Als je dus heel veel over een bepaald onderwerp weet, betekent dat niet dat je ook een ontwikkeling doorgemaakt hebt. Blijf dus niet eindeloos doorlezen, maar maak aan de hand van voldoende informatie duidelijke beslissingen en volg die ook op.

Als je dan toch per se meer wilt lezen voordat je in actie komt, kun je het best de artikelenserie over persoonlijke doelen stellen en halen lezen. Dat voor het bereiken van je persoonlijke doelen enige discipline nodig is, spreekt voor zich. Dit zal dan ook het onderwerp zijn van een volgend artikel. Als je me op Twitter volgt, weet je precies wanneer dat artikel geplaatst wordt.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!