fbpx

Voor mensen die problemen hebben met stress, burnout of een verstoorde work-life balance, biedt het IvPP vitaliteitscoaching aan. Maar wat is vitaliteit precies? In dit artikel bespreken we kort wat iemand een vitaal persoon maakt.

Bevlogenheid

Het eerste aspect van vitaliteit heeft te maken met bevlogenheid. Bevlogenheid wordt ook wel de tegenhanger van Burnout genoemd. Waar mensen met burnout vaak vermoeid en cynisch zijn, zijn bevlogen mensen enthousiast en gedreven. Het gaat hier dus vooral over de houding die je tegenover je werk hebt.

Deze houding wordt voor een deel bepaald door de “fit” die je met je werk hebt. Mensen die werken op een plek die onvoldoende aansluit op wat ze van nature goed kunnen, zullen gemakkelijker cynisch raken over hun werk. Als mensen echter wel de gelegenheid hebben om te werken met hun krachten, zullen ze ook veel meer gedreven zijn.

Daarnaast kan je houding tegenover je werk beïvloed worden door je energie (waar we hierna dieper op ingaan). Als je systematisch uitgeput raakt, zul je soms cynisch worden over je eigen prestaties en het belang van het werk dat je doet.

Energie

Voldoende energie hebben om je werk te kunnen doen. Daar begint het allemaal mee. We onderscheiden bronnen van energie en energievreters:

Bronnen van energie: energie halen we voor een deel uit bezigheden waar we ons prettig bij voelen. Maar energie is ook een lichamelijke bron. Wanneer je op je eten let, goed slaapt en regelmatig inspanning levert zal dat een positief effect hebben op je energieniveau.

Energievreters: er zijn verschillende aspecten aan het werk die aan onze energie vreten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hoge werkdruk, strakke deadlines, slechte leidinggevenden, slechte onderlinge verhoudingen etc. Met andere woorden alle aspecten die niet direct met het werk te maken hebben, maar wel bijna onvermijdelijk komen kijken bij het werk binnen organisaties.

Het is de uitdaging om de energiebronnen en de energievreters in balans te houden. Dat is echter een moeilijk evenwicht en het gaat dan ook regelmatig fout.

Bevlogenheid + Energie = Vitaliteit

Onder vitaliteit verstaan we een combinatie van bevlogenheid en energie. Als je werk hebt waar je je betrokken bij voelt en waar je je krachten in kunt zetten, zal dit je al energie geven. Ook bevlogen mensen kunnen echter “verzuipen” in het werk als ze onvoldoende aandacht geven aan hun energiebalans. Wie echt vitaal wil blijven moet dan ook aandacht besteden aan beide onderdelen van vitaliteit

Zelf vitaler worden?

Voelt het wel eens alsof je ondergesneeuwd wordt op je werk? Is je work-life balance uit balans of dreigt deze dat te raken. Heb je het gevoel dat je batterij steeds verder leeg loopt en dat je onvoldoende mogelijkheden hebt om hem op te laden? In dat geval is vitaliteitscoaching iets voor je.

In deze coaching gaan we kijken naar de oorzaken van je problematiek en naar de oplossingen. We zorgen ervoor dat je weet wat je sterke punten zijn en hoe je die op je werk het best kunt inzetten. We versterken je energiebronnen en boren nieuwe aan. Tot slot leren we je waar nodig om timemanagement in te zetten, beter op te komen voor je eigen belangen en meer te presteren in minder tijd.