fbpx

Je eigen handleiding

Voor de meest simpele apparaten hebben we een uitgebreide gebruiksaanwijzing of handleiding. Hoe het werkt, waar je ze voor kunt gebruiken en waarvoor vooral ook niet. En waarom hebben we dan geen handleiding voor onszelf?

Door een handleiding voor zelfontwikkeling te maken, kun je richting geven aan jouw groei. Het klinkt heel simpel maar het zal je verbazen hoe weinig mensen nadenken over de vragen/onderwerpen die wat ons betreft in elke handleiding over zelfontwikkeling thuishoren. Ik heb vier vragen geformuleerd die jou helpen in het zetten van een eerste stap in het maken van je persoonlijke handleiding voor zelfontwikkeling.

Pak een pen en papier en schrijf mee!

Wat zijn mijn talenten?

Schrijf je talenten op. Hiermee help je jezelf om inzicht te krijgen in waar je goed in bent, wat je energie geeft en waar je wellicht meer mee wilt. Door het op te schrijven, maak je het concreet. Alleen dit helpt al. Misschien lijkt het een open deur, toch daag ik je uit om het te doen. Je zult zien dat het minder eenvoudig is dan het lijkt, tenzij je het al vaker hebt gedaan ;).

Tip van het huis:
Vind je het moeilijk om antwoorden te vinden? Probeer dan deze vragen eens aan jezelf te stellen:

  • Ik kon écht mijn talent inzetten, écht iets betekenen toen ik…
  • Ik had het gevoel dat ik echt toegevoegde waarde had toen ik…
  • Ik kreeg complimenten van anderen toen ik…

Waar krijg ik energie van?

Om in staat te zijn jezelf te ontwikkelen, is het belangrijk dat je een context creëert waarbinnen dit mogelijk is. Wat helpt, is om te bedenken hoe jouw dag eruitziet als jouw talenten in actie kunnen komen. Hoe ziet deze dag eruit? Wat ben je dan aan het doen? Waar laad jij van op?

Wees kritisch naar jezelf. Komt mijn ideale dag overeen met hoe ik mijn dagen nu invul? Waarom wel en waarom niet? De kans is groot dat je tot de conclusie komt dat je elke dag te veel dingen aan het doen bent waar je geen energie van krijgt.

Ik hoor je denken: “je kan niet alleen maar dingen doen die je energie geven. Je moet nou eenmaal dingen doen die energie kosten.” Klopt helemaal! Toch durf ik te wedden dat je beter kunt dan je nu doet -;). Wees kritisch en vraag jezelf af: Waar kun je per direct mee stoppen? En wat kun je meer gaan doen?

Maak het niet te groot en begin met kleine dingen. Dit kan al een significant verschil maken.

Welke keuze(s) maak ik?

Er bestaat niet zoiets als het maken van een ‘verkeerde’ keuze. Het enige verkeerde dat je kunt doen, is geen keuze maken. Door af te wachten, niets te doen of hopen dat het vanzelf beter wordt, weet je in ieder geval 1 ding zeker: je ontwikkelt jezelf niet.

Iedereen heeft te maken met situaties waarin je twijfelt over welke keuze je moet maken. Het kan voelen alsof je op een kruispunt staat en twijfelt welke afslag je moet nemen. Bij Brout hebben we daar een model voor ontwikkeld. Mijn collega Thijs van Wersch vertelt in dit blog over het keuzekruispunt. Hij legt uit dat er altijd 3 keuzes zijn die leiden tot geluk en 1 keuze die leidt tot ongeluk. Je raadt het al: wat leidt tot ongeluk is geen keuze maken.

Kiezen en daar verantwoordelijkheid voor nemen noemen we bij Brout persoonlijk leiderschap en dat leidt per definitie tot zelfontwikkeling.

Wat doet pijn en wat leer ik daarvan?

Weet je hoe kreeften groeien? Bekijk dit filmpje van dr. Abraham Twerski over reacties stress en angst. De stimulus om te kunnen groeien is dat de situatie waarin je zit pijn doet en comfortabel is. Voel je dat niet, dan is er geen noodzaak om te veranderen en gebeurt er niets. Keep that in mind!

Dus heb je een klote dag? Herken je die energie zuigende situaties waarin je herhaaldelijk terecht komt? Denk dan aan het filmpje en stel jezelf de vraag: ‘wat doe ik dat dit steeds gebeurt?’ En wat leer ik hiervan? Wat kan ik doen om het anders te doen?

Dat was het!

Ik hoop dat je antwoord hebt gekregen op je vragen en daarmee een eerste stap hebt gezet in je eigen handleiding voor zelfontwikkeling. Bewaar ‘m goed en raadpleeg ‘m regelmatig!  Als je hulp nodig hebt met je handleiding of het toepassen ervan, dan kan Brout je helpen.

Wil je eens sparren over jouw handleiding? Of ben je benieuwd naar hoe wij je kunnen helpen met jouw zelfontwikkeling?

Neem contact met ons op. We horen graag jouw verhaal!

sticker GoudvanBrout 03