fbpx

Realiseer het potentieel van jouw leiders en organisatie met het Barrett model

Psychologische well-being

Dikke kans dat je er weleens van hebt gehoord: de piramide van Maslow. Deze Amerikaanse psycholoog ontwikkelde in de jaren 50 een hiërarchie van menselijke behoeften. Hij ontdekte dat mensen allereerst, onderaan de piramide, aan hun lichamelijke behoeften moeten voldoen: eten, drinken, slapen. Pas als die voldaan zijn kan een stap hoger worden gezorgd voor veiligheid en zekerheid: waar je woont, werkt, etc. Zit dat allemaal wel snor kun je de behoefte aan sociaal contact nastreven door relaties aan te gaan, zowel vriendschappelijk als liefdesrelaties. Erkenning en waardering gaat over je zelfvertrouwen en -respect, behoeften die je ego ten goede komen, zoals aanzien en status.

De laatste behoefte van zelfrealisatie wordt het best omschreven door een quote van Maslow zelf: what a man can be, he must be. Het bereiken van je volle potentieel. Bijvoorbeeld als ouder, atleet, kunstenaar, of, waar we ons bij Brout op richten, als leider.

Afbeelding1

Piramide van Maslow

Entropie

Richard Barrett heeft het Maslow model doorontwikkeld en 7 levels van bewustzijn binnen organisaties gedestilleerd, gebaseerd op de cultuur en bijbehorende waarden in de organisatie (zie afbeelding).

  1. Survival – zoals financiële zekerheid
  2. Relationship – bijvoorbeeld het gevoel erbij te horen.
  3. Self-esteem – een positief gevoel van eigenwaarde
  4. Transformation – hier ontstaat groei en vernieuwing
  5. Internal cohesion – gedeelde waarden, visie
  6. Making a difference – bewustzijn van maatschappelijke invloed
  7. Service – van toegevoegde waarde zijn voor de mensheid en de planeet

Uit onderzoek blijkt dat organisaties die in de hoger gelegen levels acteren, ook de grootste omzet genereren. Met andere woorden: het loont om te geven om je medewerkers en omgeving.

De onderste drie levels kunnen een positieve focus hebben, maar ook een overdreven focus. Financiële zekerheid wordt dan hebzucht. Erbij horen verandert in de leukste willen zijn en een positief gevoel van eigenwaarde leidt tot het willen van macht en status. Zo’n overdreven (of beperkende) focus staat transformatie in de weg en leidt tot entropie: energie die geconsumeerd wordt door onnodige of onproductieve werkzaamheden die geen waarde toevoegen. Hoe hoger de entropie, hoe lager de engagement. En wat is bepalend voor de mate van entropie? Jazeker, de mate waarin leiders in een organisatie bezig zijn met beperkende waarden in de lagergelegen levels.

Door naar de toekomst

In ons programma Leading Others gaan we dieper in op het Barrett model en waar jij je als leider bevindt. En nog belangrijker, wat er nodig is voor transformatie, in je team en organisatie.