fbpx

Het is weer zo’n dag. Je bent vol goede moed opgestaan, maar nog voor de lunch voelt het alsof je er al hele een dag op hebt zitten. Dingen gaan al een tijdje niet zoals je zou willen. Je mist de flow die je vroeger had en die je bij wel anderen ziet. Herken je dit? Dan heb ik goed nieuws voor je. De oplossing is dichterbij dan je denkt. En degene die jou het best kan helpen, ben jij zelf. In dit blog vertel ik je over de basics van persoonlijke ontwikkeling.

Iedereen worstelt weleens met lastige vragen. Wat wil ik met mijn leven? Wat wil ik in mijn relatie? Hoe vind en houd ik balans? Waarom blijft die ene discussie thuis of op mijn werk steeds terugkomen? Waarom blijf ik stilstaan terwijl anderen verdergaan? Deze en andere vragen kunnen je erg bezighouden. Als je hier langer mee rondloopt, heeft dat impact op alles wat je doet. Je zit niet lekker in je vel en de ‘gewone dingen’ kosten enorm veel energie. Dat is zonde. De beste remedie tegen twijfel is inzicht. Daarom beginnen wij bij Brout altijd met het zoeken naar de oorzaak.

Belemmerende overtuigingen herkennen

Alles wat je doet, doe je vanuit bepaalde overtuigingen. Hoe je op een situatie reageert, welke keuze je wel of niet maakt, hoe je naar jezelf of anderen kijkt… jouw overtuigingen bepalen je gedrag. Dat is meestal fijn, want het geeft je houvast. Zonder overtuigingen zou je voor elke situatie opnieuw moeten ontdekken wat je vindt, wilt en kiest. Helaas kunnen je overtuigingen je ook behoorlijk in de weg staan. Ik noem dit belemmerende overtuigingen.

Belemmerende overtuigingen weerhouden je die dingen te doen waar je écht gelukkig van wordt. Ben jij ervan overtuigd dat niemand in jouw mening is geïnteresseerd? Dan zal je er vaak voor kiezen je mond te houden in gezelschap. Het gevolg is dat je ondersneeuwt in gesprekken met vrienden, niets inbrengt tijdens vergaderingen en dat je je altijd schikt naar anderen. Je maakt jezelf wijs dat je het ‘juiste’ doet, maar blij word je er niet van.

Bestaande patronen doorbreken

Zelfontwikkeling begint met de wil om te veranderen. Veranderen naar beter. Inzicht in wie je bent en wat je écht wilt, helpt je om jouw belemmerende overtuigingen te doorbreken. Je kunt dan je leven gaan leiden, in plaats van lijden. Dat is waar het bij persoonlijke groei en persoonlijk leiderschap om gaat. Het is waar wij bij Brout elke dag mee bezig zijn. Alles wat wij doen gaat over het veranderen van gedrag naar beter. Meer geluk, meer voldoening en meer succes – afhankelijk van wat jij nastreeft.

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg.’

Bij Brout geloven we dat mensen hun gedrag duurzaam veranderen als ze beschikken over de 3I’s: inzicht, impact en invloed. Verandering ontstaat wanneer je inzicht hebt in je gedrag, de (negatieve) impact ervan ervaart en invloed ontwikkelt om dit gedrag te veranderen. Zo komt verandering altijd van binnen (inzicht) naar buiten (gedrag). Daar is wel tijd voor nodig, want leiderschap moet je trainen.

Mentaal op conditie blijven

Het zou geweldig zijn als ik kon zeggen: volg een cursus en daarna kun je het. Dat werkt misschien bij een typecursus, maar niet bij zelfontwikkeling. Verandering gaat laag voor laag en is eigenlijk nooit echt klaar. Je kunt het vergelijken met sporten. Een goede conditie krijg je niet van één keer naar de sportschool gaan, maar van blijven trainen. In het begin kost het veel discipline en aandacht. Na een tijdje ga je de voordelen merken. Je bent energieker, gezonder en hebt meer zelfvertrouwen. Nu komt de uitdaging pas echt: volhouden. Als je na het bereiken van je doel stopt met trainen, dan ben je snel terug bij af. Zo werkt dat ook bij persoonlijke ontwikkeling. Zelfinzicht moet je blijven trainen. Na verloop van tijd weet je beter wie je bent, wat je wilt en durf je eigen keuzes te maken. Om de regie over je leven te behouden, moet je mentaal op conditie blijven. Je moet blijven openstaan voor nieuwe dingen, naar jezelf blijven kijken en je kwetsbaar blijven opstellen. Brout helpt je daar graag bij.

Gratis try-out sessies!

Ons programma Leading Self is speciaal voor mensen die aan het begin van het groeiproces staan. Het is voor mensen die aan de slag willen met persoonlijk leiderschap en daar begeleiding bij kunnen gebruiken. Ben je nieuwsgierig en wil je ervaren wat we tijdens de bijeenkomsten doen? Meld je dan aan voor een gratis Brout Try-Out sessie. Tijdens deze sessie van 1,5 uur ontmoet je de trainers en andere deelnemers. Daarnaast krijg je de kans om vragen te stellen en volg je een stukje coaching waar je direct mee aan de slag kunt.