fbpx

Bevlogenheid is de tegenhanger van burnout. Volgens de Nederlandse onderzoeker Schaufeli staat de term voor : het benutten van het ‘zelf’ van organisatieleden bij het vervullen van hun werkrol. Hij bedoelt daarmee dat werknemers die hun eigen interesses en sterke punten kunnen inzetten in het werk, zich vitaler zullen voelen. Dit zal hen vervolgens beschermen tegen burnout. In dit artikel zal ik bespreken hoe jij ook bevlogenheid kunt vinden in je werk.

Verschillende vormen van bevlogenheid

Hoe kun je bevlogenheid nu het best typeren? Professor Arny Wrzesniewski doet onderzoek naar de verschillende manieren waarop mensen naar werk kijken. Ze geeft aan dat er drie manieren zijn waarop mensen zicht tot hun werk verhouden:

  1. Werk: mensen die hun werk zien als werk en verder niets, zullen niet erg bevlogen zijn. Ze werken omdat ze het geld nodig hebben en zouden vertrekken als ze de loterij wonnen.
  2. Carrière: mensen die hun werk zien als carrière, vinden het leuk om te zien dat ze steeds beter worden in hun werk en dus ook steeds een stapje hoger komen op de carrièreladder. Zij zullen over het algemeen ook een stuk bevlogener zijn dan de vorige categorie.
  3. Roeping: deze mensen zijn het meest bevlogen. Hun werk komt overeen met wat zij zelf belangrijk vinden. Een goede kennis van me werkt voor een groot IT-bedrijf en vind het opwindend om de wereld een stukje beter te maken op die manier. Zijn zelf speelde mee in zijn werk en zoals we gezien hebben is dat typisch voor bevlogenheid.

Hoe kun je bevlogen worden?

Er zijn twee manieren om bevlogener te worden. In haar onderzoek vond Wrzesniewski dat mensen in alle soorten werk bevlogenheid konden vinden. Het hangt dus niet zozeer af van het werk, maar meer van de manier waarop je er tegenaan kijkt. Robert Biswar Diener, een onderzoeker uit de Positieve Psychologie, noemt drie manieren om meer bevlogenheid te vinden in je werk:

  1. Verander de taken die je doet: als je werk doet dat aansluit bij je sterke kanten (of je krachten zoals wij dat noemen) zul je je prettiger voelen dan wanneer je dat niet doet. Vaak kun je zelf je taken uitbreiden zodat ze meer “leuke” werkzaamheden bevatten.
  2. Verander de manier waarop je met anderen omgaat: Klagen en zeuren is slecht voor je betrokkenheid bij het werk. Als je de manier waarop je met klanten en je collega’s omgaat op een positieve manier kunt beïnvloeden zal dit je bevlogenheid sterk vergroten.
  3. Verander de manier waarop je tegen je werk aankijkt. Als je een schoonmaker bent en je ziet je werk als andermans rommel opruimen, zul je er weinig voldoening uithalen. Als je het werk ziet als een belangrijke manier om de tevredenheid en de productiviteit van de werkgever te vergroten, zul je veel meer bevlogenheid voelen. En laten we eerlijk zijn, beide interpretaties zijn even waar.

Bevlogenheid en geluk op het werk

Bevlogenheid is een van de vele factoren die bijdraagt aan je geluk op het werk. Het wordt steeds duidelijker dat gelukkige mensen beter presteren, meer betrokkenheid bij de organisatie tonen, minder uitval hebben en bovendien minder kwetsbaar zijn voor burnout. Als je beter wilt presteren, is het dus een goede zaak om eens naar je bevlogenheid en je geluksgevoel op het werk te kijken.

Wil jij meer bevlogen worden?

Het IvPP heeft twee soorten coaching waarbij bevlogenheid ter sprake komt. Als je het idee hebt dat je wel op je plek zit op je werk, maar desalniettemin slecht in je vel zit, is vitaliteitscoaching iets voor jou. We gaan dan kijken waarom je stressniveau te hoog is en wat je kunt doen om deze te verlagen. Bovenstaande drie punten kunnen daarbij gebruikt worden, maar ook het vergroten van je energie en je “lol” in het werk.

Daarnaast bieden we loopbaancoaching aan. Deze vorm van coaching is meer geschikt voor mensen die het idee hebben dat ze niet op hun plek zitten bij hun huidige werkgever. In dat geval gaan we kijken wat je sterke kanten zijn om vervolgens een selectie van werkzaamheden te maken die wel past bij je krachten. Daarbij houden we uiteraard rekening met je ervaring en je kansen op de arbeidsmarkt.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!