fbpx

De één kiest heel bewust voor coaching. Bij de ander is de eerste kennismaking meer toevallig, zoals bij Roxan Remmers. Tijdens een netwerkborrel won Roxan een deelname aan ons leiderschapsprogramma Coaching in en als beroep.

lijstje 35

Roxan vertelt: ‘Ik won die prijs en dacht: “Leuk, dat ga ik éven doen!” Ik ging er open en enthousiast in, maar het bleek behoorlijk confronterend.’ Eén van de dingen waar Roxan eerder weleens tegenaan liep, was dat haar communicatie vrij explosief kon zijn. Roxan leerde methodes om zich beter uit te drukken en werd hierdoor rustiger.

‘Ik wist wel dat ik soms wat fel kon reageren, maar ik dacht dat dat gewoon mijn karakter was.

Tijdens CIEAB ontdekte ik waar dit gedrag vandaan kwam: ik hield vaak juist veel binnen tót mijn grens was bereikt. En dan ging ik met een gestrekt been het gesprek in.’

WhatsApp Image 2023 11 13 at 07.45.41 e1699913418894

Leading Self

Het programma CIEAB leverde Roxan veel op, maar ze merkte na verloop van tijd dat er nog meer uit te halen was. ‘Ik durfde me vaak niet goed uit te spreken, doordat ik mezelf niet goed genoeg vond.’

Ik was bang dat anderen mij niet leuk zouden vinden. Dat gevoel bleef terugkomen en daar moest ik iets mee.

Dus belde ik Ton.’ Op zijn advies startte Roxan met ons persoonlijk leiderschapsprogramma Leading Self. Roxan vertelt: ‘Het programma is in een groepsetting. Eigenlijk was dat voor mij al direct een trigger. Mijn grootste struikelblok was dat ik mezelf niet leuk vond in een groep. Dat maakte het extra confronterend.’

route brout

Kwetsbaarheid als kracht

Voor Leading Self was Roxan erg bezig met wat ze zei of deed. Ze legt uit: ‘Ik dacht dan: “Ik heb dat of dat gezegd. Nu vinden ze me vast niet leuk meer.” Ik ging veel te veel over alles nadenken.’ Uit die onzekerheid kwam een angst om kwetsbaar te zijn. Ze vervolgt: ‘Mijn belemmerende overtuiging was: als ik mezelf kwetsbaar opstel, dan ben ik echt mezelf. Als mensen me dan niet leuk vinden, dan ben ik dus écht niet leuk.’ Na elke bijeenkomst ging Roxan met nieuwe inzichten naar huis. ‘Ik dacht vaak: poeh, wat is er veel werk. Maar ik had wel het idee dat ik ermee aan de slag kon. Ik leerde iets, ging dat thuis oefenen en als het niet lukte, kon ik het een volgende keer aankaarten.’

Door coaching ging Roxan inzien hoe kwetsbaarheid haar juist kan helpen.

‘Vroeger kon ik dagen piekeren over iets wat ik had gezegd, maar ik deed er niks aan. Als ik nu denk dat ik het misschien wel heb verpest bij iemand, dan vraag ik het gewoon. Ik durf dingen nu  aan te kaarten. Vaak blijkt er niks aan de hand te zijn. Dan krijg ik de bevestiging dat ik wél oké ben. En als ik iets moet rechtzetten, dan kan dat ook. Het geeft veel rust!’

Veel (werk)gelukkiger!

De impact van Leading Self merkt Roxan dagelijks. ‘Door alles wat ik heb geleerd, heb ik meer ontspanning en ben ik gelukkiger. En dat merk ik ook in mijn werk. Eerder durfde ik mij niet goed uit te spreken of mijn collega’s niet aan te spreken als ik het ergens mee oneens was. Uit beleefdheid liet ik het in eerste instantie zitten, om op een later moment alsnog te ontploffen.’

Roxan leerde door Leading Self om sneller aan de bel te trekken.

‘We oefenden hoe je iets zegt zonder dat het iemand kwetst of dat je over diens grenzen gaat. Ik merk dat ik nu vaker vragen stel als iets me verbaast. Bijvoorbeeld: “Waarom doe je dit? Wat zijn je beweegredenen?” Ik gebruik die zinnen nu veel in mijn werk. Vragen stellen maakt je niet stom. Mensen verschillen soms gewoon van mening.’

Wil je ook zo’n Brouteske groei?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Roxan? Ervaar zelf de impact bij Brout en ga met ons in gesprek over ons programma Coaching in en als beroep. 

Neem contact op met Brout
kerstkaart 2022naaruitkijken