fbpx

Floor: Ik leerde hoe mijn controle-mechanisme mij afhield van werkelijke verbinding met mezelf en met mijn omgeving.

Floor Püttner is directeur bij Diabetes Onderzoek Nederland (DON). Door het volgen van Brouts programma Leading Organizations ontdekte Floor de diepgewortelde drijfveren achter haar drang om te vechten voor perfectie en erkenning.

Naast het leiderschapsprogramma in Nederland reisde Floor ook af naar Portugal voor de Leading Organizations Intensive. Ze leerde hoe haar controlemechanisme en haar neiging zich krachtig te manifesteren haar afhielden van werkelijke verbinding. Met zichzelf, met haar team- en bestuursleden en met andere stakeholders.

Het ging over mezelf

Tijdens een coachingsprogramma dat Floor met haar team volgde, werd haar aangeraden om parallel daaraan ook een leiderschapsprogramma te volgen. Ze ging er blanco in, was nog niet bezig geweest met haar leervraag of wat ze wilde bereiken.

Gedurende haar traject bij Brout leerde ze de controle los te laten en haar kwetsbaarheid in te zetten als een krachtige tool in leiderschap en samenwerking

Ik startte het traject uit zakelijk oogpunt, het heet tenslotte Leading Organizations, maar uiteindelijk bleek het in mijn geval bijna alleen maar over mezelf te gaan. Ik ontdekte meer over wie ik ben en wat me gevormd heeft en waarom ik bepaalde karaktereigenschappen heb.”

Gezien worden

“Ik ben een enorm vechtertje, een streber, en ik nam dat altijd maar voor lief, zag het simpelweg als onderdeel van mij. Dingen moesten altijd een tien plus zijn. Bij mij was niks onmogelijk en nee was geen optie.” Tijdens de trainingen ontdekte Floor een gebeurtenis uit haar kindtijd ten grondslag lag aan haar neiging om overal voor te vechten.

“Toen ik anderhalf was gingen mijn ouders scheiden en hertrouwde mijn moeder vrij snel daarna. Vanaf dat moment was mijn biologische vader grotendeels afwezig, iets wat me onbewust diep heeft geraakt. Als jongste in een samengesteld gezin van vijf worstelde ik om gezien te worden. Toen ik ouder werd verweet ik mijn vader, zonder dat ik me daar bewust van was, dat hij niet voor me gevochten had. We hadden geen contact en hij had het zo gelaten”.

Ik zag kritiek of verandering als een persoonlijke aanval

Tijdens de trainingen realiseerde Floor zich dat deze ervaringen haar aanzette tot vechten voor erkenning, wat zich ook voort was gaan zetten in haar zakelijke leven. Ze merkte dat haar vechtlust soms haar vermogen om te delegeren en samen te werken belemmerde. “Ik zag kritiek of verandering als een persoonlijke aanval.” Ze leerde dat zodra je leert waar een bepaalde eigenschap vandaan komt, je deze veel beter in perspectief kan plaatsen. En dus ook de keuze kan maken je gedrag te veranderen.

route brout

Kwetsbaarheid

Pas toen Floor meer ging loslaten en vertrouwen op anderen, ervoer ze hoeveel kracht uitging van haar gevoel van kwetsbaarheid. Het vermogen om toe te geven dat ze soms niet alles wist of kon, maakte haar een effectievere leider. “Het is krachtig om open te zijn over wat je niet weet of wat je moeilijk vindt. Mezelf kwetsbaar opstellen bleek een waardevol cadeau dat leidde tot diepere relaties en betere samenwerking.”

Mezelf kwetsbaar opstellen bleek een waardevol cadeau

Ook tijdens de Brout-training ervaarde ze dit. “Overal het vergrootglas op leggen en alsmaar vertragen. Dan moet je wel kijken en onderzoeken. Het mooie is dat dit in een groep met gelijkgestemden gebeurt. Hierdoor ben je getuige van elkaars ontwikkeling en kun je elkaar ondersteunen. Ook nu het traject afgelopen is en we elkaar nog zien, wijzen we elkaar op inzichten en obstakels die we tegenkwamen in de training.”

Zachter

Sinds haar trainingen heeft Floor geleerd om de controle meer los te laten en vanuit vertrouwen te handelen en verbinden. Hierdoor ervaren haar collega’s meer vrijheid. “Hoewel mijn natuurlijke neiging om te strijden soms nog naar boven komt, maak ik hier nu weloverwogen keuzes in. Ik ben zachter geworden. De eigenschappen die typisch als mannelijk worden beschouwd, zoals handelen en beslissingen nemen vanuit je rationele kant, en de vrouwelijke eigenschappen, je laten leiden vanuit vertrouwen, beginnen bij mij steeds meer in balans te komen. En dat is een mooie transformatie”

Wil je ook zo’n Brouteske groei?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Floor? Ervaar zelf de impact bij Brout en ga met ons in gesprek over ons programma Leading Organizations.

Neem contact op met Brout