fbpx

Wendy: “Ik voel me bevrijd uit een stramien waarin ik me onbewust had gedwongen.”

 

De Brout Story van Wendy van Keulen gaat over het kaderen van haar eigen taken als directeur, eigenaar en leider van IT Profile. Ze had het gevoel dat ze alles zelf moest doen. Dat heeft ze inmiddels losgelaten. Nu ervaart ze veel meer rust en ruimte. De medewerkers in haar organisatie ervaren meer verantwoordelijkheid en staan veel meer in hun kracht. Hoe ze dit deed? Lees haar eerlijke en persoonlijke verhaal. Bedankt voor je inspiratie, Wendy.

De Brout Story van Wendy

“Ik heb bij Brout het programma Leading Organizations gevolgd. Al was dat gek genoeg helemaal niet de reden waarom ik contact zocht met Brout. Ik wilde een presentatie-training volgen. In gesprek met Ton Keunen werd ik getriggerd om deze training te doen. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

Leading Organizations had ik achteraf meer nodig dan dat ik me realiseerde aan het begin. Ik ben er blanco ingestapt. Met de gedachte dat ik het leuk vind om mezelf als mens en als directeur van IT Profile te ontwikkelen.

“Daar heb ik geen seconde spijt van gehad.”

Natuurlijk had ik mijn uitdagingen in mijn rol als directeur-eigenaar. Vooral in het vinden van de goede balans in werk en privé. Ik had het idee dat er te veel op mijn bord lag. Vaak vroeg ik me af: ‘Wat moet ik wel doen en wat moet ik niet doen?’ Daardoor kwam ik regelmatig niet toe aan de dingen die ik écht moet doen als directeur. “

Ik vond het lastig om te delegeren

“Door niet te delegeren ontnam ik de mensen om mij heen eigenaarschap te pakken voor de taken die ze zelf wilden doen. Na de training hebben we meteen de werkzaamheden verdeeld. Ik heb nu bijvoorbeeld een teamleider sales aangesteld die het commerciële stuk voor haar rekening neemt.”

Daarmee vielen veel van mijn werkzaamheden weg. Ik kreeg meer ruimte. Dat vond ik in eerste instantie heel spannend, omdat ik zelf goed ben in commercie. En als je dat ineens loslaat, betekent het dat je een blanco vel hebt. ‘Hoe ga ik mijn waarde dan blijven toevoegen aan de organisatie?’ en ‘Wat gaat mijn rol zijn en wat past bij me?’ Dat waren vragen die in mijn hoofd speelden.

Uiteindelijk is dat allemaal op zijn plek gevallen. Er is veel gebeurd in een korte periode.”

Ik heb nu een gezondere balans gevonden

“Ik heb geleerd om mezelf vragen te stellen als: ‘Moet ik het doen of kan iemand anders het doen?’ en ‘Welke taken horen bij mijn rol in de organisatie?’ Zo kan ik mijn taken kaderen en mijn eigen grenzen bewaken.

Ook privé, want ik ben moeder van twee kinderen. Dan is het af en toe balanceren op het randje van mijn geweten. Aan de ene kant ben ik moeder en aan de ander kant heb ik mijn verantwoordelijkheid richting de organisatie. Daar moet ik ook keuzes in maken.”

“Vroeger liet ik me meer leiden door de waan van de dag en maakte ik geen keuzes.”

“Ik ben me bewuster van het feit dat ik die keuze moet maken. Vroeger liet ik me meer leiden door de waan van de dag en maakte ik geen keuzes. Toen deed ik het gewoon allemaal ten koste van mezelf. Soms waren er momenten die ik niet overzag. Ik heb nu geleerd dat het maken van keuzes voor rust en overzicht zorgt.”

Als leider en directeur zit je continu in een sneltrein

“Ik gun het iedere leider en directeur om het programma Leading Organizations voor jezelf te doen. Je zit in zo’n sneltrein continu. Het leven is af en toe een rollercoaster. Dan is het heel goed om even stil te staan. Om een stationnetje te pakken om te reflecteren en te kijken wat je doet en waarom je dit doet. Om jezelf in een ander perspectief te plaatsen, zodat je efficiënter wordt.

Het gaat nu heel goed. Ik heb een topteam bij IT Profile. Het veel zelf willen doen was ook niet omdat ik mijn mensen niet vertrouwde of omdat ik vond dat ik het beter kan. Het komt door mijn enorme verantwoordelijkheidsgevoel.

Ik dacht dat ik zelf voorop moest lopen. Mijn idee bij een directeur was ook altijd dat ik het goede voorbeeld moet geven. Uiteindelijk is dat ook zo, maar het goede voorbeeld hoeft niet altijd te zijn dat ik altijd alles moet doen.

Op het moment dat mensen in mijn organisatie de verantwoordelijkheid krijgen om dingen zelf te doen, krijg ik niet meer overal een telefoontje over. En als ik alles maar naar me toe trek, dan komt het stukje eigenaarschap van de ander in gevaar.”

Ik zit beter in mijn vel, dat merkt mijn gezin ook

“Tijdens de het programma bij Brout ga je helemaal terug naar waar je vandaan komt en hoe je gevormd bent. Ik kwam erachter waar bepaalde overtuigingen vandaan kwamen. Dat vond ik heel spannend en soms moeilijk. Uiteindelijk vond ik het fijn om dat onder ogen te komen, waardoor ik het een plek kon geven.

Ik werd bewust van waarom ik doe zoals ik doe. Alles wat er in mijn verleden is gebeurd, maakt mij tot de persoon wie ik nu ben. En er is bij mij niets traumatisch gebeurd, maar hoe dan ook vormt je verleden je.”

“Ik heb meer balans en rust gevonden. Ik kan veel meer loslaten, waardoor er ruimte is voor andere dingen.“

“Ik heb meer rust gevonden en dat merkt mijn man ook. Ik kan veel meer mijn creativiteit tot uiting laten komen. We hebben inmiddels een nieuw bedrijf opgericht. Een uitbreiding binnen de Profile-groep. Dat zijn dingen waar ik me heel graag in vastbijt. Dat vind ik heel leuk om te doen en dat heeft ook zijn uitwerking in mijn privéleven. Ik zit beter in mijn vel, dat merkt mijn gezin ook. Toch denk ik dat vooral mijn team heeft gemerkt wat de impact van Leading Organizations bij Brout was.”

De Living Leadership Circle met mijn collega’s

“Een van de dingen die me heel erg is bijgebleven is de Living Leadership Circle. Mijn collega’s gingen mijn leiderschap bespreken waar ik bij was. Daar kwamen hele verrassende dingen uit. We werken al zo lang met elkaar samen. Er waren best wat dingen die onuitgesproken bleven.

Ik wilde heel graag loslaten en vroeg me af: ‘Waarom komen jullie met alles bij mij?’ Terwijl mijn mensen zoiets hadden van: ‘Wij willen het heel graag zelf doen!’ Het is heel waardevol dat dit soort dingen boven tafel kwamen.”

“Ik vind het fijn om feedback te krijgen, zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Maar dan wel in de veilige omgeving die Brout creëert.”

“De mensen die ik had meegenomen naar de Living Leadership Circle vonden het spannender dan ik. Ze waren onder de indruk dat ik dit wilde doen en alles wilde weten. Ik wilde dat ze gingen zeggen wat ze te zeggen hadden.

Ik denk dat ik een vertrouwelijke omgeving kan creëren waarin mensen zichzelf zijn, maar dat we ook te lief zijn voor elkaar. Uit respect voor elkaar zeggen we bepaalde dingen niet. Dat kwam tijdens deze dag ook heel sterk naar voren.

“Het was echt een hele mooie sessie waarin de tranen ook rijkelijk vloeiden. Mijn collega’s wisten niet dat ik het lastig vond dingen uit handen te geven. Door mijn kwetsbaarheid, in een hele fijne setting, heeft ons dit heel veel gebracht. Het was echt waardevol!”

Ik realiseer me dat er naar me wordt gekeken

“Eigenlijk zou ik vaker zo’n sessie moeten doen om alert te blijven. Ik realiseer me door Leading Organizations dat er naar je gekeken wordt als leider en directeur. Dat ik een soort onaantastbare positie in de organisatie heb, omdat ik directeur en ook eigenaar ben. Dat vind ik kwetsbaar en soms ook lastig. Ik vind het fijn om dan feedback te krijgen, zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Maar dan wel in de veilige omgeving die Brout creëert.

Ik voel me bevrijd vanuit een stramien waarin ik me onbewust had gedwongen.”

Wendy Brout 1 2

Wil je ook zo’n Brouteske groei als directeur?

En ben je geïnspireerd door het verhaal van Wendy? Ervaar zelf de impact bij Brout en ga met ons in gesprek over Leading Organizations. Download de brochure op onderstaande pagina en ontdek hoe wij jou als leider écht verder helpen.

Lees meer over Leading Organizations
visualssummerschool 06