fbpx

Word jij de coach die jij wilt worden via een coaching opleiding?  

Wil jij mensen écht helpen? Een coaching opleiding is de beste manier om de kwaliteiten te ontwikkelen die nodig zijn in het ondersteunen van anderen in hun groei. De groei van persoonlijk leiderschap. Als coach kan jij een verschil maken. Je loopt namelijk mee in een belangrijke fase van iemands leven.

Iedereen mag zichzelf echter coach noemen, maar wat maakt precies een goede coach?

Wat je leert bij een coaching opleiding

In een coachingsopleiding lopen er twee lijnen naast elkaar. Aan de ene kant krijg je concrete tools. Dit kunnen richtlijnen, modellen en werkvormen zijn die jij kunt inzetten om het verhaal van je coachee mee te verkennen of inzichtelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan zaken van een andere kant belichten of informatie aanboren waarvan de coachee niet bewust was dat hij/zij die in zich had. Je oefent in een coaching training veel met je medecursisten om je deze skills eigen te maken.

 De andere kant die bij een coachingsopleiding aanbod komt, is zelfreflectie. Je leert te kijken naar je zelf, je eigen referentiekader, allergieën en blinde vlekken. Als je wilt leren coachen is dit nodig om zo goed mogelijk bij de ander ‘te blijven’. Het gaat namelijk nooit om jou.

De kunst van het coachen is volledig bij de ander te blijven zonder oordeel of persoonlijke motieven. In een coaching opleiding leer je dat erkenning willen als coach de ontwikkeling van de coachee (en van jou) niet ten goede komt. 

Waar je zelf niet bent geweest, kun je een ander niet heen leiden

Je zal niet de eerste coach zijn die zelf een heftige periode heeft doorgemaakt en de wens heeft anderen deelgenoot te maken van de wijsheid die deze ervaring jou heeft gebracht. Absoluut een nobel voornemen! Als ervaringsdeskundige kan het inderdaad zijn dat je in bepaalde situaties een dimensie meeneemt die van onschatbare waarde blijkt te zijn.

Echter, als jij iets herkent dat je coachee vertelt, omdat jij het zelf hebt meegemaakt, is het soms juist lastig om je eigen ervaring niet mee te laten spreken. Het is van belang dit te herkennen en, indien nodig, links te laten liggen. Dit om open te blijven staan voor de unieke ervaring én het zelf oplossend vermogen van de coachee. De valkuil voor velen van ons is: ”Wacht eens, dit probleem herken ik. Weet je wat jij moet doen…”

Wellicht heb je zelfs gelijk, maar alsnog komt dan de oplossing niet van de juiste persoon. In een coaching training leer hoe en óf je eigen ervaringen een plaats hebben in het coachgesprek.

How to fish

Het is dus niet zo dat je zelf een Burn Out gehad moet hebben om iemand met een Burn Out te kunnen coachen. Of zelf CEO van een bedrijf te zijn geweest om er een te kunnen ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling.

Als je gaat leren coachen leer je de weg kennen van persoonlijk leiderschap. Bij een coachingsopleiding loop je die weg zelf en ontwikkel je de juiste vaardigheden om deze weg met anderen te lopen. En op zo’n manier dat je jezelf zo snel mogelijk overbodig maakt.

Give a man a fish and he’ll eat for a day. Learn a man how to fish a he’ll eat for a lifetime.

Leiderschap

Een coaching training is een tweesnijdend zwaar. Je doet er je de vaardigheden op om anderen op een gelijkwaardige manier te coachen en je stap zelf een stroomversnelling in met betrekking tot je eigen ontwikkeling.  Bij Brout zijn we dagelijks met persoonlijke ontwikkeling en coachen op leiderschap bezig. Wil jij ook leren coachen? Dan kan jij je deze kunst eigen maken in onze coaching opleiding.