fbpx

Leestijd: 3 minuten

Een goede cursus leidinggeven begint met zelfinzicht

Voordat je kunt leidinggeven aan anderen moet je eerst leiding kunnen geven aan jezelf. In een goede leiderschapscursus wordt er in de eerste plaats veel aandacht besteed aan zelfinzicht. Dit heet persoonlijk leiderschap. Het bewandelen van deze ‘interne reis’ kan confronterend zijn maar is noodzakelijk om te begrijpen wie je bent, wie je wilt zijn als leider en welke leiderschapstijl goed bij je past. Een individueel coaching traject kan je hier ook heel goed bij helpen.

 

Je manager zit je met een grote glimlach aan te kijken. “We zijn ontzettend blij met jou en dat willen we belonen met een promotie. Vanaf vandaag word jij de nieuwe manager van het team!” Volgende maand kun je een cursus leidinggeven volgen en daarna ben je er helemaal klaar voor. Gefeliciteerd!

Je kijkt je manager aan. Eigenlijk zou je heel blij moeten zijn maar in de plaats daarvan breekt het zweet je uit. Met de grootste krachtinspanning tover je een glimlachje op je gezicht. Je mompelt dank je wel en loopt de kamer uit.

Wat nu? Leidinggeven heb je nooit geambieerd. Je vindt van jezelf dat je hier totaal niet geschikt voor bent. Hoe moet ik dat in godsnaam doen? Adem in, adem uit! Als dit herkenbaar klinkt: maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige. En het goede nieuws is dat je alles in je hebt om een uitstekende leidinggevende te worden. Je kunt het leren. Een goede cursus leidinggeven helpt.

Als je gaat grasduinen in de wereld van leiderschap cursussen, zie je dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Er zitten veel goede cursussen tussen, maar ook veel rommel. Kijk bij het kiezen van een goede opleiding voor leidinggevenden of de volgende onderwerpen worden behandeld.

 

Met leiderschap creëer je vertrouwen

Vertrouwen is de basis van waaruit ontwikkeling mogelijk is. In een cursus leidinggeven leer je hoe je het vertrouwen kunt laten groeien van jouw medewerkers en wat daarvoor nodig is. Als mensen elkaar vertrouwen, dan gaan zij zich uitspreken. Daarmee voorkom je onderstroom, geroddel of wantrouwen. Zij gaan zeggen wat ze écht vinden zonder bang te zijn voor de reactie. Dat is wat je wilt! Mensen voelen zich prettig in een omgeving die veilig voelt. Dat kan een enorme boost geven in creativiteit, productiviteit en zorgt voor een prettige cultuur. Daar kan jij voor zorgen, echt waar! Klinkt leidinggeven al wat leuker…?

Constructief conflict

Goede teams zijn het niet altijd met elkaar eens. Dat wil je ook niet. Constructief conflict betekent dat je ‘ruzie’ kunt maken zonder dat het schadelijk is voor de relatie. Een discussie mag hoog oplopen. Je mag last van elkaar hebben. Je mag het met elkaar oneens zijn. Soms schuurt het even. Je daagt elkaar uit. Daarmee kom je verder. In een goede cursus leiderschap leer je hoe je omgaat met constructief conflict. Je zal zien dat goede conflicten leiden tot onverwacht goede uitkomsten. Het is wel belangrijk dat iedereen zich uiteindelijk kan vinden in het eindresultaat. Daar ben jij als leider verantwoordelijk voor!

Betrokkenheid

Constructieve conflicten leiden tot betrokkenheid. Mensen gaan ergens voor staan en dat wakkert een vlammetje aan. Je medewerkers voelen zich betrokken bij het gemeenschappelijk doel. En helpen elkaar om dat te bereiken. Gedeelde betrokkenheid werkt verbindend. In een cursus leidinggeven leer je hoe je de betrokkenheid van jouw medewerkers vergroot.

 

Situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap betekent dat jij je leiderschapsstijl aanpast aan de situatie. Soms heeft je team een dominante leider nodig, op andere momenten is ondersteunend leiderschap belangrijk. Een goede leider herkent de situatie en weet welk type leiderschap wordt gevraagd om het team of het individu verder te helpen.

Resultaatgerichtheid

Het is natuurlijk fijn als je medewerkers het goed met elkaar kunnen vinden. Maar dat leidt nog niet tot de gewenste resultaten. Als leider houd jij het doel voortdurend voor ogen en ondersteun je jouw team om de beoogde resultaten te bereiken. Een cursus over effectief leiderschap helpt je om jouw resultaatgerichtheid te ontwikkelen.

Hopelijk heeft dit je geholpen. Als je nog steeds door de bomen het bos niet kunt vinden, kun je een gratis een virtueel koffie coach kwartier boeken met een leiderschapscoach van Brout. Wellicht helpt deze individuele aandacht jou om de juiste keuze te maken!