fbpx

Geef jezelf richting aan de hand van 3 praktische modellen

Heb je het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je in de passagiersstoel zit? Dat je altijd achter de feiten aanloopt en niet toekomt aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn? Wil jij jezelf ontwikkelen met een persoonlijk leiderschapstraining maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Mooi, dan is dit blog aan jou gericht. Na het lezen van dit blog weet je wat persoonlijk leiderschap is, ken je een paar waardevolle modellen en kun je beoordelen of een opleiding persoonlijk leiderschap van Brout jou gaat helpen.

Voordat je je inschrijft voor een persoonlijk leiderschap cursus, is het fijn om te weten wat je ongeveer kunt verwachten. Daarom geven we je drie praktische modellen die wij gebruiken in onze persoonlijk leiderschap trainingen. Je kunt deze modellen ook direct toepassen in de praktijk. Model 1 beschrijft de drie kerningrediënten die nodig zijn om gedrag intrinsiek te kunnen veranderen. Model 2 maakt duidelijk dat je in het leven altijd drie keuzes hebt die leiden tot geluk en één keuze die leidt tot ongeluk. Tot slot leer je met behulp van model 3 hoe je met behulp van het laatste model kunt herkennen welk gedrag hoort bij persoonlijk leiderschap en welk gedrag niet.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Zelf de regie nemen over je loopbaan (en dus over je leven) is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Opvoeding, (werk)ervaringen en gebeurtenissen in ons lange of korte leven, maken dat wij met een bepaalde bril naar onszelf en de wereld kijken. Deze zogenaamde paradigma’s weerhouden ons ervan om zonder vooroordeel te kijken en te luisteren: oftewel, wij baseren ons gedrag vaak op zogenaamde waarheden die geen waarheden zijn! Zo ontstaat miscommunicatie, conflict en soms zelfs klaagpartijen of slachtoffergedrag. Persoonlijk leiderschap oftewel bij elke situatie jezelf afvragen: “wat doe ik dat dit gebeurt?”, is leiding nemen over je eigen leven (en dus over je eigen loopbaan).

Afbeelding2

Model 1: De 3 i’s: Impact, Inzicht, Invloed

Gedragsverandering vindt pas plaats als je beschikt over inzicht, impact en invloed. Als iets geen ‘pijn’ doet of geen impact heeft, ga je het niet veranderen. Voordat je iets kunt veranderen, zul je inzicht moeten hebben, zien wat je gedrag doet met jezelf of met de ander. Pas dan kun je invloed ontwikkelen om het anders te krijgen. Als een van deze 3i’s ontbreekt, ga je je gedrag namelijk niet veranderen.

Voorbeeld:

Een begrijpelijk voorbeeld om dit duidelijk te maken, is stoppen met roken. Iedereen die rookt weet inmiddels wel dat het ongezond is. Dat hoef je geen enkele roker te vertellen. Het inzicht is er.

Als je een groen puntje op je gezicht krijgt na elke gerookte sigaret dan stop je direct met roken. De impact van roken is dan zo groot en zichtbaar dat je geen sigaret meer aanraakt. Helaas moeten veel mensen eerst onomkeerbaar ziek worden voordat de impact van roken pas écht tot ze doordringt. Pas als deze impact voelbaar is, schuurt en oncomfortabel is, kan en wil je invloed ontwikkelen om het anders te krijgen. Je committeert jezelf aan het doorbreken van een patroon en je komt direct in actie. Dat is persoonlijk leiderschap. In de cursus persoonlijk leiderschap: leading self brengen we je tot inzicht welke patronen jij wilt doorbreken en hoe je dat vervolgens doet.

Model 2: het keuzekruispunt

Persoonlijk leiderschap gaat over keuzes maken. Dat betekent dat je kiest wat bij jou past en waar jij gelukkig van wordt. Er zijn in het leven altijd drie keuzes die leiden tot geluk. Er is ook een weg die leidt tot ongeluk.

Voorbeeld:

Door de corona quarantaine lopen de spanningen thuis hoog op. Ineens zit je weken achter elkaar met vrouw (stereotype) en kinderen thuis. Je doet ontzettend je best om alles goed georganiseerd te krijgen maar de kinderen zijn het zat om voor de zoveelste keer pasta te eten. Je verliest je geduld en wordt onredelijk kwaad. Het resultaat? Je partner morst een glas water over tafel en de kinderen duiken weg. Je bent verdrietig en je voelt je heel erg alleen.Afbeelding1

Kijk hier het filmpje over bovengenoemd voorbeeld uit onze serie leadership from the livingroom

Je staat midden op het kruispunt waarin je baalt van de situatie. Het kost je bakken met energie waardoor de situatie alleen maar erger wordt. Het keuzekruispunt beschrijft dat je in deze situaties altijd drie keuzes hebben die leiden tot geluk.

Kan ik het accepteren?

Accepteren betekent dat je de situatie accepteert zoals die is. Zonder gelatenheid. Zonder te zeggen:”ik had het liever anders gezien maar het is nou eenmaal zo dus ik accepteer het maar”.  Er zijn mensen die hun hele leven boos en verdrietig blijven als ze (onverhoopt) in een rolstoel terecht gekomen. Ze blijven op het keuzekruispunt in het midden staan of klagen er over). Er zijn ook mensen die de nieuwe situatie leren accepteren.

Dit filmpje is een inspirerend voorbeeld van iemand die ervoor kiest om een moeilijke situatie te accepteren.

Kan ik het aanpakken?

Je kunt er ook voor kiezen om het probleem aan te pakken. Als je gefrustreerd bent omdat je het niet goed kunt vinden met je baas, dan kan je proberen om de relatie beter te krijgen. Je kunt in gesprek gaan, uitspreken wat je moeilijk vindt en je proberen in te leven in de ander. Waar komt hij of zij vandaan en wat doe ik zelf waardoor de relatie stroef is? Een krachtige tool om inzicht te krijgen in jezelf en anderen is Insights Discovery. Je kunt Insights gebruiken om meer inzicht te krijgen in de gedragsvoorkeuren van jezelf en anderen.

Brout zet Insights Discovery vaak in als middel om teams en organisaties effectiever te maken op het gebied van communicatie en (persoonlijk) leiderschap.

Kan ik er afscheid van nemen?

De laatste keuze die leidt tot geluk is het nemen van afscheid. Soms is het beter om weg te lopen van de situatie omdat het gewoon niet (meer) werkt. Je kunt je hele leven in een slecht huwelijk blijven en doodongelukkig zijn. Je kunt je ook realiseren dat je niet meer bij elkaar past en allebei je eigen weg gaan. Afscheid leidt alleen tot geluk als het zonder wrok is. Je kiest niet voor afscheid als je zegt: “wat een eikel, hij zoekt het maar uit en ik hoef hem nooit meer te zien.”. Wat je dan aan het doen bent, is blijven klagen…

Kies ik voor ongeluk en blijf ik erover klagen?

Iedereen doet het wel eens, klagen. Jij en ik ook. Dat is ook helemaal niet erg. Het wordt een probleem als je erin blijft hangen. Dat kost je op termijn heel veel. Er zijn mensen die zich zo vastklampen aan hun klacht dat het ten koste gaat van alles. Mensen hebben nou eenmaal liever gelijk dan geluk. Precies om deze reden bestaan er programma’s zoals de rijdende rechter en Jerry Springer. Er zijn burenruzies die uitmonden in rechtzaken alleen maar omdat de heg van de buren 10 centimeter hoger is dan de wettelijke toegestane hoogte. Hoe bizar is dat? Een ding is zeker: er wordt geen keuze gemaakt die leidt tot geluk!

Baal jij ontzettend van die buurman die maar niet wil luisteren of heb je een andere klacht waar je maar niet uitkomt? Bekijk dan ons persoonlijk leiderschapsprogramma: Leading Self of kom in contact et een van onze Brout coaches. Wij helpen je om een keuze te maken die leidt tot geluk.

Model 3: “de blauwe lijn”

Het model van de blauwe lijn maakt heel duidelijk waar persoonlijk leiderschap begint en waar het stopt.

Je bent het verste verwijderd van persoonlijk leiderschap als je je onbewust bent van het probleem, of nog erger: als je het probleem ontkent en het dus niet wilt zien. Als je anderen of de situatie de schuld geeft dan kom je ook niet verder. Excuses maken, smoesjes bedenken of uitvluchten maakt de situatie niet beter. Je bent er bijna als je afwacht en hoopt dat het goedkomt. Misschien – als je geluk hebt – valt het de goede kant op en wordt het inderdaad beter. Dat is alleen geen persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap vindt plaats boven de blauwe lijn

De eerste stap naar persoonlijk leiderschap is het erkennen van de werkelijkheid. Je erkent dat er een probleem is en dat probleem wil jij oplossen. Je accepteert de situatie zoals die is en je gaat bedenken hoe je hier mee om kunt gaan. Denk weer aan het keuzekruispunt en de drie keuzes die leiden tot geluk. Het maken van een keuze leidt per definitie tot ontwikkeling. Je groeit als mens en dat is niet altijd comfortabel. Keuzes hebben consequenties.persoonlijk leiderschapstraining

Will jij jezelf ontwikkelen? Wil je groeien als mens? Dan zal je uit je comfort zone moeten stappen en dat is per definitie oncomfortabel. Het vraagt om moed, zelfreflectie en bereidwilligheid om naar jezelf te kijken. Want onthoudt:

“Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.”

 

 

 

Vind je deze modellen interessant en wil je er meer over weten? Heb je vragen/opmerkingen of kunnen we je op een andere manier helpen met jouw leiderschapsontwikkeling? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek. Bekijk ook alvast onze persoonlijk leiderschapstraining genaamd leading self.