fbpx

De stapel zelfhulpboeken die jaarlijks uitkomt, is niet te overzien. Alleen in het Nederlandse taalgebied komen er honderden boeken uit over persoonlijke ontwikkeling. Door zitten veel onzinnige boeken bij (met een speciale vermelding voor The Secret en Somatology), maar gelukkig ook veel goede boeken. In dit artikel bespreek ik in het heel kort de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarbij ligt mijn voorkeur bij boeken die wetenschappelijk onderbouwd én praktisch bruikbaar zijn.

Ik denk dat goede zelfhulpboeken ons kunnen helpen om de juiste richting te vinden in ons leven. Ze doen ons nadenken over wat we verwachten van ons leven en hoe we kunnen omgaan met de problemen die we tegenkomen. Ze kennen echter ook beperkingen. Vaak is het moeilijk om ook daadwerkelijk de acties te ondernemen die in het boek aangeraden worden. Uit onderzoek blijkt ook dat langdurige verandering vaak niet bereikt wordt door simpelweg een boek te lezen.

De beste manier om dit soort boeken te gebruiken is niet door ze alleen te lezen. Echt effect heeft het pas als je bij elke pagina bedenkt hoe je het geschrevene in de praktijk kunt brengen. En door daar ook daadwerkelijk mee te experimenteren. In het lijstje heb ik dan ook een voorkeur voor boeken die als een handleiding gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk komt het namelijk niet aan op weten maar op doen.

De Lijst

1.

Mindfulness en de bevrijding van depressie – Mark WilliamsDit boek bestaat min of meer uit een programma van zes weken dat bedoeld is om mindfulness in de praktijk te brengen. Er worden wel een aantal hoofdstukken aan de theorie gewijd, maar voornamelijk gaat het over de toepassing van mindfulness in de praktijk. Als leuke extra biedt de uitgever een aantal audiobestandjes, waarmee je de oefeningen thuis onder begeleiding van een opname kunt doen.

2.

De valstrik van het geluk – Russ HarrisDe ACT is een meer westerse variant van Mindfulness. Het geeft aan hoe je mindfulness kunt gebruiken om je doelen te bereiken. Interessant voor wie niet weken op een bankje wil doorbrengen, maar wel de voordelen van mindfull denken wil ontdekken. Ook zeer bruikbaar voor mensen met een lage zelfdiscipline.

3.

De maakbaarheid van het geluk – Sonja LyubomirskyEen klassiek boek over het onderzoek naar geluk. Veel foutieve denkbeelden over geluk worden in dit boek naar het rijk der fabelen verwezen. Zoals het idee dat rijke of knappe mensen gelukkiger zijn dan domme of lelijke mensen. Daarnaast geeft het een aantal duidelijke, praktische manieren om gelukkiger te worden. Lyubomirski is één van de belangrijkste wetenschappers binnen de positieve psychologie en weet haar bevindingen goed over te brengen voor een groot publiek.

4.

Optimisme kun je leren – Martin SeligmanSeligman geeft in dit boek aan hoe je kunt veranderen van een pessimist in een optimist. Seligman is een van de meest geciteerde wetenschapper ter wereld en is vooral bekend van zijn publicatie over optimisme. In dit boek geeft hij een praktische handleiding met testen en stappenplannen.

5.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen CoveyHet klassieke zelfhulpboek. Covey is geen wetenschapper maar zijn ideeën komen bijna altijd overeen met bevindingen uit de wetenschap. Binnen de wetenschap is effectiviteit een belangrijke eigenschap van mensen die psychologisch gezond zijn. Desondanks zijn er weinig (populaire) boeken over dit onderwerp geschreven. Gelukkig is er het uitstekende boek van Covey dat ons een goed beeld geeft van de eigenschappen van optimaal presterende mensen .

6.

De zin van het bestaan – Victor FranklZowel in “The seven habits of highly effective people” als in “De valstrik van het geluk” wordt er aandacht besteed aan zingeving. Ook binnen de Positieve Psychologie is er veel aandacht voor dit onderwerp. Helaas zijn er weinig populaire boeken over dit onderwerp geschreven. De zin van het bestaan maakt duidelijk hoe belangrijk het is om een doel in je leven te hebben. Het is het klassieke betoog van een Joodse arts in een concentratiekamp die ondanks de vreselijke omstandigheden niet de hoop opgeeft.

7.

Niet durven, toch doen! – Susan JeffersAngst is een belangrijke drijfveer in ons leven. Sommige dingen doen we niet omdat we bang zijn voor de consequenties en veel andere dingen doen we juist wel om vervelende consequenties te voorkomen. Voorzichtigheid is natuurlijk goed, maar, voor veel dingen zijn we zonder reden bang. Sociale angst is bijvoorbeeld in de meeste gevallen ongegrond en ook onze angst om te falen houdt ons in belangrijke mate tegen bij het behalen van onze doelen. Susan Jeffers leert je dat je niet bang hoeft te zijn voor gevoelens van angst en leert je een manier om er beter mee om te gaan. Binnen onze psychologenpraktijk werken we ook veel met dit boek.

8.

Vergroot je Zelfvertrouwen – Robert HaringsmaDit jaar is mijn boek over zelfvertrouwen verschenen. Ik heb het geschreven naar aanleiding van mijn promotie-onderzoek. Dit omdat ik de uitkomsten van dat onderzoek zo wijd mogelijk wilde verspreiden. Het boek is door recensenten geprezen vanwege de diepgang en vanwege de heldere schrijfstijl. Die combinatie was precies wat ik nastreefde. Als je meer zelfvertrouwen wilt hebben, of mensen begeleid die hierbij wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, kun je het boek hier bestellen.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!