fbpx

De keukentafel is opeens je bureau. De plek waar je werkt, is ook de plek waar je ’s avonds ontspant. De grootste uitdaging van thuiswerken? Werk en privé lopen in elkaar over. Je bent voor je gevoel altijd aan het werk. Leer in vijf minuten hoe je het thuiswerken fijner maakt. Thuiswerk tips die werken.

Ontdek jouw switch

Voor veel mensen is het ritje van en naar kantoor meer dan verandering van omgeving. Het is ook het moment waarop je de mentale switch maakt van je thuismodus naar je werkmodus – en andersom. Met het thuiswerken vallen veel gewoontes weg. Het gevolg? Je blijft overdag één been in de thuismodus staan en ’s avonds kom je niet uit je werkmodus. Dat werkt niet. Het helpt om ook thuis een routine aan te houden. De één kiest ervoor om voor en na werktijd een rondje te fietsen. De ander kleedt zich netjes om voor het werk, inclusief het omkleden naar je makkelijke kloffie na je werkdag. Weer een ander neemt voor- en na het werken een koude douche. Het maakt niet uit wát je kiest, als het maar een routine is waarmee je jouw mentale knop omzet.

Laat je dag niet versnipperen

De eerste meeting van 09.00-10.00 uur, de tweede meeting van 10.30-11.30 uur, de derde meeting van 12.00 uur tot 13.00 uur. Daarna even lunchen… Voor je het weet is het 13.30 uur en moet jouw werkdag voor je gevoel nog beginnen. Want laten we eerlijk zijn: in die halve uurtjes tussendoor doe je precies niets. Je haalt een kop koffie en bladert door je mail, maar tijd om écht iets te doen, heb je niet. Plan meetings daarom strak op elkaar. Zónder pauze. Je wint niet alleen veel tijd, maar het is ook een stok achter de deur om meetings niet te laten uitlopen.

Check je werkplek

In een ideale situatie heb je een heerlijk rustige, aparte werkkamer. Helaas heeft niet iedereen die luxe. Toch zijn er genoeg manieren waarmee je jouw keukentafel in een minuut omtovert tot werkplek én terug. Haal ’s ochtends de dingen van ‘thuis’ weg, zoals dat stapeltje tijdschriften of de fruitschaal. Zet niet alleen je laptop neer, maar pak ook je etui, dat notitieblokje en eventuele andere spullen die op kantoor op je bureau liggen. Je creëert hiermee een werksfeer. Aan het einde van dag ruim je je ‘bureau’ weer leeg. Je werkspullen leg je in een doos apart en uit het zicht. Je privéspullen gaan weer terug naar de tafel. Et voilà, je bent weer thuis. Fijne bijkomstigheid: het weerhoudt je er ervan om ’s avonds nog even aan het werk te gaan. Je laptop is immers netjes opgeborgen.

Ga weg van dat scherm

Op kantoor zit je veel minder achter je scherm dan thuis. Ging je voor een meeting naar een vergaderruimte? Nu ga je naar Zoom. Ging je tijdens de lunch naar de kantine? Nu eet je achter je beeldscherm. Liep je vroeger regelmatig naar een collega? Nu doe je dat online. Voor je het weet zit je de heel dag achter je beeldscherm. Zelfs de meest doorgewinterde thuiswerker knapt daar niet van op. En het is ook niet nodig. Móet alles via Teams, of kun je ook bellen? Móet je een uitleg mailen, of kun je ook een voicebericht inspreken? Vaak niet. Twintig minuutjes overleggen met je collega? Bel, doe je oortjes in en loop buiten een rondje. Je bent niet alleen weg van je scherm, maar krijgt gelijk beweging en frisse lucht. En perfecte schermbreak.

Gratis try-out?

Wij van Brout zijn experts op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Ons programma Leading Self is speciaal voor mensen die aan het begin van het groeiproces staan. Wil je weten hoe een sessie eruit ziet? Meld je dan aan voor onze gratis online try-out. In 1,5 uur ontmoet je de trainers en andere deelnemers, kun je vragen stellen én volg je een stukje coaching waar je direct iets aan hebt.